StoryEditorOCM
VaterpoloDUBROVAČKI VJESNIK NA OLIMPIJSKIM IGRAMA U PARIZU

Pamtit ćemo samo bodove. Dva putnika u četvrtfinale su već poznata, kako im se naši mogu pridružiti?

Piše Tonči Vlašić
1. kolovoza 2024. - 20:36

Rumunjska - Hrvatska 8:11

PARIZ Aquatics centar. Gledatelja 3200. Suci: Kovacs - Csatlos (Mađarska) i Kurosaki (Japan).

HRVATSKA: Bijač, Burić, Fatović (2), Lončar (1), Joković (2), Bukić (1), Vukičević, Žuvela (1), Marinić Kragić (2), Vrlić, Biljaka (1), Kharkov (1), Popadić. Izbornik: Ivica Tucak. 

RUMUNJSKA: Tic, Iudean, Lutescu, Fulea (2), Neamtu, Prioteasa (1), Tepelus (2), Oanta, Colodrovschi (1), Georgescu (1), Oltean (1), Vancsik, Dragusin. Izbornik: Bogdan Rath. 

Četvrtine: 0:3, 3:3, 4:5, 1:0

Prvu četvrtinu nismo primili pogodak, jesmo nakon 41 sekundu igre u drugoj. Vlad-Luca Georgescu je realizirao peterac za 1:3. Budući je već u prvoj četvrtini bilo jasno kako je velika razlika u kvaliteti između nas i Rumunjske, i to unatoč tome što nismo na nivou kakvom bi željeli, kakvi smo bili na EP-i i SP-u početkom godine, poželjeli smo kako će naši još duže biti bez primljenog pogotka od 8 minuta i 41 sekundu. 

Potom, nakon što smo primili peterac, pratili smo koliko će trebati Rumunjima da postignu pogodak iz igre. Uspjeli su to nakon 11 minuta i 10 sekundi. Realizirali su igrača više, a sa srednjeg je pogodio Andrei Prioteasa za 2:4.

Toliko o Rumunjima, koji su najslabija reprezentacija u Parizu, jedina koju baš nitko ne vidi u četvrtfinalu. Izgubili su na startu uvjerljivo od Grčke s 7:14, potom od SAD-a 8:14, a sad smo i mi uspjeli isto, bez problema uzeli sva tri boda.

Hrvatska - Rumunjska?

Poveli smo pogotkom Matiasa Biljake, Marko Žuvela je naciljao za 2:0, a Loren Fatović za 3:0 - to je bila prva četvrtina. Druga - nakon peterca kojeg je realizirala Rumunjska pogodio je Luka Lončar, nakon pogotka Priotesana za 2:4, strijelac je bio Konstantin Kharkov (5:2), a nakon trećeg pogotka suparnika, Maro Joković je naciljao za 6:3, a to je bio rezulat s kojim se otišlo na veliki odmor. 

Prvi pogodak u nastavku postigla je Rumunjska. Mi smo uspjeli iz peterca, kojeg je realizirao Fatović 5 minuta i 38 sekundi prije kraja treće četvrtine (7:4). Potom je u istoj, 19. minuti, pobjegao Luka Bukić (8:4). Nismo se obranili s igračem manje u 20. minuti, te je suparnik stigao do svog petog pogotka. Jerko Marinić Kragić je pogodio za 9:5, Joković za 10:6, zatim Marinić Kragić na asistenciju Jokovića za 11:6. U 23. minuti sedmi pogodak Rumunja. Zadnju četvrtinu smo dočekali s plus četiri (11:7). 

U posljednjoj četvrtini smo dugo čekali na pogodak, a dočekali smo ga minutu i 24 sekunde prije kraja, i to pogodak Rumunjske. Naš nismo dočekali. Rumunjska je dobila četvrtu četvrtinu pogotkom Andreia Tepelusa.

