StoryEditorOCM
VaterpoloSLIJEDI NASTAVAK KLUPSKE SEZONE

Tko je novi vratar Jug Adriatic osiguranja? Tko će braniti protiv Vasasa u Gružu? U srijedu je ispraćaj gospara Iva Miloša

Piše Tonči Vlašić
27. veljače 2024. - 02:14

Nedostaje u Gružu od ‘Kataraca’ još samo Amerikanac Hannes Daube. Rino Burić, Marko Žuvela, Sergi Cabanas, Franko Lazić, Filip Kržić i Jacob Merčep su tu. Prvih pet su osvajači medalja na Svjetskom prvenstvu, poker naših zlatnih i brončani Španjolac, koji je bio zlatni na prethodnom natjecanju, Europskom prvenstvu, koje je bilo u prvom mjesecu, a kad su naši bili srebrni. Merčep je u Dohi igrao za Australiju. Jugovo dijete, Dubrovčanin, evo ga opet u matičnom klubu nakon više od šest godina.  

Daube će se priključiti u srijedu, ali Vjeku Kobešćaku, i on je bio i na EP-u, i na SP-u, tko ne zna - s Francuskom, nedostaje od osvajača medalja s domaćeg zadatka, Europskog prvenstva, koje se igralo u Gružu, te na Savi, Toni Popadić. Kapetan je morao ‘pod nož’ nakon EP-a, propustio je zbog toga SP, a kako stvari stoje, propustit će i nekoliko prvih utakmica u nastavku klupske sezone.

U petak, 1. ožujka, počinje doigravanje za prvaka. Jugaši u četvrtfinalu igraju kontra KPK. Obje utakmice će se, dogovorom dvaju klubovi, odigrati na Korčuli. Druga je u subotu, 2. ožujka. Potom ih u petak, 8. ožujka, čeka prva utakmica osmine finala Europskog kupa protiv Vasasa u Gružu, pa onda 14. ožujka u Zagrebu igraju za hrvatski Superkup protiv splitskog Jadrana...

image

Ivan Jurišić na golu Jug Adriatic osiguranja

Tonči Vlašić/
image

Nikola Balić, vratar Jug Adriatic osiguranja

Tonči Vlašić

Popadić, dakle, ne može. Drugi vratar je Ivan Jurišić. Ne može, nažalost, ni on. I on je izvan treninga. I on je na listi ozlijeđenih. Tko će onda braniti? Ponedjeljak navečer u Gružu, tri bare su bile u bazenu, kao i obično. Na jednoj je vratar bio 18-godišnji Nikša Brzica, na drugoj najmlađi – Antoan Špilar, koji je u listopadu prošle godine proslavio 16. rođendan, a na trećoj novo lice u Gružu – Fran Čubranić.

Tko je novi vratar Jug Adriatic osiguranja? 26-godišnji bivši član riječkog Primorja, koji je 2017. skupa s Burićem, Lazićem i Merčepom u Beogradu osvojio srebro s Hrvatskom na Svjetskom prvenstvu za igrače do 20 godina. Bio je tad izabran za najboljeg vratara SP-a.

Na tom SP-u od aktualnih Jugaša igrala su i oba centra, za Kanadu Bogdan Djerković, koji tad nije imao ni 17 godina, a za Crnu Goru Goran Grgurević. Igrao je i Amerikanac Daube.

Obitelj Čubranić je posebna priča. Franov otac Mauro je branio, a sad je na vratima Primorja njegov mlađi brat Ivan Mauro Čubranić. Zanimljivo, na pripremama za SP 2017. u Budimpešti Fran je bio treći vratar. Sad uoči priprema za SP 2024. u Dohi Ivan Mauro je bio treći vratar. Nisu na kraju išli na SP, ali ne zaboravlja se kako je ta dva puta Hrvatska s Ivicom Tuckom uzela zlato na SP-u.

Fran Čubranić još čeka zeleno svjetlo, ali, budući nije igrao za nikoga ove sezone, to je formalnost, ali ne može pomoći u Europi. Kad je Europa u pitanju, Jug ima na papiru petoricu prijavljenih vratara, ali trojica od njih pet su izvan stroja. Osim Popadića i Jurišića ne može ni 17-godišnji Nikola Balić. Već tri mjeseca je izvan stroja. Dakle, protiv Vasasa će u vatru ili Brzica, ili Špilar.

image

Nikša Brzica na vratima Jug Adriatic osiguranja

image

Antoan Špilar, vratar Jug Adriatic osiguranja

Tonči Vlašić

Kako je, tako je. Nije prvi put. Ova priča s Franom Čubranićem budi sjećanja na Milovana Tomića. Jug ostao bez legendarnog Luka Vezilića, ozljeda oka, i kraj karijere. Jug nije imao zamjenu, te je u prvim europskim utakmicama u povijesti Juga na vratima bio Luko Vuletić. I onda je Jug doveo Tomića, koji je s KPK osvojio prije te sezone prvo Kup Jugoslavije, a zatim i Kup pobjednika kupova Europe. Povijest se zna. Jug je s Tomićem osvoji naslov prvaka Europe 1980. godine. Iduće godine na vrata Juga je stao Jakša Bošković Tomić je otišao..

Ili, bilo je to prije 15-ak godina. Frano Vićan se ozlijedi, i onda je na vrata morao Mirko Nižić. I tad se mislilo – ode sve k vragu, ali nije bilo tako. U ljeto 2018. Juga je napustio Marko Bijač, na vrata stao Popadić...

Uglavnom, Jug trenira. Sprema se. Prva velika utakmica u Gružu je europska protiv Vasasa. I Tomić je 1980. godine došao između ostalog zbog Vasasa, tad aktualnog prvaka Europe. Jug je s Tomićem na vratima dobio Vasas na polufinalnom turniru u Kuparima, dobio ga je i na finalnom turniru. Nezaboravna je ona 8:2 pobjeda. U Kuparima su Tamas Farago i ekipa, sve velikan do velikana mađarskog vaterpola, mogli sjest i plakat.

Igor Računica i Maro Balić, koji je trener vratara, skupa s Kobešćakom smišljaju što i kako kad je ovako. Popadić je za to vrijeme radio u teretani kad već ne može u bazen još najmanje dva tjedna.

Kancelarija Jug Adriatic osiguranja je potvrdila: protiv Vasasa u Gružu igramo u petak, 8. ožujka, u 19 sati.

Ivo Miloš (28. prosinca 1945. - 24. veljače 2024.)

Jugova bandjera je na pola koplja. U subotu, 24. veljače, zauvijek je otišao Ivo Miloš, dugogodišnji tajnik kluba (1945. - 2024.), vazda u Gružu, vazda na utakmicama za zapisničkim stolom, ili u ulozi delegata, ili zapisničara, ili službenog spikera...

Ljudi koje volimo uvijek odlaze prerano, bez obzira na to koliko imaju godina. Jedno je sigurno, vrijeme koje smo proveli s njima uvijek ćemo pamtiti - napisao je Vaterpolski klub Jug Adriatic osiguranje opraštajući se od gospara Iva čiji je posljednji ispraćaj u srijedu, 28., veljače, u 11 sati na Boninovu.

27. travanj 2024 12:48