StoryEditorOCM
VaterpoloDANAS JE TAJ DAN

Ima li nade za nas? Jedna su od najboljih, ako ne i najbolja momčad svijeta - kaže dubrovački kapetan, a domaćin ističe: Situacija je opasna!

Piše Tonči Vlašić
5. listopada 2024. - 08:48

Četvrti put Jugaši u svojoj povijesti igraju za europski Superkup, a prvi put je suparnik izraziti favorit za osvajanje trofeja. Prvo je kvalitetan, Ferencvaros je prošle sezone skinuo s trona PRO Recco, nije mu dozvolio povijesni podvig – četvrti put u nizu prvak Europe, a ovu novu sezonu je dočekao još jači. Uz sve to je domaćin utakmice.

Kad se već igra u Budimpešti, zar je Jug bio favorit kad je 2016. godine u prijestolnici Mađarske osvojio naslov prvaka Europe. Dobro, tad je imao mega momčad u odnosu na ovu koju sad ima, ali PRO Recco je bio silan, Olympiacos također. Prvog je dobio u polufinalu, drugog u finalu koji je imao brojnu i glasnu podršku s tribina.

Možda je ova večerašnja situacija ipak najbliža onoj u sezoni 2022./23. kad je ispraćen put Beograda na završni turnir Regionalne lige bez ikakve nade. Što više, očekivalo se kako će se već nakon polufinala vratiti doma, ali ostavio je bez finala domaćina, Novi Beograd, tad aktualnog doprvaka Europe, koji je te sezone ponovio taj uspjeh, te potom u finalu svladao splitski Jadran i podigao pobjednički pokal.

Što kaže Balazs Nyeki, trener Ferencvarosa Telekom? Iza aktualnog prvaka Europe i Mađarske su četiri tjedna priprema, te dvije pobjede u domaćem prvenstvu i pogodak razlika plus 32. Istina, nisu igrali protiv niti jednog sastava koji je ove sezone na karti Europe (Vasas je također sudionik Lige prvaka, a BVSC, Szolnok i Honved u EuroCupu).

- Mislim kako smo pripreme odradili dobro, kako smo to uspjeli u tako kratkom vremenu. U početku smo se bavili prvenstveno sobom, svojom tjelesnom strukturom, a u proteklih tjedan dana smo se upustili u analizu momčadi i igre dubrovačkog sastava. Gledali smo neke Jugove utakmice. Taktički smo se, vjerujem, dobro pripremili. Jugovog trenera Vjeka Kobešćaka smatram jednim od najboljih trenera na svijetu. On uvijek donese nešto novo, nešto neočekivano, te očekujem, tako nešto i u ovoj utakmici. Zatim, dojma sam kako svi već pripremaju slavlje zbog naše pobjede, možda smo i mi sami takvi, ali pokušao sam skrenuti pozornost svojim igračima kako takva situacija je opasna. Igra se samo jedna utakmica. Svašta se može dogoditi, pogotovo protiv momčadi ove razine kakav je Jug, i to bi mogla biti prilika za njega. Na papiru smo bolji, ali to treba pokazati u bazenu. Budemo li koncentrirani, budemo li imali pravi pristup, onda ne bi trebalo biti problema – rekao je Nyeki.

Mađari pišu kako domaćin ima nekih problema s ozljedama, ali kako se očekuje da Ferencvaros pobijedi, te kompletira kolekciju trofeja.

- Pripremamo se za to kao da će ova utakmica biti odlučena u posljednjoj minuti, u zadnjem napadu ili obrani, pa čak i na peterce – rekao je Soma Vogel, vratar Ferencvarosa.

- Možda je naša jedina prednost u odnosu na Ferencvaros to što je nama sezona počela nešto ranije. Ali, ne samo da je Ferencvaros osvojio prošle sezone naslov prvaka Europe, već, s obzirom na bazu igrača, ima dobre izglede za uspjeh i ove godine. Naša želja je odigrati odličnu utakmicu, bilo bi nam izuzetno važno kad bi uspjeli osvojiti trofej – rekao je Kobešćak. Istaknuo kako Jug uvijek cilja na pobjede i osvajanje trofeja, ali kako Ferencvaros ima u ovom trenutku dosta veće izglede za osvajanje europskog Superkupa.

- Ferencvaros je jedna, ako ne i najbolja momčad u ovom trenutku na svijetu – prenose mađarski mediji riječi Jugov kapetana Tonija Popadića.

image

Stylianos Argyropoulos je igrao za Jug, a zatim otišao u Ferencvaros

Tonči Vlašić/

Jugaši su prvu bitku za europski Superkup izgubili 1980. godine u Ljubljani od CSK Moskva, potom su dobili iduće dvije. Oba puta je protivnik bila AN Brescia. Prvi put su je dobili 2006. u njenom domu, drugi put, deset godina poslije, u svom. Ferencvaros je četiri puta osvajao europski Superkup, prvi put 1977., zatim 1979., pa 2018. i 2019. godine, a samo jednom izgubio – 2017. godine od Szolnoka.

Zanimljivo, u zadnjih dvadeset izdanje europskog Superkupa samo jednom je prvak Europe izgubio trofej, i to Olympiacos 2018. godine upravo od Ferencvarosa, koji je te godine osvojio EuroCup.

Utakmicu Ferencvaros Telekom – Jug Adriatic osiguranje, koja se igra ove subote, 5. listopada, u Budimpešti, na Bela Komjadi, s početkom u 20 sati.

Jugaši u svojim vitrinama imaju 71 trofej od čega osam europskih (četiri naslova prvaka Europe, dva EuroCupa, te dva europska Superkupa), a Ferencvaros deset manje – 61 trofej od čega dvanaest europskih (dva puta prvak Europe, dva puta pobjednik EuroCupa, četiri puta osvajač europskog Superkupa, te četiri puta pobjednik Kupa pobjednika kupova Europe, natjecanja koje se posljednji put igralo u sezoni 2002./03.).

Jugaši su jedina hrvatska momčad s europskim troifejima u ovom stoljeću, računajući sve loptačke sportove, i to su ih osvojili sedam!

05. listopad 2024 10:44