StoryEditorOCM
VaterpoloFESTA U BAZENU ‘GOJKO ARNERI‘

Zlatni dolaze na Korčulu u goste KPK, Vjeko Kobešćak odredio sastav, dobili smo odgovor tko brani!

Piše Tonči Vlašić
1. ožujka 2024. - 10:58

Može se još time pohvaliti Splitsko dalmatinska županija (Jadran, POŠK i Mornar), i više nitko. Dubrovačko-neretvanska županija ima također trojicu (treći je Bellevue, koji je osvojio Comen cup). Uzimajući u obzir povijest, KPK i Jug Adriatic osiguranje su skupa osvojili najvažnije. KPK je uzeo Kup pobjednika kupova 1978., a što jedino Gruž nije uspio pospremiti u svoje vitrine. Dva puta je bio finalist tog natjecanja, ali...

Gubio je u tim finalima od Dinama iz Moskve 1984. i Posillipa iz Napulja 1987., a ovo potonje finale se ne zaboravlja. Pliva grande Vesko (Veselin Đuho) u kontru u zadnjim sekundama uzvratne utakmice, 5000 ljudi je u Scandoni grize nokte. Nije mogao Đuho vidjeti vrijeme, veliki semafor mu je bio iza leđa, jer da je vidio mogao se još približiti golu domaćina, ovako, šut iz daljeg i ništa. Produžetak je bio u znaku domaćina... Kup pobjednika kupova se igrao do 2004. godine.

KPK je KPK osvojio igrajući finalni turnir kao domaćin u Kuparima, tu je i Jug dvije godine poslije, 1980., podigao svoj prvi europski trofej – prvaka Europe.

KPK je 2012. dobio zimski bazen, radi se od tad tijekom cijele godine. Kako? Mlađi su mu non stop na pobjedničkom postolju. Ali, poslije, teško ih je zadržat. Odlaze u veće sredine. Škola. Oni najbolji su u većim klubovima (Toni Mozara je u Juga, Marin Čumbelić je u Mornara...)

Ali, i u seniorima je KPK tu. Prvoligaš je, a evo ga ove sezone opet među osam najboljih, u doigravanju za prvaka. Suparnik mu je Jug Adriatic osiguranje. Nije prvi put kako su jedan kontra drugog u četvrtfinalu. Ovaj put, opet dogovorom, obje utakmice se igraju na istom mjestu, ne u Gružu, već na Korčuli. U bazenu Gojko Arneri prva je ovog petka, 1. ožujka, od 19 sati. ‘Uzvrat’ je već sutra, u subotu, 2. ožujka, točno u podne.

Kolega Nenad Kosović je u najavi istaknuo: ‘Ljubitelji vaterpola u Korčuli i sigurni smo prepune tribine Gojkova zdanja tako će na djelu moći vidjeti još jednom prvu momčad institucije hrvatskog vaterpola u kojoj pripadaju i ‘najnovija‘ četiri svjetska zlatnika iz Dohe - Rino Burić, Marko Žuvela, Franko Lazić i Filip Kržić. Korčula i Korčulani tako će im još jednom imati priliku od srca zapljeskati.

Plus, ako bude Gruž u kompletom sastavu, stižu u Korčulu još trojicu igrača koja su igrala na nedavno završenom skupu najboljih vaterpolista svijeta: Hannes Daube koji je igrao za reprezentaciju u SAD-a, Sergi Cabanas (Španjolska) i Dubrovčanin Jacob Merčep , povratnik u Jug AO koji je u Dohi igrao za reprezentaciju Australije. Dakako, tu je trener Kobeščak također sudionik SP u Dohi kao pomoćni trener reprezentacije Francuske.

Petak večer i subotnje podne u Korčuli su dakle rezervirani za vrhunski vaterpolo! Sigurno ne samo od strane Jug AO već i od momčadi KPK koji je ove sezone u nekoliko navrata pokazala da može igrati protiv naših najboljih vaterpolo momčadi…’.

Kobešćak ostavlja Gorana Grgurevića u Gružu, Daube je tek stigao pa će danas odraditi dva treninga i dolazi sutra na Korčulu. Zlatni su u sastavu. Tko će braniti sad kad su Toni Popadić i Ivan Jurišić van stroja? Fran Čubranić i Nikša Brzica su vratari s kojima Jug Adriatic osiguranje dolazi u goste KPK. Čubranić je novi član, ali nema pravo nastupa u Europi...

Sad je to druga priča. Ovo je domaće prvenstvo. 

27. travanj 2024 09:49