StoryEditorOCM
Crna kronikaDOKAZNI POSTUPAK NA ŽUPANIJSKOM SUDU U DUBROVNIKU

Svjedočio voditelj projekta u Platu Teo Sekondo: Bio sam koordinator projekata, ali nisam vodio ni jedan projekt!

Piše Ahmet Kalajdžić
11. listopada 2023. - 11:06
Danas se na Županijskom sudu u Dubrovniku nastavlja suđenje optuženima za tragediju u Hidroelektrani PlatAhmet Kalajdžić/Ahmet Kalajdžić

Drugog dana "finala" dokaznog postupka okrivljenicima za tragediju koja se 10. siječnja 2019. godine dogodila u podzemlju Plata danas je na dubrovačkom Županijskom sudu svjedočio voditelj projekta u pogonu u Platu Teo Sekondo. Pred Sudskim vijećem kojim je predsjedavao sudac Nikša Lučić prvo je odgovarao na pitanja zamjenika županijskog državnog odvjetnika Vlatka Cibilića a potom i odvjetnika- zastupnika oštećenih obitelji te branitelja optuženika i njihovih štićenika, odnosno optuženika osobno.

U sudnici broj 1 dubrovačke "Palače pravde" nazočili su i neki od članova obitelji tragično preminulih mladih radnika Hidroelektrane Dubrovnik Mata Maškarića, Ivice Zvrka i Davora Pozniaka. Pozorno slušajući tijek rasprave moglo se uočiti kako su teško proživljavali tragediju od koje je već prošlo četiri i pol godine.

Sekondo je detaljnije pojasnio svoje ovlasti i obveze u pogonu Plat, da je direktora usmeno izvješčivao direktora, ali radnicima nije izdavao radne naloge. Radnici su na okupljanja dolazili spontano, prebrojavali se a naloge je za rješenje uočenih problema davao Đuro Vojnić kao voditelj održavanja. Nije se sjetio da je bilo kad rekao da je on osobno glavni, a nije imao dodira s poslovima vezanim za revitalizaciju. Bio je član komisije za ocjenu dokumentacije a predsjednik je bio Pero Miletić. Njegova i uloga članova komisije bila samo da utvrde koja je ponuda najpovoljnija i kasnije smo parafirali ugovor s tvrtkom "Segra". Nije imao zaduženja za ishođenje uporabne dozvole iako je bio član Povjerenstva za tu dozvolu  2017.godine. odluke za glavni projekt donošene su prije Miškovića nakon kojeg je, rujna 2018. došao Ivo Miletić. Realizacija glavnog projekta 2017.ostala je u vakuumu upravo stoga jer je Mišković 2018. odlazio u mirovinu.

Odvjetnica Doris Košta je ustvrdila da je Sekonfo bio upućen u cjelokupnu revitalizaciju i da je s Miškovićem nazočio na sastancima u upravi HE na Trebišnjici, nakon čega je on opisao početak postupka revitalizacije. Nije porekao autentičnost predočenih zapisnika, ali je ponovio kako je tamo išao jer ga je vodio direktor:- nisam bio upućen u sustav vatrodojave kojeg je vodio Ivo Lise. Moje radno mjesto voditelja projekta bilo je koordinacijsko, ali zapravo nije vodio ni jedan projekt 

Nakon toga je Kista kao nove dokaze predočila zapisnike sa sastanaka na kojima je Sekondo nazočio i odlučivao te je sudac odredio pauzu tijekom koje će odlučiti hoće li ih prihvatiti kao dokazni materijal.

Podsjetimo, na optuženičkoj klupi u sudnici 1 kao optuženici su dipl.inž. elektrotehnike Mato Mišković (70) iz Cavtata, dipl.inž. strojarstva Nikola Rukavina (63) iz Zagreba i dipl. inž. elektrotehnike Željko Starman (67) iz Zaprešića koje ŽDO Dubrovnik tereti za kazneno djelo protiv opće sigurnosti i da su nezakonitim postupanjem izazvali opasnost po život ljudi i imovine većeg opsega, čime su prouzročeni smrt više osoba te je nastala imovinska šteta velikih razmjera. Četvrtookrivljeni je elektroinžinjer Ivica Nujić (47) iz Zagreba kojeg ŽDO Dubrovnik tereti da je iz nehaja nezakonito postupao te izazvao opasnost za život i tijelo ljudi, dok je petookrivljeni građ.inž. Miljenko Vučić (75) iz Slanog koji se tereti da je iz nehaja, pri građenju, nepropisno postupajući izazvao opasnost za život i tijelo ljudi, te je posljedično nastala smrt više osoba i imovinska štetu velikih razmjera. Hrvatsku elektroprivredu, odnosno ”HEP proizvodnja” kao pravnu osobu zastupa Sonia Pozaić, a HEP se tereti da je povrijedila zakonske dužnosti pravne osobe i da je odgovorna za kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

01. svibanj 2024 12:45