StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKOME DA SE ŽALI

Američko pravosuđe: u zatvoru držali krivog čovjeka nevjerojatnih 48 godina! Sad ima 70 i pušten je na slobodu...

Piše dv
24. srpnja 2023. - 15:59

Muškarac koji je bio u zatvoru u Oklahomi gotovo 50 godina zbog smrtonosne pucnjave tijekom pljačke za koju je dugo tvrdio da je nije počinio, pušten je iz zatvora nakon što je sudac naredio novo suđenje tijekom kojeg se utvrdilo da nije kriv.

Glynn Ray Simmons osuđen je 1974. godine za ubojstvo Carolyn Sue Rogers, prodavačice u trgovini pića u Edmondu, sjeverno od Oklahoma Cityja. U pljačku je navodno krenuo s Donom Robertskom koji je također cijelo vrijeme tvrdio kako je nevin, prenosi Fenix.

Druga žena koja je upucana i ozlijeđena tijekom pljačke kasnije je prepoznala Simmonsa kao jednog od počinitelja. Ali Simmons iz Louisiane više puta je rekao da nije bio u Oklahomi, već u svojoj državi u vrijeme pljačke. Imao je samo 22 godine kad je osuđen, a danas, 48 godina kasnije, ima 70 godina i pušten je na slobodu jer se utvrdilo kako nije kriv.

Kako pišu američki mediji, Ured okružnog tužitelja Oklahome zatražio je od sutkinje Amy Palumbo da poništi kaznu i odredi novi datum suđenja. Ured je tvrdio kako tužitelji u prvom suđenju nisu predali dokaze u slučaju, uključujući policijsko izvješće koje je pokazalo da je očevidac možda identificirao druge osumnjičene u slučaju osim Simmonsa i drugog optuženog Dona Robertsa.

Tijekom sudskog saslušanja u srijedu, Palumbo je poništila Simmonsovu osudu za ubojstvo i doživotnu zatvorsku kaznu, rekavši da ima pravo na olakšicu "zbog propusta države da objelodani izvješća policijske uprave koja su mu uskratila pravedno suđenje".

Simmons je kazao kako je sretan što je dočekao slobodu.

– Sada sam slobodan. Ovo je neopisiv osjećaj. Iako sam izgubio 48 godina, pravda je stigla. Ovo je milost. Sretan sam. Spreman sam krenuti dalje i napraviti nešto od svog života, rekao je Simmons lokalnoj televiziji KFOR-a izlazeći iz sudnice u srijedu.

Porota je prvotno osudila Simmonsa i Dona Robertsa na smrt. Kazne su im smanjene na doživotni zatvor 1977. nakon presude Vrhovnog suda SAD-a o smrtnoj kazni.

Roberts je uvjetno pušten 2008., a na saslušanju u travnju svjedočio je da je nevin, izvijestili su američki mediji.

29. travanj 2024 08:17