StoryEditorOCM
VaterpoloFESTA VELIKANA U PORTU

Jug je u svijetu vaterpola ono što je u nogometu jedan Real Madrid ili Barcelona

Piše Tonči Vlašić
27. lipnja 2024. - 19:27

Bila je kasna jesen 1923. godine. Pri novoosnovanom Sportskom društvu Jug utemeljena je vaterpolo sekcija. Zaslužan za to je prije svega Rudi Reš, poznati plivač sa Sušaka, u to vrijeme član nogometne momčadi Juga. Međutim, kako se zimi nije moglo igrati, na pravi početak se trebalo još malo pričekati. Zbilo se to prvih dana ljeta 1924. godine, točnije 28. lipnja, ne na Dančama gdje je sve počelo, gdje su dubrovački mladići pokazali zainteresiranost za plivanje i vaterpolo igru, niti u Staroj gradskoj luci koja je godinama bila i ostala priča za sebe, već na Porporeli, podno tvrđave Sveti Ivan, protiv Penatura, gradskog rivala. Bilo je 3:0 za Jug, a sva tri zgoditka postigao je Mirko Braida.

Već sljedeće godine Jug osvaja prvi naslov prvaka u svom prvom nastupu na državnom prvenstvu igranom u Splitu. Gruška riva bila je mala da primi sve Dubrovčane koji su došli skupa s Jugašima proslaviti prvi naslov prvaka u povijesti dubrovačkog sporta. Od tada do danas, iako u prvih osamdeset godina svog života u znatno lošijim uvjetima od svojih konkurenata, oslanjajući se prije svega na igrače ponikle u vlastitoj sredini, Jug je nizao uspjehe. Pune 33 godine, što je po svemu sudeći raritet ne samo u hrvatskom sportu, od svog prvog nastupa 1924. godine, Jug nije izgubio na svom terenu.

image

Jug je od osnutka do izgradnje bazena u Gružu 1961. godine svoje utakmice igrao u Portu, gradskoj luci

Arhiv Vk Jug Ao/

Raritet je i to što je nakon prvog nastupa na prvenstvu i prvog trofeja osvajao prvenstvo trinaest godina u nizu. Povijest piše kako ga je prekinuo sam. Nije otišao na prvenstvo zbog svađe sa Savezom i najvećim rivalom, splitskim Jadranom.

U ovom stoljeću, kad je ‘jedinica’ više nije bila prva znamenka kad se pisalo koja je godina, već ju je zamijenila ‘dvica’, Jug je osvojio čak 44 trofeja. Samo u ovom stoljeću tri puta je bio prvak Europe, dva puta osvajač europskog Superkupa, plus osvojio je dva puta i Eurocup, zatim pet puta bio pobjednik Regionalne lige, koja se igra od sezone 2008./09., sedamnaest puta prvak Hrvatske i četrnaest puta osvajač Kupa Hrvatske, plus uzeo je prvi od dva hrvatska Superkupa. Račujanjući naslove prvaka bivše države – Ukupno 39 puta je bio državni prvak i šesnaest puta osvajač državnog kupa. Prvi od ukupno četiri naslova prvaka Europe osvojio je 1980. godine. Potom, 2001., 2006. i 2016. godina. 

Osim klupskih naslova brojni njegovi igrači su, igrajući za državnu reprezentaciju na velikim međunarodnim natjecanjima, Olimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima, počevši od europskog u Bologni 1928. godine, Olimpijskih igara u Berlinu 1936. i Svjetskog prvenstva u Beogradu 1973. godine, osvajali europska, svjetska i olimpijska odličja, pronoseći ime kluba, Grada i Domovine diljem Europe i svijeta. Nezaboravna je 2012. godine. Hrvatska olimpijski pobjednik u Londonu, a 7 od 13 igrača poniklo u Jugu.

Igrači Juga su osvajali medalje na ukupno osam Olimpijskih igara...

image

Vaterpolisti Jug prvaci države 30-godina

Arhiv Vk Jug Ao/

Od samog početka Grad je drukao za Juga. Utakmicama u Staroj gradskoj luci prisustvovalo je u prosjeku 1500 do 2000 gledatelja, nekada i po 3000 gledatelja, u stvari, koliko ih je u tom trenutku moglo stati. Od 1961. godine glavna pozornica je bazen u Gružu koji je otvoren 1961. godine na čijim je tribinama znalo biti i više od pet tisuća gledatelja.

Zbog svega toga, istaknuto je jednom prigodom, Jug je postao i jest sinonim za svoj grad. Sa svojih sedamdeset i jedan trofej on je trofejima najbogatiji hrvatski kolektiv. On je u svijetu vaterpola ono što je u nogometu jedan Real Madrid ili Barcelona.

Generacije Jugaša okupile su se u četvrtak navečer u Portu, pljeskale kad je napravljen đir kroz povijest kluba, poželjele još puno, puno tako uspješnih godina. Sto godina je od prve utakmice sportskog ponosa Dubrovnika, 99 godina od prvog službenog nastupa s kojeg se vratio s naslovom prvaka!  

image

Jugaši su prvci Europe, u finalu su sa 6:4 dobili grčkog prvaka, Olympiacosa iz Pireja na Final 6 u Budimpešti 2016. godine

Tonči Vlašić
28. lipanj 2024 08:06