StoryEditorOCM
VaterpoloDUBROVAČKI VJESNIK NA OLIMPIJSKIM IGRAMA U PARIZU

Sportski događaj dana: Hrvatska - Srbija za vaterpolsko zlato, poznati suci

Piše Tonči Vlašić
11. kolovoza 2024. - 09:35

Čekali smo ih u skupini, tu i tamo smo vidjeli ono što smo gledali u Dohi, na Svjetskom prvenstvu, ali u većini slučajeva ne. Ivica Tucak nije opet imao sve na visokom nivou, u skupini su tek rijetki bili kakvi su bili unatrag pola godine, ali probudili su se, i to nakon što su dobili šamar od Amerikanaca. Da, ovaj tjedan u kojem su svi oduševljeni kako smo dobili Španjolsku u četvrtfinalu, a potom Mađarsku, osigurali novu veliku medalju, počeli smo s možda najgorih 12, 13 startnih minuta u povijesti hrvatske vaterpolo reprezentacije. Amerikanci su vodili s 3:10!

Ali, i kad rezultatski nije bilo lijepo ni prije, tako ni sad ovdje u Parizu, nismo ni ugasili svjetlo, smotali kabele, te krenuli kući, a nismo jer smo kroz povijest naučili kako ih nikada ne treba otpisati, kako znaju, kako nisu slučajno ostvarili sjajne rezultate ne samo ove 2024. godine.

Hrvatska vaterpolska reprezentacija je danas zadnjeg dana Olimpijskih igara u Parizu u finalu. Četvrti put u povijesti igra za olimpijsko zlato, i to nakon što je ovdje skupinu u kojoj je doživjela dva poraza zaključila na posljednjem, četvrtom mjestu koje je vodilo u četvrtfinale. Prvo i treće finale na Olimpijskim igrama, u Atlanti 1996. i Riju 2016., nije dobila, drugo u Londonu 2012. jest.

Drugi put u finalu igramo protiv Srbije, koja je na svakom od ukupno pet Igara od kad igra samostalno, osvojila medalju i koja je na korak da ponovi ono što je u povijesti uspjelo samo Mađarskoj – tri puta za redom bude olimpijski pobjednik. Svoje prvo zlato osvojila je pobjedom protiv nas u finalu u Riju 2016. godine, ponovila to prije tri godine u Tokiju kad je drugi put u povijesti igrala finale i u njemu svladala Grčku.

Hrvatska je aktualni europski doprvak i svjetski prvak. Na EP-u u siječnju u Dubrovniku i Zagrebu prva je bila Španjolska, a Italija treća. U Dohi smo na SP-u u finalu dobili Italiju, a broncu je uzela Španjolska. Italija i Španjolska su u Parizu zaustavljene u četvrtfinalu. Povijesna je ovo godina za svjetski vaterpolo. Tri najveća natjecanja u istoj godini, a jedino Hrvatska na svakom na pobjedničkom postolju!

Finale Hrvatska – Srbija od 14 sati u La Defense Areni, pred 13.200 gledatelja, sude Boris Margeta iz Slovenije i Michiel Zwart iz Nizozemske.

Sretno Hrvatska!

image

Ivica Tucak, trener Hrvatske slavi plasman u finale

Tom Dubravec/Cropix
18. rujan 2024 19:48