StoryEditorOCM
VaterpoloDUBROVAČKI VJESNIK NA OLIMPIJSKIM IGRAMA

(Ne)prijatelj! Tek mu je 38, ovo su mu pete Igre, i još samo jednu želju ima: ‘Nisam, sretan zbog toga‘

Piše Tonči Vlašić
6. kolovoza 2024. - 15:36

Nije te Hrvatska željela vidjeti kontra sebe u srijedu kad je četvrtfinalni dan na Olimpijskim igrama u Parizu, to je sigurno. 

- Ni ja nju, iskreno, ni ja nju – ime Felipea Perronea smo upisali kod volontera, te su kapetana Španjolske dopratili do naše pozicije u miks zoni. Perrone i ekipa su u rezultatski nevažnoj utakmici protiv domaćina, Francuske, nastavili pobjednički niz, te su nastup u skupini zaključili sa stopostotnim učinkom. Prethodno su dobili Australiju, Mađarsku, Srbiju i Japan

- Kažu za nas kako smo u Parizu na razini nastupa na EP-u i SP-a, a da Hrvatska ovdje nije kakva je bila početkom godine na ta dva natjecanja. Skupina je jedno natjecanje, od četvrtfinala počinje drugo. Nema veze kakav si bio prije, počinjeno svi od nule. Vidjet ćemo tko će u ovih zadnjih pet dana biti najbolji. To je tako. 

Uvijek je Felipe hvalio hrvatsku vaterpolsku reprezentaciju, ne, kako kaže, jer je hrvatski zet.

- Hrvatska ima sve, na svim pozicijama je odlična. U Dubrovniku smo izgubili od nje na peterce u skupini EP-a, u Zagrebu smo mi slavili u finalu. U Dohi smo mi bili bolji u skupini, ali smo izgubili od Italije polufinale, te smo igrali s Francuskom za treće mjesto, a ne finale s Hrvatskom. Na EP-u mi zlatni, na SP-u Hrvatska. Sad smo suparnici u četvrtfinalu. Nisam sretan zbog toga. Ne znam kako će biti u srijedu, kakvi ćemo biti mi, a kakva će biti Hrvatska. Jedno je sigurno, bit će to top ogled, kvalitetan. Hrvatska je top ekipa. Naravno, vjerujem i nadam se kako ćemo mi slaviti

- U kojoj je utakmici u Parizu Španjolska prikazala najbolju igru? Najviše sam zadovoljan bio nakon Mađarske, a znate li zašto? 

Zbog velike pobjede do koje ste došli odličnom igrom?

- Da, ali zbog činjenice da smo prethodno zadnji put dobili Mađarsku 1998. godine. Ta pobjeda nam je baš trebala, donijela dodatnu snagu. Međutim, ponavljam, skupine su završile. Tko je izborio četvrtfinale, taj je ostvario prvi cilj, a sad krećemo ispočetka. Ponavljam, I onaj tko je bio prvi u skupini, I onaj tko je bio četvrti, kreću s iste pozicije, od nule. 

image

Felipe Perroneprotiv Japana u Parizu

Andreas Solaro/Afp

Što kažeš na četvrtfinalne parove? Očekivano?

- Nema šanse da je netko pogodio ove četvrtfinalne parove, nema šanse. Svi su očekivali, hajde neću reći svi, ali velika većina je očekivala kako su četiri favorita turnira Hrvatska, Mađarska, Italija i mi, a sva četvorica smo sad na istoj strani, dvojica neće vidjeti polufinale, samo jedan od nas četiri će u finale.  

S obzirom na parove, dakle, ili će SAD, ili Australija u polufinale. 

- Za mene su Amerikanci favoriti u toj utakmici, ipak dugo godine igraju dobro. Ali neću reći kako Australija nema izgleda, a neću jer igra izuzetno ovdje u Parizu. 

Kako se osjeća Felipe Perrone?

- Sretno, a to je privilegija. Nakon Rija sam mislio kako više nikad neću igrati na Olimpijskim igrama, a onda sam igrao u Tokiju, pa evo me sad i u Parizu gdje uživam jer igrati pred ovoliko gledatelja, 15, 16 tisuća ljudi, u ovakvoj atmosferi. Rio je bio prije osam godina, u Londonu prije dvanaest, pa Peking je bio prije 16 godina. Zadnjih četiri, pet godina igramo dobro, sve ove pobjede, pa i tih svih pet u skupinu ovdje, daju nam sigurnost. Spremni smo za četvrtfinale o kojem razmišljamo nakon 3. Kola, kad smo osigurali prolaz, samo što tad nismo znali kako će nas u njemu čekati Hrvatska, a nju, rekao sam već, nismo htjeli vidjeti već u srijedu. 

Ne želiš protiv Hrvatske zaključiti svoju karijeru na velikim natjecanjima (iako se igra za plasman od 5. do 8. mjesta, to ne računamo)?

- Ne, ne, to ne.

image

Marko Žuvela i Felipe Perrone

Damir Krajac/Cropix

Šest puta je Felipe bio na pobjedničkom postolju svjetskih prvenstava, pet puta na europskim, ali niti jednom na postolju Olimpijskih igara. Uoči EP-a u Hrvatskoj rekao je kako mu nedostaju zlato na europskim prvenstvima i olimpijska medalja. 

- Ha, zlato na EP-u sam osvojio protiv Hrvatske, a sad moram izbacit Hrvatsku za doći u priliku ostvariti drugi cilj. Nije bilo lako prvo. 

Najavio je vaterpolski Messi početkom godine kako će zadnju utakmicu u kapici reprezentacije odigrati u Parizu. 

- Za reprezentaciju sam debi imao na Svjetskom prvenstvu 2001. u Fukuoki - podsjetio je sad.

Pročitali smo kako nisi ovaj put bio na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara.

- Nisam jer mi je 38 godina. 

Kako igraš i koliko, ne bi se reklo.

- Hvala.  

Hrvatska i Španjolska otvaraju u srijedu, 7. srpnja, četvrtfinalni dan (14 sati).

image

Felipe Perrone

Damir Krajac/Cropix
20. rujan 2024 00:59