StoryEditorOCM
VaterpoloDVA DANA DO VELIKE UTAKMICE

Stiže Vasas, Gruž u problemima, Vjeko Kobešćak: ‘Znali smo odmah tko će braniti!‘

Piše Tonči Vlašić
6. ožujka 2024. - 13:33

Gruž je u problemima s vratarima sad kad se nastavila klupska sezona. Prvi je van stroja. Kapetan, reprezentativac Toni Popadić je operiran nakon Europskog prvenstva. Propustio je zbog toga Svjetsko prvenstvo u Dohi. Propustit će i početak nastavka sezone. Još ne skače u vodu, a dok je on na suhom Jug Adriatic osiguranje čekaju dva velika ispita.

U petak stiže Vasas. Europski ispit. Šest dana poslije te prve utakmice osmine finala Eurokupa Jug igra za trofej protiv splitskog Jadrana. Tko će osvojiti domaći Superkup, drugi trofej koji se dijeli ove sezone? Prvi, Kup Hrvatske, uzeli su jugaši pobjedom u Zadru protiv aktualnog prvaka. O Superkupu odlučivat će se u Zagrebu.

- Nećemo stvarati pritisak na naše mlade vratare. Oni će braniti najbolje što znaju. Ostali će morati biti agresivniji – kaže Vjeko Kobešćak, Jugov trener, koji je u međuvremenu posegnuo za 26-godišnjim Franom Čubranićem, vratarom koji je 2017. s reprezentacijom Hrvatske bio svjetski doprvak do 20 godina, a on najbolji vratar prvenstva. Njegov mlađi brat Ivan Mauro je sad na vratima riječkog Primorja. Fran je bio u Italiji, ali nije branio u zadnje vrijeme. Međutim, na njega Jug Adriatic osiguranje može računati samo u domaćim natjecanjima.

Za Europu je Kobešćak prijavio petoricu vratara, ali osim prvog, ne može računati ni na drugog, Ivana Jurišića, kao ni na Nikolu Balića, jednog od trojice preostalih mlađih vratara.

- Branit će Nikša Brzica i Antoan Špilar. To smo odmah znali kad smo se našli u ovoj situaciji – istaknuo je Kobešćak.

Brzica je 18-godišnjak, Špilar je još 16-godišnjak. Bez minute su iskustva u europskim utakmicama. Brzica je s Čubranićem sad bio na Korčuli gdje je Jug s dvije uvjerljive pobjede protiv KPK izborio plasman u doigravanje za prvaka Hrvatske.

- Naše ambicije se ne mijenjaju zbog ove situacije, koja je otežana i zbog pauze, koja je nastala zbog dvije velike reprezentativne akcije, te je svim klubovima, tako i nama, problem što smo se tek okupili, što nedostaje, a to su pokazale dvije utakmice s KPK na Korčuli, tečnosti u igri. Zatim, nama osim dvojice prvih vratara nedostaje i dalje Hrvoje Zvono, a sad je tu i jedan novi igrač, povratnik Jacob Merčep, kojeg treba uklopiti. Naš fokus je na prvoj utakmici s Vasasom, koji je vrhunska momčad s tri reprezentativca Srbije, s nekoliko bivših ili povremenih reprezentativaca Mađarske, koji je trenutno drugi sastav mađarskog prvenstva. Nakon utakmice u petak okrećemo se pripremi za Superkup. Želimo osvojiti novi trofej. Neće ni jedno, ni drugo biti lako, ali ne bi bilo ni da smo kompletni. Međutim, s obzirom na situaciju s vratarima, ovo je jedna nova situacija. Vjerujem kako ćemo imati dobra rješenja– rekao je Kobeščak.

Prvo poluvrijeme osmine finala Eurokupa igra se u Gružu, u petak, 8. ožujka, s početkom u 19 sati. Uzvrat je 23. ožujka u Budimpešti. Jugaši priželjkuju pomoć s tribina.

26. travanj 2024 09:08