StoryEditorOCM
VaterpoloDUBROVAČKI VJESNIK NA OLIMPIJSKIM IGRAMA U PARIZU

Preživjeli smo! Hrvatska svladala olimpijskog doprvaka iz Tokija i osigurala četvrtfinale!

Piše Tonči Vlašić
3. kolovoza 2024. - 13:23

Hrvatska - Grčka 14:13 

PARIZ Aquatics centar. Gledatelja 5000. Suci: Putniković (Srbija) i Gomez (Španjolska).

HRVATSKA: Bijač, Burić, Fatović (3), Lončar (1), Joković (1), Bukić (1), Vukičević (1), Žuvela, Marinić Kragić (3), Vrlić, Biljaka, Kharkov (4), Popadić (10 obrana). Izbornik: Ivica Tucak.

GRČKA: Zerdevas (6 obrana), Genidounias (1), Skoumpakis (1), Kalogeropoulos (2), Fountoulis (2), Papanastasiou (2), Gkillas, Argyropoulos (2), Papanikolau, Kakaris, Nikolaidis, Vlachopoulos (2), Tzortzatos. Izbornik: Theodoros Vlachos. 

Igrač više: Hrvatska 6/11, Grčka 7/11

Peterci: Hrvatska 0/1, Grčka 2/4

Četvrtine: 3:3, 1:3, 7:3, 3:4.

Velika pobjeda Hrvatske. Svega je bilo u ogledu svjetskog prvaka i olimpijskog doprvaka, Grčka je imala posjed deset sekundi do kraja nakon što se obranila s dva igrača manje za izjednačenje, ali nije uspjela. Ostalo je 14:13 za naše, koji su tako izborili četvrtfinale Olimpijskih igara. Prvi zadatak je ostvaren. Bravo! Za dva dana igramo protiv SAD-a, te ćemo znati koji smo na kraju natjecanja u skupini, te protiv koga igramo za polufinale.

UTAKMICA HRVATSKA - GRČKA 14:13

Ostali smo široko nakon što smo izborili u prvom napadu igrača više, pokušao je s desnog krila Maro Joković, ali je lopta ‘polizala’ gredu. Što mi nismo uspjeli, jest Grčka. Prvi njezin napad, izletio je Matias Biljaka, a sa srednjeg je silovit bio Stylianos Argyropoulos.

Ali, krenulo nas je brzo. Prvo je za 1:1 potegao Loren Fatović, zatim još ljepše Joković (2:1). Zatim je Luka Bukić potegao Dimitrosa Nikolaidisa, te je Grčka imala peterac, a mi smo imali na vratima Tonija Popadića, te je ostalo 2:1 za nas, a vrlo brzo je bilo 3:1. Luka Lončar je izborio igrača više, potom je pogodio nakon asistencije Jerka Marinića Kragića. Dobro se snašao Lončar jer je u tom trenutku bio krivo postavljen, okrenut leđima prema golu.

Grčka je u zadnjih pola minute imala napad za novo vodstvo, ali udarac Alexa Papanastasioua obranio je Popadić. Papanastasiou je napad prije bio uspješan, te je Grčka izjednačila na 3:3, a prije toga smo opet skrivili peterac, kojeg je realizirao Konstantinos Genidounias.

Opet smo loše igrali u obrani, u napadu nismo iskoristili, kad je Konstantinos Kakaris bio u igri, njegovo sporo vraćanje u obranu, napad 6 na 5. Grci su nas s druge strane mučili kad smo se branili s igračem manje, njihov igrač na drugoj stativi je mijenjao liniju kretanja, a naši su kasnili.

Druga četvrtina? Marko Žuvela nije realizirao peterac, koji je skrivio Nikolaos Gkillas. Nije bio uspješan Emmanouil Zerdevas, grčki vratar, već naš reprezentativac od grede poslao loptu visoko, visoko...

