StoryEditorOCM
VaterpoloBARCELONA U JEDANAEST

Prva vanka! - poželio je jugov zlatni reprezentativac, koji se još nije rodio kad je Gruž protiv Bečeja ‘gorio‘

Piše Tonči Vlašić
26. ožujka 2024. - 08:47

Čeka nas težak zadatak, koga god da izvučemo - na prvu će Marko Žuvela, jugov zlatni reprezentativac. Tema je ždrijeb završnice europskih kupova, ples kuglica je zakazan u utorak, 26. ožujka, u 11 sati u Barceloni. Tada će Jugaši doznati idućeg suparnika, protiv koga će igrati u četvrtfinalu, tko će im biti posljednja prepreka na putu do završnog turnira Eurocupa.

Prva je bio A-Hid Vasas Plaket, branitelj naslova. Gruž pjeva nakon što je slavio usred Budimpešte, skinuo prokletstvo Bela Komjadija protiv velikog rivala. 

Mogući suparnici Žuvele i ekipe su Crvena Zvezda, Spandau 04 Berlin, Astralpool CN Sabadell, CSA Steaua Bukurešt, Primorje Erste Bank, Rari Nantes Savona i Vouliagmeni NC. Uvod je Markov odgovor na pitanje koga bi, ako bi mogao birati, izabrao za suparnika, a koga bi htio izbjeći? Na drugo pitanje, prva doma ili vanka, bio je jasan.

- Vanka! - odgovorio je Žuvela, koji je prvu europsku utakmicu odigrao 9. svibnja 2018. u Gružu. Bila je to utakmica, ili Jug, ili Dinamo Moskva, tko pobijedi, ide na Final 8 u Genovu. Jug je bio uvjerljiv, 15:10, te je i Žuvela, tad 16-godišnjak (rođen je 22. prosinca 2001.), dobio nekoliko minuta.

Kopamo dalje po arhivi - prvi europski pogodak Žuvele. Bilo je to 6. veljače 2019. godine, i to u Pireju, protiv tad aktualnog prvaka Europe, Olympiacosa. Ugradio je jedan pogodak u 10:10. Bila je to utakmica u kojoj je domaćin dobio dva peterca u deset sekundi, te od 7:9 stigao do 9:9. Situacija kad je Olympiacos dobio drugi peterac se danima pregledavala po povratku doma. Sudili su Rumunj Adrian Alexandrescu i Rus Arkadij Vojevodin.

Alexandrescu je bio sudac polufinala u Genovi kad je domaćin, PRO Recco, zaustavio rezultatom 9:8 Jugaše, kojima nije priznat pogodak za 2:2, a snimka je pokazala kako je lopta prošla zamišljenu gol liniju, kao što je pokazala kako Luka Lončar nije zaslužio isključenje s pravom zamjene, već samo Niccolo Gitto. Jugov centar se ‘20 sekundi borio za život pod vodom’, Gitto ga je topio i topio, a onda majstor u bijelom pokazao: obojica van. 

image

Marko Žuvela u svom debiju na završnom turniru europske Lige prvaka, Final 8 u Genovi 2018. godine

Tonči Vlašić/
image

Marko Žuvela u svom debiju na završnom turniru europske Lige prvaka, Final 8 u Genovi 2018. godine

Tonči Vlašić/
image

Marko Žuvela u svom debiju na završnom turniru europske Lige prvaka, Final 8 u Genovi 2018. godine

Tonči Vlašić/

I tako, dok se čeka ždrijeb, dok Gruž pogledava prema Barceloni - tko će mu biti suparnik u četvrtfinalu Eurocupa, bude se sjećanja na neke velike europske utakmice Jugaša. 

Četvrtfinala Eurocupa se igraju 6. i 27. travnja. Budući je Bazen u Gružu zauzet od 1. do 7. travnja, igra se turnir Tomo, Jugaši bi, u slučaju da su domaćini u prvoj utakmici, suparnika ugostili 9. travnja. Takav će prijedlog poslati.

Final 4 Eurocupa je 17. i 18. svibnja, e da, 18. svibnja - bilo je to 2001. godine. Gruž je gorio, Jug je u polufinalu Final foura europske Lige prvaka svladao 10:9 Bečej, aktualnog prvaka Europe i SR Jugoslavije. Ta se utakmica ne zaboravlja! Dan poslije je pobijeđen i Olympiacos, te je Jug po drugi put bio prvak Europe. 

Marko Žuvela se još nije bio ni rodio.

27. travanj 2024 04:05