StoryEditorOCM
VaterpoloIDEMO U PARIZ

Ivica Tucak se oglasio, najtrofejniji Jugaš potvrdio, te ide u lov na svoje pete Olimpijske igre!

Piše Tonči Vlašić
4. lipnja 2024. - 11:24
Povijesni 12. kolovoza 2012. godine - hrvatska vaterpolska reprezentacija je olimpijski pobjednik, a 7 od 13 igrača je iz Dubrovnika, plus pomoćnik izbornika. Plus navijači iz GradaTonči Vlašić/

Bio je u Pekingu. Nakon četvrtfinala s Crnom Gorom sjedao je uz rub bazena, te gledao u vodu. Malo dalje aktualni europski prvak iz Malage je slavio prolaz u polufinale. Naši, aktualni svjetski prvaci iz Melbournea, ostali su bez prilike za medalju na Olimpijskim igrama 2008. godine. 

Bio je potom u Londonu. Dobili su sve do finala, ali i finale. Nikša Dobud je donio na pobjedničko postolje bnandjeru svetog Vlaha. Lijepa naša na Olimpijskim igrama u čast hrvatske vaterpolske reprezentacije. On i Dobud, te još petorica Dubrovčana u kapici reprezentacije, a i pomoćnik Ratka Rudića je bio Jugaš od glave do pete - Elvis Fatović. Nezaboravna je fotografija na kojoj su osim njega, Dobuda i Fatovića bili Andro Bušlje, Frano Vićan, Miho Bošković, Paulo Obradović i Sandro Sukno. Sedam od trinaest reprezentativaca iz Dubrovnika. Olimpijski pobjednici! I danas se čini nestvarno. 

Bio je u Riju. I otamo se nije vratio praznih ruku, iako ga je bilo teško utješiti nakon poraza u finalu od Srbije. Ali, koji dan poslije opet je bio osmijeh na licu. Medalja s velikog natjecanja, bilo kojeg sjaja, veliki je uspjeh. 

Bio je u Tokiju prije tri godine. Ne pamti daleki istok po dobru. Tu spada i Peking. Sjećamo se povratka. Slika u dubrovačkoj zračnoj luci. Ovaj put bez medalje. Opet pogled u pod. Činilo se nakon toga - to je to. Kraj jedne velike karijere u kapici reprezentacije. Ali, ta ‘zlatna ljevica‘ hrvatskog vaterpola ‘ubija‘ i dalje, i kad je tako, opet je Ivica Tucak krenuo po Mara Jokovića. Ovaj put je uspio. 

- U nedjelju idem na pripreme - potvrdio je Joković, koji je vlasnik 20 medalja sa seniorskom reprezentacijom, koji je neki dan u Rijeci predvodio Jug Adriatic osiguranje do naslova pobjednika Eurocupa. Dubrovačkom sportskom velikanu je to 71. trofej u povijesti, a Maru 36., dakle, ugradio je sebe u više od polovice. Plus, još je deset trofeja osvojio igrajući vanka, u Italiji, Grčkoj i Malti. Joković ima 46 klupskih trofeja. Odavno ima više klupskih trofeja nego godina. U Jugu je koliko godina na leđima, toliko trofeja.

Ukoliko sve bude u redu, Joković će ovo ljeto po peti put nastupiti na Olimpijskim igrama, te u Parizu loviti svoju treću olimpijsku medalju. Dva puta s Hrvatskom svjetski prvak, jednom europski, pobjednik Svjetske lige, zlatni na Mediteranskim igrama... 

Maro se vratio u reprezentaciju!

image

Gooool - Maro Joković u finalu SP-a 2007. u Melbourneu, Hrvatska svjetski prvak!

Vladimir Dugandžić/
20. lipanj 2024 08:56