Sreća, kad nam nije išlo u napadu, a nije, dva puta smo se prvo spretno i sretno obranili s igračem manje, potom je briljirao Popadić. Međutim, nova greška u napadu, krivo dodavanje nakon izborenog igrača više, i stigla je kazna. Grčka je povela s 4:3 u 13. minuti. Efstathios Kalogeropoulos je dao gol na stative. Nije dobro kad se to dogodi. Naravno, ni kad igrač ostane sam poput Ioannisa Fountulisa u 15. minuti, te je opet bilo dva razlike, ali sad za Grčku. Sreća, Konstantin Kharkov je bio bilijarski precizan, te je Zerdevas ‘popio’ gol u prvu stativu, a Hrvatska stigla do novog pogotka nakon 10 minuta i 21 sekundu posta. Ali, nismo se obranili do kraja druge četvrtine. Angelos Vlachopoulos je četiri sekunde prije kraja poluvremena realizirao igrača više za 6:4.

Treća četvrtina? Probudio se Marinić Kragić (5:6), a pogodio je i nakon što je Fountoulisu lopta pobjegla iz ruke kad je izvodio peterac. Sjajan pogodak Splićanina (6:6). Potom je uspio Fountoulis (6:7), pa je sa srednjeg vanjskog pogodio Kharkov (7:7). Potom se nastavilo streljačko natjecanje u vodi Aquatics centra: Papaastasiou (7:8), pa Fatović (8:8). Potom se jedna reprezentacija uspjela obraniti, to je uspjelo našoj. Lončar je tad osigurao igrača više, a dočekali smo i pogodak Ante Vukičevića (9:8). Uspjeli smo se i nakon toga obraniti, i to s igračem manje. Ali, Nikolaidis je nakon toga vrlo brzo izjednačio na 9:9, a to je uspio jer je španjolski sudac David Gomez svirao prekršaj u napadu Fatoviću, a bio je prekršaj na našem igraču, što više, dobio je dobar udarac u toj situaciji.

Bukić, koji je u obrani znao završiti na beku, pogodio je kroz dva bloka i kroz ruke Zerdevasa za 10:9, a nakon što Grci nisu uspjeli izjednačiti, pet sekundi prije kraja treće četvrtine u situaciji s igračem više, Marinić Kragić je bio opet za pet. Njegov treći pogodak u trećoj četvrtini – 11:9! Čak sedam pogodaka smo postigli u trećoj. Otvorilo se, te s obzirom kakav su nam nered u obrani radili Grci, činjenicu kako smo gubili raspored, lijep je bio pogled na semafor.

U petoj sekundi posljednje četvrtine, kad smo osvojili loptu, te krenuli u napad, Biljaka je u plivanju pogodio šakom u glavu Argyropoulosa. Suci su gledali snimku - brutalan prekršaj. Grčka je dobila peterac, koji je realizirala, te četiri minute igrača više. Ali, Fatović je vruć – 12:10. Međutim, koriste Grci brojčanu prednost (Dimitrios Skoumpakis 12:11). Srećom, Pop, Toni Popadić, sjajan je u tim trenucima zadnje četvrtine. Potom je Argyropoulos isključen, udarac je dobio Fatović, ali nakon pregleda snimke suci su dosudili isključenje s pravom zamjene (4:55 do kraja). Grčka je izjednačila nekoiliko sekundi prije nego je istekla kazna od četiri minute (12:12 Kalogeropoulos).

Zadnje četiri minute. Tko će slaviti? Vodimo 2:57 do kraja. Kharkov je pogodio iz vanka u trenutku kad je bio isključen grčki kapetan, Fountoulis. Minutu i 57 sekundi do kraja pogodio je još jednom Kharkov! Opet s igračem više (14:12). Vlachopoulos je postigao minutu i 14 sekundi do kraja 13. pogodak za Grčku. Do 14. pogotka aktualni olimpijski doprvaci nisu stigli u zadnjih deset sekundi jer je njihov napad presjekao Vukičević, te su naši mogli slaviti. 

19. rujan 2024 22:36