Utakmicu protiv Rumunjske ćemo brzo zaboraviti. Pamtit ćemo nove bodove. Prva tri smo osvojili na startu protiv Crne Gore, a zatim smo izgubili od Italije tako da ih je sad na našem kontu šest. Ispred nas su Italija i Grčka s po 8 bodova, iza nas SAD s 3 boda, Crna Gora s 2 boda, te Rumunjska bez boda. Pred nama su još ogledi protiv Grčke za dva dana, te u zadnjem kolu protiv SAD-a. Dobijemo li obje utakmice u najgorem slučaju smo drugi, a u najboljem prvi. Izgubimo li obje, možemo ostati bez četvrtfinala ukoliko Crna Gora dobije SAD i Rumunjsku.  

image

Konstantin Kharkov 

Andreas Solaro/Afp
image

Jerko Marinić Kragić - dva pogotka Rumunjima

Andreas Solaro/Afp
image

Loren Fatović

Andreas Solaro/Afp

Inače, utakmici Hrvatska - Rumunjska je prethodio ogled u kojem je Italija dobila Crnu Goru na peterce 11:9 (8:8).

- Nije nas nadigrala Grčka, nije sad ni Italija... - rekao je Vladimir Gojković, izbornik Crne Gore, koji je bio i sjajan igrač. Nije zadovoljan jer je Crna Gora u završnici imala svoje prilike i za više, za sva tri boda, a tako nije bilo samo sad protiv aktualnog svjetskog doprvaka i brončanog s EP-a, sastava Alessandra Campagne, već i dva dana prije protiv Grčke, aktualnog olimpijskog doprvaka. 

- Vjerovao sam kako možemo više u ovom meču - dodao je Gojković. 

- Treću utakmicu nismo odigrali tako dobro kao prve dvije - istaknuo je Campagna. Daleko raspoloženiji od Gojkovića.

- Crna Gora je igrala dobro, igrala je agresivno, držala je visok ritam utakmice - kazao je talijanski izbornik.

Crna Gora je nas dobila na peterce u Gružu, u zadnjem kolu prvog dijela Europskog prvenstva, a nakon toga je na velikim natjecanjima odigrala četiri puta neodlučeno i sva četiri puta izgubila na peterce.

Italija i Grčka su osigurale četvrtfinale iz naše skupine, pitanje je samo s kojeg mjesta krenuti u završnicu. Za preostala dva mjesta se bore naši, Amerikanci i Crnogorci. Jedan će otpasti.

Na kraju miks zona. Što kaže naš izbornik Ivica Tucak nakon Rumunjske?

- Najteže su ove utakmice u kojoj su unaprijed upisani bodovi, a glavom si negdje drugo. Podsvjesno, razmišljaš o drugom, a rekao sam igračima, Rumunjska nije reprezentacija poput Južne Afrike pa da je možeš dobiti ako nisi sto posto u utakmici - rekao je naš izbornik.

- Ipak, najvažnije smo ostvarili, a nismo se potrošili - dodao je, a potom se okrenuo Grčkoj, idućem suparniku.

- Jedna u nizu velikih utakmica između nas i njih. Da ih možemo pobijediti, možemo, ali za to moramo biti vrhunski - rekao je Tucak. 

- Trebat će zatvoriti njihove centre, s Papanikolauom imaju tri vrhunska centra (Skoumpakis i Kakaris su prva dva). Povučeš li se u zonu, a da u njoj nisi aktivan, da nemaš dobar blok, raspoloženog vratara, ‘procurit‘ ćeš jer iz vanka prijete Genidounias, Fountoulis, Papanastasiou, Vlachopoulos... to su sve vrhunski igrači...  Trebat će imati dobru obranu, blokove, želju. Vjerujem kako će sve biti dobro - poželio je Tucak.   

Hrvatska - Grčka utakmicu 4. kola igraju u subotu, 3. kolovoza, od 12.05 sati.

20. rujan 2024 01:00