StoryEditorOCM
VaterpoloPRVENSTVO HRVATSKE |

JUGAŠI KRENULI NA SAVU Hrvoje Benić: ‘Fizički smo dobro pripremljeni. Očekujem kako možemo prebroditi poteškoće, kako možemo obraniti naslov‘

Piše Tonči Vlašić
21. srpnja 2020. - 09:58
Dosta nas je poremetio poraz od Mladosti u finalu Regionalne lige, točnije, način na koji smo odigrali tu utakmicu, pogotovo njezin nastavak. Nismo izgubili borbu za trofej kod kuće nakon velike borbe. Naprotiv, raspali smo se u finalu. Zašto, koji je razlog, iskreno, ne znam. Ne mogu reći kako se to dogodilo zbog nervoze, važnosti utakmice, jer smo odigrali puno ovakvih utakmica.

Uvod su riječi Hrvoja Benića, jugovog 28-godišnjeg hrvatskog reprezentativca, europskog klupskog prvaka iz Budimpešte 2016., vlasnika bronce s posljednjeg SP-a sa seniorskom reprezentacijom, koji je s juniorskom reprezentacijom 2009. osvojio naslov svjetskog prvaka. Jugaši su prošle srijede doživjeli bolan poraz u Gružu od Mladosti, koja je 15:11 pobjedom usred Gruža obranila naslov pobjednika Regionalne lige. Drugu godinu u nizu ostavila je Benića i ekipu bez 'kante', koju je Gruž osvajao najviše puta (4), a prije prvog slavlja Mladosti 2019. nanizao tri trijumfa (2016., 2017. i 2018., dok je prvi naslov Jug osvojio 2009.).

Zatim, krajem prošle godine uzela je Mladost i Kup Hrvatske, dobila, kad se sve zbroji, tri od četiri zadnja finala protiv Juga. U tijeku je peto u kojem Jugaši brane jedinu pobjedu u posljednja četiri finala (i to protiv istog suparnika) – naslov prvaka Hrvatske.
Finalna serija otvorena je u Gružu tri dana nakon poraza u finalu Regionalne lige. Jug nakon prve od najmanje tri utakmice, a najviše pet, vodi s 1:0. Iako je u drugoj četvrtini imao pet pogodaka viška (7:2), a u trećoj četiri (10:6), iako je Mladost ostala u drugoj četvrtini bez Miloša Ćuka, a u trećoj bez Cosmina Radua, svoja dva sjajna igrača, Benić i ekipa su do pobjede stigli na peterce.

- Opet igra nije bila na nivou. Čeka nas, po meni, duga finalna serija. Izgledi su 50, 50. Početak prve finalne utakmice za prvaka bio je pokazatelj kako trebamo igrat, ali opet smo nakon toga griješili, i o tome smo najviše pričali nakon subotnje utakmice, a uoči druge, koja se igra u srijedu u Zagrebu. Mladost je najopasnija iz kontre, a mi to nismo opet zaustavili. Želja i volja je tu. Tu nema dileme. Stoji isto tako kako se i Mladost nešto pita. Igrači Mladosti nisu padobranci koje ćemo dobiti kad poželimo.

Benić, koji je debi za Juga imao sa 16 godina, bio je najbolji strijelac prve finalne utakmice. Pet puta je parao mrežu Mladosti. Bio je siguran realizator peterca za plus pet (7:2), ali i u četvrtoj od pet serija peteraca, koji su odlučivali tko će imati prednost u finalu nakon prve utakmice. Jugaši su bili nepogrešivi na peterce. Toni Popadić je u prvoj seriji zaustavio peterac Luki Bukiću.

- Nisam zadovoljan kako sam odigrao nastavak prve finalne utakmice prvenstva. Donio sam neke krive odluke. Bio sam dobar samo u prvom dijelu utakmice, ali taj dobar početak je pao u drugi plan zbog nekih grešaka u nastavku utakmice. Ipak, da ne zaboravimo, vodimo 1:0 u finalnoj seriji. Fizički smo dobro pripremljeni. Očekujem kako možemo prebroditi poteškoće, kako možemo obraniti naslov – istaknuo je Benić.

image
Hrvoje Benić u kapici Juga na Final 8 vaterpolske Lige prvaka u Genovi 2018. protiv Szolnokija u četvrtfinalu foto: Tonči Vlašić


Jugaši, posljednje četiri sezone prvaci Hrvatske, a ukupno petnaest puta, u utorak ujutro su krenuli autobusom za Zagreb. Čeka ih u srijedu navečer u glavnom gradu novi ogled protiv Mladosti, koja je vlasnik deset naslova prvaka Hrvatske, a koja je zadnji osvojila 2008. godine. I drugu utakmicu finalne serije izravno prenosi HTV na svom drugom programu.

FINALNA SERIJA ZA PRVAKA HRVATSKE 2020. Prva utakmica, subota, 18. srpnja, Dubrovnik: 
Jug AO – HAVK Mladost 18:16 (1:0) , druga utakmica, srijeda, 22. srpnja, 18.45 sati, Zagreb: HAVK Mladost – Jug AO, treća utakmica, subota, 25. srpnja, 20.15 sati, Dubrovnik: Jug AO – HAVK Mladost, eventualna četvrta utakmica, srijeda, 29. srpnja, 20.15 sati, Zagreb: HAVK Mladost – Jug AO, eventualna peta utakmica, nedjelja, 2. kolovoza, 20.15 sati, Dubrovnik: Jug AO – HAVK Mladost.
15. lipanj 2024 08:25