StoryEditorOCM
VaterpoloDUBROVAČKI VJESNIK NA OLIMPIJSKIM IGRAMA U PARIZU

Ne vraćamo se praznih ruku, srebro je oko vrata, ali žalit ćemo dugo, dugo što smo na ovaj način otvorili finale...

Piše Tonči Vlašić
11. kolovoza 2024. - 15:06

Hrvatska – Srbija 11:13

PARIZ La Defense Arena. Gledatelja 13.200. Suci: Boris Margeta (Slovenija) i Michiel Zwart (Nizozemska) 

HRVATSKA: Bijač (4 obrane), Burić, Fatović (2), Lončar (1), Joković (1), Bukić, Vukičević, Žuvela, Marinić Kragić (4), Vrlić (1), Biljaka, Kharkov (2), Popadić (3 obrane). Izbornik: Ivica Tucak, pomoćnici: Jure Marelja i Renco Posinković. 

SRBIJA: Filipović (10 obrana), Mandić (1), S. Rašović (1), Ranđelović, Ćuk (3), Dedović (1), Drašović (1), N. Jakšić (2), Vico (1), Ubović (1), P. Jakšić, V. Rašović (1), Mišović. Izbornik: Uroš Stevanović, pomoćnici: Stefan Ćirić i Darko Bilić. 

Igrač više: Hrvatska 5/12, Srbija 7/10

Peterci: Hrvatska -, Srbija 1/1

Četvrtine: 2:5, 3:3, 3:3, 3:2.

Hrvatskoj srebro, Srbiji zlato, treće ukupno i u nizu. Uspjela je što je u olimpijskoj povijesti uspjelo samo Mađarskoj. Nakon što smo mi uzeli zlato u Londonu 2012., krenuo je nevjerojatan niz velikog rivala. Očekivan u Riju i Tokiju, s obzirom kakakv je sastav tad imala, ali neočekivan u Parizu gdje je bila bez većine junaka, koji su ostvarili dva prethodna uspjeha. 

Nakon prvog dijela olimpijskog turnira u Parizu ni Hrvatsku, ni Srbiju nitko nije vidio u finalu. I jedni i drugi četvrti u skupini, ali nakon toga sjajni u četvrtfinalu i polufinalu, Srbija i u finalu. Mi ne. 

Našima četvrta medalja u povijesti, zlato 2012. i tri srebra, 1996., 2016. i sad. Srbiji treće zlato nakon dvije bronce. Reprezentacija SAD-a je uzela broncu. 

VELIKO FINALE

image

Finale Pariza: Hrvatska - Srbija

Tom Dubravec/Cropix

Poveli smo, ali je vrlo brzo Srbija zagospodarila vodom La Defense Arene. Srpski izbornik Uroš Stevanović je presingom naumio našu vanjsku liniju otjerati daleko od gola Radoslava Filipovića, a na igrača više naša vanjska linija je stajala široko. 

Naši su u obrani krenuli također s presingom, a nakon deset sekundi povratak u zonu. Poveli smo pogotkom Lorena Fatovića. Sretno je izjednačio Nemanja Ubović, a potom je Miloš Ćuk naciljao za prvo vodstvo Srbije, koje je poništio Jerko Marinić Kragić. U preostale tri minute i dvije sekunde do kraja prve četvrtine 0:3. Opet Ćuk, pa dva puta Nikola Jakšić. 

Kasnili smo na šut Ćuka, Nikola Jakšić nam je ostao bez bloka. I u drugoj četvrtini smo opet prvi postigli pogodak, te prekinuli niz Srbije (Luka Lončar), ali vrlo brzo je Srbija na plus četiri (zakasnili smo na šut Nemanje Vica, pa pogađa i Strahinja Rašović). Naš izbornik Ivica Tucak je zvao minutu dogovora, Toni Popadić je stao među vratnice umjesto Marka Bijača. Nakon prve obrane Popadića, nakon što smo petljali u napadu, Fatović je pokupio loptu, te je poslao iza leđa Filipovića, a zatim nova obrana Popadića, te smo nepune dvije minute do kraja druge četvrtine dobili napad za doći na dva pogotka zaostatka i to smo i iskoristili (drugi pogodak Marinića Kragića, sa srednjeg, kroz ‘glavu‘ Filipovića). 

Srbija je odigrala s igračem više na drugu stativu, nismo uspjeli to spriječiti (Nikola Dedović strijelac za 5:8). Nismo iskoristili napad kad smo imali dva igrača više. Sad je požurio Marinić Kragić. 

Nestvarna je bila realizacija igrača više Srbije u prvom poluvremenu – 7 od 7, a realizirala je i peterac. Filipović 4 obrane, a naši dvije, i to obje Popadić. Naši su iskoristili četiri od osam igrača više. 

I kad smo u nastavku nismo realizirali novog igrača više, Srbija je iskoristila priliku i otišla do četiri pogotka viška (5:9, Viktor Rašović). Srećom, odmah je pogodio Marinić Kragić, te svojim trećim pogotkom nije dozvolio da potonemo. Priliku nakon što smo se prvi put obranili s igračem manje nismo iskoristili. Opet smo žurili. Kazna. Radomir Drašović je poslao loptu u lijevu stranu gola Popadića (6:10, do kraja finala još 12 minuta). 

U napadu u kojem je Filipović upisao tri obrane, u kojem smo tresli okvir gola, Joković je postigao pogodak (7:10, minuta i pol do kraja treće). Ali, odmah smo primili novi pogodak, Dušan Mandić je ostao sam, te je minutu i 16 do kraja opet Tucak mijenjao. Bijač umjesto Popadića. Srećom, odmah smo i postigli pogodak (54 sekunde do kraja treće, 8:11). Imali napad za minus dva, ali je šut Rina Burića blokiran. 

Što nismo uspjeli tad, jesmo nakon 40 sekundi posljednje četvrtine. Josip Vrlić je strijelac (9:11). Potom smo se obranili s igračem manje, ali Burić nakon toga nije bio strpljiv, te ništa od novog pogotka. Potom je Fatovićev pokušaj završio u bloku... I kad smo nakon neiskorištenih prilika primili dvanaesti pogodak, a s obzirom kako je još malo bilo ostalo vremena, bilo je jasno kako nismo uspjeli otići do kraja....

BRAVO HRVATSKA

Srbija je slavila u bazenu, naši su sjedili sa strane, pognute glave. Potom, kad je suparnik izašao iz bazena, krenuli su prema njemu, te mu čestitali na pobjedi. Bio je i ovaj put bolji u finalu, kao i 2016. godine. Mi smo u ovom trenutku tužni, razočarani, ali svjetsko zlato u Dohi, europsko srebro u Dubrovniku i Zagrebu, te olimpijsko srebro sad u Parizu. Nitko nije na sva tri velika natjecanja u ovoj godini na postolju osim Hrvatske. 

image

Ivica Tucak

Tom Dubravec/Cropix
19. rujan 2024 12:03