StoryEditorOCM
VaterpoloDUBROVAČKI VJESNIK NA OLIMPIJSKIM IGRAMA U PARIZU

Naša kapica broj pet na svojim petim Igrama, i na svakoj ga je čekala Španjolska: ‘Što je bilo, bilo je!‘

Piše Tonči Vlašić
7. kolovoza 2024. - 09:31

Četvrti put ove godine Hrvatska - Španjolska. Dobili smo ih na peterce u Gružu u skupini EP-a, izgubili na kraju finale na Savi, a zatim i u skupini na Svjetskom prvenstvu u Dohi, ali tamo smo mi otišli do kraja, a oni su na kraju stajali na najnižoj stepenici pobjedničkog postolja, s broncom oko vrata. 

Uoči Olimpijskih igara i mi, i Španjolska, poželjeli smo kako bi bilo lijepo i na trećem velikom natjecanju u 2024. osvojiti medalju. Jedan to sigurno neće uspjeti, tko? Doznat ćemo ove srijede, 7. kolovoza. Od 14 sati Hrvatska i Španjolska su suparnici u četvrtfinalu (HTV2). 

Španjolska je u četvrtfinale uplovila sa svih pet pobjeda u skupini ‘B‘, naši s četvrtog mjesta skupine ‘A‘ s tri pobjede i dva poraza. Ne ide nam protiv Španjolske na Olimpijskim igrama, ovo je sedmi ogled, a mi smo od prethodnih šest dobili samo jedan, a sve ostale izgubili. Ali, ne računajući poraz u finalu Atlante 1996. godine, svaki drugi put kad su nas dobili Španjolci nisu uspjeli osvojiti medalju, a mi jesno u Riju gdje su oni u skupini bili bolji s čak 4:9. 

Drugi put smo suparnici u četvrtfinalu Olimpijskih igara. Prvi put u Sydneyju, prije 24 godine, e tad smo mi bili sjajni u skupini, dobili između ostalog europskog prvaka Mađarsku s 8:7, ispustili pobjedu protiv SRJ (4:4), ali u utakmici za polufinale smo ostali protiv Španjolaca praznih ruku (8:9). Na kraju je to njima bila zadnja pobjeda ‘tamo dole‘, polufinale, te utakmicu za broncu su izgubili. 

Maro Joković je peti put na Olimpijskim igrama, i na svakim igra protiv Španjolske (Peking 2008. 9:11, London 2012. 8:7, Rio 2016. 4:9, te Tokio 2021. 4:8).   

- Prethodna utakmica, protiv Amerikanaca je bila zadnja u kojoj se, uvjetno rečeno, moglo kiksati (poraz 11:14). Sad je pred nama ona u kojoj više popravka nema - istaknuo je Joković.

- Znamo Španjolsku jako dobro, analizirali smo je dodatno. U ovoj utakmici pobijediti će onaj koji će igrati kolektivnije, te s većim žarom. Španjolska je bez ‘mrlje’ odigrala skupinu, ali nema više gledanja unazad. Što je bilo, bilo je – dodao je uoči četvrtfinala. 

image

Ivica Tucak

Tom Dubravec/Cropix

– Mi želimo ovdje napraviti ‘nešto’, a zna se i što. Za takvo što bismo ovog suparnika, koji nas sad čeka, trebali svladati u nekom trenutku. Bilo bi mi draže naravno da je to na kraju. Sad nam se valja junački uzdignuti, pokazati pravo lice, karakter koji imamo i pokazati ono što smo radili, tražili i sanjali svi do jednog - oglasio se naš izbornik Ivica Tucak. 

Hrvatska lovi svoje četvrto polufinale, Španjolska sedmo. Hrvatska je svaki put, kad je izborila polufinale, otišla u finale, te uzela medalju (zlato u Londonu 2012., a srebro u Atlanti 1996. i Riju 2016.), Španjolska je dva puta igrala finale, prvo u svojoj Barceloni 1992. kad je osvojila srebro, te četiri godine poslije kad je dobila nas u Atlanti. Preostala četiri puta je na kraju bila četvrta.

Utakmicom Hrvatska - Španjolska otvara se četvrtfinalni dan u La Defense Areni. Ulaznica, kažu, više nema. Dakle, 15.000 gledatelja pratit će završnicu vaterpolskog turnira Olimpijskih igara (15.35 sati: Grčka - Srbija, 19 sati: Australija - SAD, 20.35 sati: Italija - Mađarska, u polufinalu pobjednik Hrvatska - Španjolska igra protiv boljeg iz ogleda Italija - Mađarska).

18. rujan 2024 16:22