StoryEditorOCM
VaterpoloDUBROVAČKI VJESNIK NA OLIMPIJSKIM IGRAMA U PARIZU

Tako blizu, a tako daleko, Jacob Merčep: ‘Sjećam se, kad smo se okupili, kako su nas druge reprezentacuije gledale, kao da nam se rugaju‘

Piše Tonči Vlašić
7. kolovoza 2024. - 22:00

Sve u svemu, kad se sve zbroji i oduzme, Australija, koja je fantastična ekipa i u kojoj je atmosfera sjajna, napravila je veliki rezultat. Bez obzira na ovaj poraz u četvrtfinalu od SAD-a, i to na ovakav način, na peterce, moramo biti zadovoljni. Ne smijemo klonut, već nastaviti na ovaj način pogotovo jer smo mlada ekipa, koja je pozornost na sebe skrenula već u Dohi na Svjetskom prvenstvu. Istina, tamo nismo, kao ovdje, prošli skupinu, ali nismo bili ni loši – kaže Jacob Merčep, Dubrovčanin u kapici reprezentacije Australije, koja je drugi put u svojoj povijesti prošla skupinu na Olimpijskim igrama (prvi put u Londonu prije 12 godina), a koja je sad bila vraški blizu da po prvi put izbori polufinale. Međutim, poraz na peterce od SAD-a 10:11 (7:7). 

image

Jacob Merčep (Australija)

Tonči Vlašić/

Merčep je bio strijelac u drugoj četvrtini za vodstvo Australije 5:2. Krajem prve Amerikanac Johnny Hooper je zbog udaranja isključen bez prava zamjene, te je Australija dobila peterac i iduće četiri minute imala igrača više. Povela je iz tog peterca s 3:1. 

image

Luke Pavillard (Australija)

Andreas Solaro/Afp

Amerikanci su nakon pogotka Dubrovčanina napravili seriju 4:0, Australija je odgovorila s dva pogotka te je minutu i pol prije kraja povela sa 7:6 (Luke Pavillard). Amerikanci su izjednačili 32 sekunde prije isteka četvrte četvrtine (Alex Bowen). U svom zadnjem napadu Australija je izgubila loptu 12 sekundi prije kraja, Amerikanci nisu uspjeli u preostalom vremenu ništa napraviti, te su odlučivali peterci. Merčep je otvorio odluku pogotkom. Potom je u prvoj od pet serija pogodio za SAD Hannes Daube, dakle, dva dojučerašnja Jugaša. 

image

Hannes Daube (SAD)

Andreas Solaro/Afp

I u drugoj seriji strijelci bez greške, a potom u trećoj i četvrtoj nisu uspjeli Australci, točnije, vratar Adrian Weinberg je upisao obrane. U četvrtoj je Nic Porter, vratar Australije, zaustavio udarac Alexa Oberta. U petoj seriji Australija je izjednačila, a zatim je Marko Vavić imao loptu. Pogodi li u polufinale ide SAD, ako promaši ili mu obrani Porter, nastavlja se izvođenje peteraca. Pogodio je, te su Amerikanci bučno proslavili pobjedu. Nakon 16 godina su opet u polufinalu (2008. su osvojili u Pekingu srebro). - Sjećam se, kad smo se okupili, kako su nas druge reprezentacije gledale, kao da nam se rugaju. Nitko nas nije uzimao za ozbiljno, nikome nije bilo zanimljivo igrati protiv nas. Sad nas svi hvale. Za sve druge smo danas iznenađenje. Mi pak nismo iznenađeni jer smo vjerovali kako možemo – rekao je Merčep. 

Australiju čeka razigravanje za poredak od 5. do 8. mjesta. 

19. rujan 2024 23:45