StoryEditorOCM
VaterpoloBRAVO NAŠI

Prekinut crni niz mlađih, Hrvatska u finalu EP-a do 19, Prkoča, Jerković, Šušić, Burđelez, Pavlić i Računica imaju medalju!

Piše Tonči Vlašić
6. rujna 2024. - 18:50

I to smo dočekali, a čekali smo punih osam godina. Nevjerojatno zvuči, ali samo je A reprezentacija u zadnje vrijeme osvajala medalju na velikim natjecanjima, mlađi ništa, i tom čekanju je sad došao kraj. Hrvatska je u finalu Europskog prvenstva za igrače do 19 godina. Dobila je u polufinalu s 14:10 Španjolsku, te će za zlato igrati protiv Crne Gore, koja je za finale svladala Mađarsku sa 6:5.

Ovo je osma medalja za Hrvatsku u povijesti Europskih prvenstava do 19 godina, treće finale. Hoće li biti treća sreća? Naime, nikad naši nisu bili prvaci. Dva puta doprvaci (1994. i 2004.), te pet puta brončani (1996., 1998., 2010., 2012. i 2014.)! 

Šestero Jugaša se vraća s EP-a s medaljom. Osvojili su je Mauro Prkoča, Ante Jerković, Maro Šušić, Ivuša Burđelez i Vlaho Pavlić, te Igor Računica, koji je pomoćnik izbornika Zorana Bajića

Hrvatska i Crna Gora finale igraju u subotu, 7. rujna, u bugarskom Burgasu s početkom u 18.15 sati. 

Polufinale? Šušić je plivao za loptu, te izborio prvi napad. Centar riječkog Primorja EB Viktor Tončinić je u zadnjoj sekundi tog prvog napada pogodio. Nakon četiri minute igre imali smo 2:0. Šušić je realizirao igrača više. Odmah su se Španjolci vratili na pogodak zaostatka, a minutu i 14 sekundi do kraja prve četvrtine oglasio se u napadu Pavlić (3:1, igrač više). Španjolska potom drugi pogodak, Hrvatska četvrti (Šušić, 4:2, 30 sekundi do kraja, rezultat prve četvrtine). 

Dobili smo i drugu četvrtinu u kojoj smo prvo imali dva puta tri pogotka viška (5:2 drugi pogodak Tončinića, 6:3 Gabrijel Burburan iz Primorja EB s igračem više), a minutu i 13 sekundi do njenog kraja plus četiri (7:3, Dominik Obuljen, igrač HAVK Mladost). S tri pogotka viška otišli smo u treću četvrtinu (7:4).

Španjolska je u nastavku prva pogodila, ali smo dobili i treću četvrtinu. Jadranaš Duje Cuzzi je strijelac za 8:5, Pavlić je realizirao peterac za 9:6, Cuzzi svojim drugim pogotkom naciljao za 10:7. Drugi put smo imali plus četiri zahvaljujući Tončiniću, koji je pogodio za 11:7 minutu i 22 sekunde prije kraja treće četvrtine, koju je zaključio Cuzzi svojim trećim pogotkom, te je bilo prvi put plus pet (12:7). 

I već tad je bilo sve super, i sve za pet! U zadnjoj četvrtini nastavljen je naš niz, mogli smo početi slaviti kad je Pavlić realizirao i drugi peterac, te potpisao 13:7. Opet se pljeskalo vrataru Ivanu Mauru Čubraniću iz riječkog Primorja EB... Burburan je dvije minute prije kraja bio strijelac za 14:9. Španjolci su desetim pogotkom ublažili poraz.

Podsjetnik, u skupini smo u 2. kolu dobili Španjolsku s 11:9, potom smo u 3. kolu dobili i Crnu Goru sa 7:6, i to nakon što smo 36 sekundi prije kraja gubili sa 6:5. Pavlić je prvo izjednačio, a sekundu prije kraja pogodio za pobjedu.

Hrvatska je plasmanom u finale osigurala medalju na EP-u do 19 godina. Igra za zlato! 

image

Pogodio je Maro Šušić

Aniko Kovacs/European Aquatrics
image

Vlaho Pavlić, Mauro Prkoča...

Aniko Kovacs/European Aquatrics
image

Mauro Prkoča!

Aniko Kovacs/European Aquatrics
06. rujan 2024 19:02