StoryEditorOCM
VaterpoloJOŠ MALO DO VELIKE UTAKMICE U GRUŽU

Oglasili se treneri, imamo sastave Juga i Vasasa, našli smo i legendarnu izjavu Emila Nikolića: ‘On je reinkarnacija Perice Bukića!‘

Piše Tonči Vlašić
8. ožujka 2024. - 16:13
Maro Balić i Emil Nikolić 9. svibnja 2008. godine na klupi Juga - minuta dogovora u polufinalu protiv Vasasa (pobjeda 11:6, te plasman u finale koje je 10. svibnja izgubljeno u produžetku od PRO Recca)Ronald Gorsic/Cropix/

Trener mađarskog Vasasa Slobodan Nikić je podijelio kapice za večerašnji ogled s Jugom u Gružu: 1. Marton Levai, 2. Strahinja Rašović, 3. Nikola Dedović, 4. Sava Ranđelović, 5. Lorinc Gabor, 6. Soma Lakatos, 7. Dome Dala, 8. Gergely Zoltan Burian, 9. Akos Konarik, 10. Bence Batori, 11. Krisztian Bedo, 12. Benedek Batizi i 13. Marton Zoltan Mizsei.

Oglasio se i Vjeko Kobešćak. Jug Adriatic osiguranje nastupa u sastavu: 1. Nikša Brzica, 2. Ivuša Burđelez, 3. Bogdan Djerković, 4. Franko Lazić, 5. Maro Joković, 6. Ivan Vukojević, 7. Hannes Daube, 8. Sergi Cabanas, 9. Filip Kržić, 10. Rino Burić, 11. Jacob Merčep, 12. Marko Žuvela i 13. Antoan Špilar. Na klupi će uz najtrofejnijeg jugovog trenera biti dvojica pomoćnika, Igor Računica i Maro Balić, koji je trener vratara.

Njegovi učenici, Nikša Brzica i Antoan Špilar, imaju euroligaški sebi jer su Toni Popadić i Ivan Jurišić izvan stroja. Kako nema Popadića, kapetan je Joković, jedini koji je igrao na zadnjem ogledu Juga i Vasasa na završnom turniru jednog europskog kupa, a bilo je to najjačeg – Lige prvaka u Barceloni 2008. godine.

On i Sandro Sukno u polufinalu, 11:6 pobjedi Juga, po tri pogotka. Frano Vićan je branio te večeri, 9. svibnja, na otvorenom plivalištu Montjuic. Emil Nikolić je bio trener, Maro Balić pomoćnik, još su igrali Jozef Hrošik, Đani Pecotić, Pavo Marković, Nikša Dobud i Nikša Drobac, te Miho Bošković, Mile Smodlaka, Andro Bušlje, Ivan Sukno i Paulo Obradović, koji su postigli po jedan pogodak. U drugom polufinalu Mladost – PRO Recco 6:9 (Vjeko Kobešćak je bio pomoćnik Ozrena Bonačića na klupi Mladosti).

Što još pamtimo kad je riječ o polufinalnom danu Final 4 europske Lige prvaka 2008. u Barceloni? Igrač više je odlučio. Jug bolji s igračem više, Jug bolji s igračem manje. Što još? Padala je kiša, puhalo je, temperature 14 stupnjeva. Igrači su bili u vodi prilikom predstavljanja. Jedino njima nije smetala kiša i hladnoća. Josip Pavić, tada jedinica Mladosti je izjavio: ‘Da je sijalo sunce, onda bi se žalili na odbljesak’.

image

Jugaši slave pobjedu protiv Vasasa 11:6 u Barceloni, polufinalu Final foura europske Lige prvaka 2008. godine

Ronald Gorsic/Cropix/
image

Slobodna Dalmacija, izvještaj iz Barcelone: Jug je 9. svibnja 2008. dobio Vasas s 11:6, te se plasirao u finale Lige prvaka

image

Jugovi navijači u Barceloni 9. svibnja 2008. godine slave pobjedu protiv Vasasa

Ronald Gorsic/

Pamtimo i izjavu Emila Nikolića nakon što je jugov klinac – tad 17-godišnji Sandro Sukno utrpao tri pogotka Vasasu: ‘Sandro je reikarnacija Bukića, a Perica je proslavio trenere. Valjda će i Sandro mene!‘

Laszlo Foldi je bio trener Vasasa, koji je uoči put u Barcelonu obranio naslov prvaka Mađarske s 3:1 u pobjedama protiv Egera. Jug to isto nije uspio  protiv Mladosti. Izgubio je u finalu 1:3.

Jug je imao u svojim redovima šest zlatnih sa Svjetskog prvenstva 2007. u Melbourneu (Vićan, Bošković, Joković, Smodlaka, Marković i Bušlje).

Prvu utakmice osmine finala Eurocupa između Jug Adriatic osiguranja i Vasasa, koja počinje ovog petka, 8. ožujka, u Gružu u 19 sati, sude Rumunj Adrian Alexandrescu i Francuz Julien Bourges. Uzvrat je u subotu, 23. ožujka, u Budimpešti. 

27. travanj 2024 04:05