StoryEditorOCM
Crna kronikaTragedija u Pločama

Ubojica se na najstrašniji način osvetio bratu i susjedu s kojima je bio u sukobu. Ministar kaže da nije bilo prijava o nasilju, a svi u gradu su znali što se događa: Bilo je pitanje dana kada će nekoga ubiti

Piše Hina, Stanislav Soldo
25. ožujka 2022. - 14:14

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović izjavio je u petak, vezano uz ubojstvo u Pločama, kako se, po preliminarnim informacijama, ne radi o osobama koje su bile pod nadzorom, nisu poznati sustavu i nije bilo prijava bilo kakvog nasilja, donosi Slobodna Dalmacija.

U sustavu socijalne skrbi nije evidentirana ranija prijava nasilja između ubijenih osoba i osobe koja se sumnjiči za ubojstvo. Očekujem da će policija utvrditi zbog čega je došlo do toga nesretnog slučaja, rekao je Aladrović novinarima nakon dodjele ugovora za ublažavanje siromaštva pružanjem nefinancijske pomoći.

image
Davor Pongracic/Cropix


No, kako doznaje 'Slobodna', Pločani su znali da je Milenko u sukobu s obitelji ubijenog dječaka. Njihove razmirice stare su dosta godina, još dok su svi živjeli u barakama kod vatrogasaca na ulazu u Ploče. Često je uredovala i policija jer je Milenko izazivao nered.

Otac ubijenog dječaka čak je i zazidao prozor koji je gledao na Milenkov stan, kako bi se ogradio od njega. Ali, nije bilo pomoći, svađe su se nastavljale, pa je on odselio u novi stan na drugom kraju Ploča. Nažalost, nije ga se uspio riješiti, i dalje mu je prijetio jer su oni bili dobri s Mitrom, koji se također pokušao skloniti od nasilnog brata preselivši se u drugi stan.

Višegodišnje svađe kulminirale su stravičnim ubojstvom u petak ujutro nešto prije osam sati.

Milenko je najprije ubio brata Mitra na deponiju starog željeza, gdje je ovaj ostavljao sakupljeni otpad. Ispalio je u njega nekoliko hitaca. Kažu da ga je onako izmrcvarenog na podu dokrajčio metkom u glavu ispaljenim iz blizine. Usmrtio ga je puškom, pretpostavljaju sačmaricom.

Ostavivši mrtvog brata u lokvi krvi, Milenko se dao u nastavak svog krvavog pohoda. Iz industrijskog predgrađa krenuo je u grad tražeći dječaka. Znao je da svako jutro ide u školu u isto vrijeme. Sačekao je nesretnog dječaka i u njega ispalio smrtonosni hitac. Upucao ga je u lijevu stranu glave, a jedna postarija gospođa pod čijim se balkonom dogodilo ubojstvo kaže da je čula četiri hitca.

- Ubojica je njega čekao. Ljudi su vidjeli da se parkirao ovdje uz ćošak, evo gdje je sada policijsko auto - pokazuje nam gospođa Irena Prskalo koja je među prvima dotrčala na prizorište.

Ubojica je nosio crvene slušalice na ušima, imao je kockastu kariranu košulju i nešto široko kao neka ploča ispod koje je sakrio pušku.

image
Josko Ponos/Cropix

- Bože sačuvaj šta se ovo desilo, ne mogu vjerovati. Evo stalno mi je na pameti taj dječak. Užas. Da smo barem mogli pomoći, a nismo - kazuje nam.

- Ma to vam je najobičnija osveta pomahnitalog ubojice. Milenko se želio osvetiti toj obitelji i to je učinio na najsvirepiji način. Ubio im je šesnaestogodišnjeg sina. On je uznemiravao susjede, puštao je glasnu glazbu, od njega nitko nije imao mira. Policija je tu dolazila više puta, ali eto da su ga odveli na vrijeme u zatvor ili u ludnicu tragedija se mogla izbjeći - ogorčeni su Pločani s kojima smo razgovarali. Svi hvale Mitra, koji je bio i hrvatski branitelj kao pripadnik IV. gardijske brigade, i napominju kako su bili zgroženi Milenkovim ponašanjem.

image
Josko Ponos/Cropix

- Samo je bilo pitanje dana kada će nekoga ubiti - kazuju nam.

- Sve je on pomno smislio. Znao je da je dječak jedinac u roditelja i da su ga dobili nakon dosta godina braka. Sve je on to isplanirao - govore nam.

Nakon svega što smo doznali od građana, već u prvim satima nakon tragičnog događaja koji je duboko potresao čitav grad, nemoguće se ne zapitati kako je moguća ministrova izjava s početka teksta, ponovimo je:

- Vezano uz ubojstvo u Pločama, po preliminarnim informacijama, ne radi o osobama koje su bile pod nadzorom, nisu poznati sustavu i nije bilo prijava bilo kakvog nasilja.

 

 

26. travanj 2024 17:54