StoryEditorOCM
VaterpoloTUGA JUGA NA DUNAVU

Nastavak nije bio dobar, te je prvak Europe, mađarski Dream team, nastavio svoj sjajan niz

Piše Tonči Vlašić
5. listopada 2024. - 21:11

Ferencvaros Telekom – Jug Adriatic osiguranje 13:9

BUDIMPEŠTA Bazen Bela Komjadi. Gledatelja 1800. Suci: Raffaele Colombo (Italija) i David Gomez (Španjolska).

FERENCVAROS TELEKOM: Szakonyi, Mandić (3), Nagy (2), Varga, Vamos (3), Di Somma, Fekete (1), Argyropoulos (1), Nemet, Vigvari (3), Jansik, De Toro, Vogel. Trener: Balazs Nyeki.

JUG ADRIATIC OSIGURANJE: Popadić, Burđelez, Djerković, Jerković, Joković (2), Pavlić, Mozara (1), Cabanas, Kržić, Burić (2), Herceg, Žuvela (4), Jurišić. Trener: Vjeko Kobešćak.

Četvrtine: 4:3, 0:2, 5:1, 4:3

Ostao je Jug Adriatic osiguranje na osam europskih trofeja, i dalje ima u svojim vitrinama, računajući sva natjecanja. sedamdeset i jedan trofej. Nije uspio iznenaditi Ferencvaros Telekom u njegovom domu, aktualnog prvaka Europe, te treći put osvojiti europski Superkup. Pet i pol minuta do kraja superfinala, pri rezultatu 10:8 za Ferencvaros, imao je igrača više, zatražio je minutu dogovora. Nije iskoristio priliku, potom je primio pogodak. I tad se ugasila nada...

BITKA NA BELA KOMJADIJU

Prva četvrtina. Vandel Vigvari je osvojio loptu, te prvi napad domaćina, prvaka Europe, koji je zaključio pogotkom. Isti je potom isključen, ali Sergi Cabanas nije iskoristio prvog igrača više za Jug Adriatic osiguranje. I u svom drugom napadu Ferencvaros je bio uspješan, te je nakon samo minute i 14 sekundi igre imao 2:0. Marton Vamos, povratnik iz Olympiacosa, prevario je obranu pobjednika EuroCupa. 

I nakon drugog pogotka domaćina, Jugaši su izborili igrača više, a sad su, za razliku od prvog puta, bili uspješni. Maro Joković je strijelac nakon minute i 38 sekundi igre. U trećem napadu Ferencvaros je izborio igrača više, isključen je Ivuša Burđelez, ali nije postigao novi pogodak. Toni Popadić brani udarac Stylianosa Argyropoulosa, pa je isključen Toni Nemet, te evo opet Jugaša. Marko Žuvela – 2:2. 

Do kraja prve četvrtine prva dva pogotka domaćina, prvo je pogodio Akos Nagy, a zatim Argyropoulos. Rino Burić je realizirao igrača više, nakon što nisu iskoristili prvog, potom tri u nizu. Pokušaj Dušana Mandića je blokiran.

U drugoj četvrtini preokret. Žuvela je svojim drugim pogotkom izjednačio na 4:4, Joković je svojim drugim pogotkom donio prvu prednost dubrovačkom sastavu. Vlaho Pavlić je prije izjednačenja uzdrmao vratnicu, zatim su Jugaši blokirali novi pokušaj Argyropoulosa. Imao je Jug priliku za plus dva. Nije uspio. 

Drugo poluvrijeme. Mandić je izjednačio u nastavku na 5:5. Lopta od grede, odbija se iza leđa Popadića. Prošla je gol crtu. Ferencvaros potom ne koristi dvije prilike s igračem više, prvu priliku im je ukrao Žuvela, drugu nije realizirao Gergo Fekete. Međutim, ne uspijevaju Jugaši, te je nakon četiri minute igre u trećoj četvrtini opet pogodio Mandić (6:5). Vraća se Jug, iskoristio je napad kad je imao dva igrača više, otpao je prvo Vamos, a pet sekundi poslije i Varga. Za 6:6 pogodio je Burić. 

Drugo isključenje Burđeleza koristi domaćin. Vamos je strijelac za 7:6. Bio je to početak serije aktualnog prvaka Europe. Jug zatim ne koristi igrača više, Soma Vogel je upisao obranu. Nagy je minute i 21 sekundu do kraja treće četvrtine strijelac za 8:6, pa Janšika krade loptu, a Vamos pogađa za 9:6. Vogel na kraju brani udarac Burića. Treća četvrtina 5:1 za Ferencvaros Telekom. 

Na početku četvrte Žuvela prekida niz domaćina, potom je strijelac za 10:7 Vigvari. Toni Mozara je precizan, te je opet dva razlike. I onda je Jug Adriatic osiguranje imao spomenutu priliku s igračem više doći na samo pogodak zaostatka.... 

Ferencvaros je pred kraj vodio s pet razlike (13:8), a osvojio je peti put europski Superkup. Na kraju je slavio s četiri razlike, a sad je vlasnik četiri trofeja (oba domaća, te dva europska). Jugaši su četvrti put igrali za europski Superkup. Sad imaju polovičan učinak, dvije pobjede (2006. i 2016.) i dva poraza (1980. i 2024.).

05. listopad 2024 22:22