StoryEditorOCM
VaterpoloJOŠ 53 DANA DO IGARA

Ivica Tucak potpisao novi ugovor, pa izdiktirao 22 kandidata za Pariz: ‘Hrvatska s njim i bez njega, jasno je kao dan da nije ista priča!‘

Piše Tonči Vlašić
4. lipnja 2024. - 14:05

Ivica Tucak je potpisao novi ugovor, te će biti izbornik do kraja Olimpijskih igara u Los Angelesu 2028. godine. Preuzeo je reprezentaciju od Ratka Rudića nakon što je legendarni brk svjetskog vaterpola odveo Hrvatsku do olimpijskog zlata u Londonu 2012. godine.

- Novi ugovor s našim Savezom, za voditi ovakvu reprezentaciju kakva je je naša je i jasno nešto što iznimno godi. Moram priznati da sam imao jednu vrlo izdašnu novčanu ponudu prije, ali za mene nije bilo dvojbe nakon odluke Upravnog odbora Hrvatskog vaterpolskog saveza – rekao je Tucak na konferenciji za novinare u Zagrebu, a gdje je objavio popis kandidata za nastup na Olimpijskim igrama ovog ljeta u Parizu.

Među 22 imena je povratnik, Maro Joković.

- Svi znamo tko je, što je i koje su sve njegove vrline, kvalitete. Osobno sam bio s njim u kontaktu i prije EP u Dubrovniku i Zagrebu, kao i prije Dohe i Svjetskog prvenstva, međutim određene su okolnosti utjecale tada da na njega u tom trenutku nismo mogli računati. Zapravo, Joković je tada baš, uoči Dohe imao i zdravstvenih problema. Nakon Dohe smo se ponovo čuli i dogovorili na vjerujem obostrano zadovoljstvo. Hrvatska reprezentacija s Marom Jokovićem i bez njega, jasno je kao dan da nije ista priča. Jasno, to ne znači da je ikome sada, uoči priprema zajamčeno mjesto u reprezentaciji, odnosno među 13 koliko ih ide na turnir u Parizu. Svi su oni u potpuno ravnopravnom statusu kandidata i morat će se izboriti za mjesto u momčadi. Oduvijek sam tvrdio da momčad ne čini 13 najboljih igrača-pojedinaca, već ona 13-ica koja čine najmoćniji kolektiv – istaknuo je Tucak.

image

Hrvatska svjetski prvak, u Dohi Mladen Drnasin, Ratko Rudić, Ivica Tucak i Perica Bukić

Tonči Vlašić

Kandidati za Olimpijske igre, vratari: Marko Bijač, Toni Popadić, Mate Anić i Mauro Ivan Čubranić, centri: Josip Vrlić, Ivan Krapić, Luka Lončar i Antonio Dužević, braniči: Rino Burić, Matias Biljaka, Marko Žuvela i Luka Brnetić, napadači: Andrija Bašić, Konstantin Kharkov, Filip Kržić, Franko Lazić, Zvonimir Butić, Ante Vukičević,  Luka Bukić, Maro Joković, Jerko Marinić Kragić i Loren Fatović.

Uz Tucka će biti Jure Marelja, Renco Posinković, Pero Kuterovac, Igor Pezelj i Damir Luketić. Prvi dio priprema, dva tjedna, reprezentacija će odraditi u Sloveniji, Brdo kod Kranja, zatim će trenirati skupa s Mađarima, a 30. lipnja će protiv istih imati prvu pravu provjeru. Zatim ide od 4. do 6. srpnja na turnir u Cagliariju gdje će igrati protiv domaćina, Italije, te Grčke i Španjolske, a završne pripreme su u Šibeniku od 10. do 19. srpnja kad će im sparing biti SAD (19. srpnja je predviđena utakmica protiv SAD-a na Crnici). U Pariz leti iz Zagreba 24. srpnja.

Na Olimpijskim igrama je 12 reprezentacija. Dvije su skupine. U našoj su još Italija, Rumunjska, Grčka, SAD i Crna Gora, a u skupini ‘B’ Mađarska, Španjolska, Srbija, Francuska, Australija i Japan. Vjeko Kobešćak, jugov trener je na klupi Francuske, Dubrovčanin Jacob Merčep će nakon nastupa za Australiju na SP-u u Dohi, sad nastupiti i na Olimpijskim igrama.

Hrvatska u Parizu prvo igra 28. srpnja protiv Crne Gore u 16.35 sati.

Srbija je aktualni olimpijski pobjednik, Grčka je u Tokiju prije tri godine osvojila srebro, a broncu Mađarska, koja je naše u četvrtfinalu izbacila iz igre za medalju. Naši na kraju peti.

Imamo tri medalje s Olimpijskih igara. Redom, 1996. godine u Atlanti srebro (poraz u finalu od Španjolske, izbornik Bruno Silić), 2012. godine zlato u Londonu (pobjeda u finalu protiv Italije, izbornik Ratko Rudić), te 2016. godine srebro u Riju (poraz u finalu od Srbije, izbornik Ivica Tucak). Osim put uzastopno i ukupno hrvatska vaterpolska reprezentacija će igrati na Olimpijskim igrama.

image

Pobjedničko kupanje u Dohi - Ivica Tucak

Tonči Vlašić
21. lipanj 2024 15:51