StoryEditorOCM

Albanski premijer uputio poruku Srbiji povodom sutrašnjeg dana žalosti: ‘Niste mogli gore! Raspirujete plamen sukoba‘

Piše dv
26. rujna 2023. - 16:02

Službeno najavljena žalost u Beogradu za pripadnicima oružane grupe koji su ubijeni poslije sukoba s kosovskom policijom, a pošto je ubijen jedan policajac, najgori je signal koji je Srbija mogla poslati regiji i euroatlantskoj zajednici, ocijenio je danas albanski premijer Edi Rama i pozvao i Prištinu da ne poduzima nikakve jednostrane akcije.

Rama je, u objavi na društvenoj mreži X, rekao kako je Beograd trebao otvoriti ozbiljnu istragu "o članovima te kriminalne grupe, njihovim vezama s trgovcima oružjem i drugim pojedincima ili subjektima, potencijalno angažiranim u stvaranju oružanog pokreta na sjeveru Kosova... Umjesto toga, u Beogradu se raspiruje plamen oružanog sukoba kao nikada od 1999. godine! Ovo ne samo da je neopravdano i neprihvatljivo, već je za osudu svom snagom riječi i instrumenata koji su dostupni euroatlantskoj zajednici", naglasio je albanski premijer.

Rama je ocijenio da je ovo trenutak kada Srbija mora jasno i odlučno izabrati hoće li biti s Europom i demokratskim svijetom 21. stoljeća ili sa svojom sjenkom.

"S vrijednostima i principima Europske unije i euroatlantske zajednice ili sa duhovima i zločinima njene neslavne prošlosti 90-tih, sa europskim sutra svoje nevine djece ili s jučerašnjim krivcima za ubilački i samoubilački nacionalizam“, upozorio je Rama.

"Ovo je trenutak kada EU i SAD moraju jasno i odlučno razdvojiti hoće li podići demokratsku uzbunu na najvišu razinu da zaustave eskalaciju sukoba na sjeveru Kosova, koji je ušao u najopasniju fazu od 1999. godine, ili će nastaviti održavati dijalog za normalizaciju i posvećenost KFOR-a na istoj razini koji je sada potpuno nedovoljan, rekao je Rama.

Stoga je apel Albanije velikim prijateljima i strateškim saveznicima Zapadnog Balkana – ne ostavljajte današnju akciju za sutra, poručio je Rama.

Ovo je trenutak kada i Kosovo mora ozbiljno razmisliti hoće li nastaviti putem akcije, odvojeno od svojih nezamjenjivih prijatelja i svojih neospornih saveznika, ili će djelovati u skladu i razumijevanju sa euroatlantskom zajednicom, naglasio je albanski premijer.

Svi drugi putovi osim toga su putovi iluzija sa bolnim završetkom, koji Kosovo odvode od glavnog cilja, konstatirao je Rama.

27. travanj 2024 19:22