StoryEditorOCM
Crna kronikaZAVRŠETAK SVJEDOČENJA PERA MILETIĆA

Svjedok tvrdi da nije nadzorni inženjer HE, iako je zahtjev za to imenovanje e-mailom poslao tajnici direktora

Piše Ahmet Kalajdžić
13. listopada 2023. - 15:02

Nakon kratke pauze, Vijeće dubrovačkog Županijskog suda je izvijestilo kako je prihvatilo nove dokazne prijedloge Doris Košte, među kojima je i njegov e-mail iz siječnja 2017. Boženi Pozniak u kojem od nje traži da ga se imenuje nadzornim inženjerom, do čega je došlo travnja te godine. No, svjedok je ustvrdio da se ne sjeća tog vremena te na upit odvjetnika Pregleja nije potvrdio autentičnost svog maila.

Odvjetniku Čehu je ponovio kako je postupao prema usmenim nalozima direktora Miškovića koji mu nije dostavio bilo kakvu dokumentaciju i nije se složio s odvjetnikovim zaključkom da je zanemario Zakon o građenju te dodao da je članstvo u Komori građevinara zamrznuo jer nije mogao nazočiti edukacijama na kojima je bilo govora i o promjeni propisa. Izjavio je kako postupak javne nabave vodi Ekonomska služba, a oni koji pristupaju tom postupku nazivaju se tehnolozi. No, svjedok se ne sjeća da je imao šifru za pokretanje javne nabave. No, Ekonomska sluzba je bitno koja je ponuda najpovoljnija, da je to bio odlučujući kriterij, a on nije provjeravao ispunjava li ponuda tvrtke "Apside" sve tehničke uvjete.

Odvjetniku Prodanoviću je odgovorio kako se ne sjeća da mu je dostavljeno rješenje o imenovanju za nadzornog inženjera, ali zna da je dobio ugovor prema kojem je zadužen za izvršenje ugovora, što ipak nije ugovor o imenovanju za nadzornog inženjera.

Odvjetnik Grlić se prije upita ogradio rekavši kako su tijekom ovakve rasprave njegove mentalne mogućnosti možda sužene, te pitao kako se svjedok ne sjeća mnogih detalja pa i da je poslao mail, ali odmah tvrdi kako je to uradio prema naputku direktora Miškovića. Na to je svjedok uzvratio da ne zna je li i Božena Pozniak znala za taj dogovor s Miškovićem.

Branitelju Miljenka Vučića, odvjetniku Skerlevu je pojasnio zašto je Vučića nazvao glavnim inženjerom gradilišta iako je na gradilištu bila samo jedna tvrtka i to "Segra" ciji je predstavnik Vučić. No, kad mu je pokazan dokument prema kojem je predstavnik Segre bio inž Borovina, pojasnio je kako je komunicirao i s Borovimom, a za Vučića je to mislio jer je- stalno bio na gradilištu!

Optuženom Miškoviću je rekao kako dopušta mogućnost da je zbog imenovanja dobivao i stimulaciju, ali je "plaća svim radnicima bila veća uglavnom zbog rada noću ili praznicima pa tako i njemu". Nakon toga, Mišković je ustvrdio kako je svjedok zahtjev za imenovanje nadzornim inženjerom zatražio da bi ga dostavio Komori u cilju prikupljanja bodova, a svjedok se sjetio da je izvješće IGH iz 2013.godine dobio od Ivana Sučića na intervenciju Miškovića, ali tehničke nacrte nije dobivao. Izjavio je i da je on osobno izabrao tri ovlaštene projektantske tvrtke koje su, potom, pozvane da izrade projekte sanacije pogona Plat.

Optuženom Željku Starmanu je rekao kako mu je prvo radno mjesto u struci od 2010. bilo u tvrtki "Apsida" gdje je, inače, stekao uvjete za ovlaštenog inženjera. Nakon toga je Starman ustvrdio kako je uvjete stekao jer je morao biti dobro upoznat s zakonima.

Na kraju navedimo i to da ga je optuženi Vučić pitao kako je u iskazu mogao tvrditi da mu je on rekao da treba promijeniti 60 posto ploča kad u zapisniku stoju da treba mijenjati 718 četvornih metara, što je 36 posto površine ploča, na što je Pero Miletić ustvrdio da dopušta tu mogućnost.

Rasprava je prekinuta a nastavak je najavljen za period od 23. do 26. siječnja iduće godine, kad će svjedociti i Ivo Miletić te, izmedu ostalih, i Frane Barbarić.

07. svibanj 2024 03:06