StoryEditorOCM
Crna kronikaakter afere ina PUN K‘O BROD

Znali su da je uhićeni Josip Šurjak bogat, ali nisu imali pojma da ima toliko nekretnina: ‘Često je dolazio na Hvar, a ovo je parcela na kojoj je počeo graditi vile od 15 milijuna kuna...‘

Piše Mirko Crnčević/SD
3. rujna 2022. - 10:49

Vijest o uhićenju Josipa Šurjaka, sada već bivšeg predsjednika Hrvatske odvjetničke komore, vezano uz plinsku aferu u Ini, na otoku Hvaru je primljena s nevjericom, piše Slobodna.

Ništa čudno kad se zna da se odvjetnik, prije odlaska na studij u hrvatsku metropolu, školovao u rodnom Starome Gradu i obližnjoj Jelsi, tako da po toj osnovi na škoju ima veći broj prijatelja i poznanika. Podsjetimo, Šurjaka se tereti da je u pljački Ine ilegalno došao do gotovo 70 milijuna kuna, međutim, on nije baš siromašan bio ni prije otkrivanja događaja koji je uistinu potresao cijelu Hrvatsku.

image

Privođenje šefa HOK-a

Davor Pongračić/Cropix

U Starome Gradu, u Srinjoj koli, ima roditeljsku kuću od 222 četvorna metra, u kojoj trenutačno nitko ne stanuje, kao i niz zemljišta. U Zagrebu, u Ulici Crvenog križa, vlasnik je stana od četrdesetak kvadrata te stana od 100 kvadrata u Petrovoj ulici, s tim da su Šurjaci imali i stan u Vukovarskoj, površine 74 četvorna metra.

Investicija na Murteru

Odvjetnik je ipak, za razliku od ostalih osumnjičenika, lani kupio tek jednu nekretninu izvan otoka Hvara, a riječ je o apartmanu od 136 četvornih metara na Murteru.

– Šurjak u Stari Grad dolazi vrlo često, no o njegovoj imovini se vrlo malo znalo. Ali, kada se pročulo da će se u obližnjem Dolu svete Ane graditi četiri vile i da je upravo on jedan od investitora, bilo je sasvim jasno da ima novca. Lijepa naša je očito eldorado za mnoge, ovdje se vrlo lako grade vile, kupuju stanovi..., dok dosta zapadnjaka i dandanas živi u “kojbama” – veli nam jedan Starograjanin.

Inače, cjelokupna investicija izgradnje vila procjenjuje se na oko 15 milijuna kuna. Ostali investitori su Vinko Bogdanić, također iz Staroga Grada, liječnik koji, unatoč adresi u Starom Gradu, živi i radi u Americi, Zoran Bogdanović, podrijetlom s Hvara, nastanjen u Zagrebu, te Lenka Plenković, umirovljenica iz Dola.

– Zna se da u Stari Grad povremeno dolazi i liječnik Bogdanić iz Amerike, naročito tijekom ljetnih mjeseci, a ponekad ga se moglo vidjeti i u društvu sa Šurjakom. Što se tiče zemljišta na kojem trebaju niknuti vile, ono je prije većim dijelom bilo u vlasništvu gospođe Lenke. Očito je da su investitori bili u kontaktu i međusobno dogovorili taj nesvakidašnji projekt – govori nam jedan drugi stanovnik našega najstarijega grada.

image
Vladimir Dugandzic/Cropix

Da je sve četvero navedenih podnijelo zahtjeve za izdavanje građevinskih dozvola i da je postupak njihova izdavanja u tijeku, potvrdio nam je Jurica Miličić, voditelj hvarske ispostave županijskog Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje. Gradonačelnik Staroga Grada Antonio Škarpa odgovorio je da nitko od njih po tom pitanju nije dolazio u lokalnu upravu jer je to isključiva nadležnost Županije, međutim, na internetskoj stranici Informativnog sustava prostornog uređenja vidljivo je da su svi zahtjevi predani istog dana – 30. prosinca 2021. godine.

Uredan zahtjev

Ipak, samo su dva predmeta odnedavno u statusu “uredno predanog zahtjeva”, dakle, s potpunom dokumentacijom, evidentirana 10. i 26. kolovoza. U zemljišniku je vidljivo da je krajnja jugozapadna od četiriju parcela, površine 743 četvorna metra, vlasništvo Zorana Bogdanovića, koji je relativno nepoznat na škoju, ona jugoistočno i najveća od 1096 kvadrata pripada Vinku Bogdaniću, dok je sjeverozapadna površine 1092 četvorna metra u Šurjakovu vlasništvu, dok je sjeveroistočna, s kvadraturom identičnom Šurjakovoj, ostala u rukama Lenke Plenković.

– Premda se sada puno piše o poznanstvu Šurjaka i premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, još od studentskih dana, treba reći da gospođa Lenka s njim nije ni u kakvom srodstvu. Zemljište je do razdiobe i parcelacije većinom bilo u njezinu vlasništvu, uključujući i predviđeni put između vila, na što je otišlo gotovo 200 kvadrata.

Na terenu su tek djelomično obavljeni zemljani radovi u smislu pripreme gradilišta, a ono se trebalo aktivirati odmah nakon ljeta – upozorili su nas u Dolu svete Ane. 

image

Zemljište na Hvaru na kojem je planirana gradnja vila većinom je bilo u vlasništvu Lenke Plenković, umirovljenice iz Dola 

Vladimir Dugandžić/Cropix
26. lipanj 2024 15:51