StoryEditorOCM
VaterpoloBITKA ZA TROFEJ NA NEUTRALNOM TERENU

Hrvatski Superkupa: Gledamo sliku iz Zadra, od kad je snimio Jure Mišković prošlo je 480 dana, a na njoj ...

Piše Tonči Vlašić
14. ožujka 2024. - 10:20

Gledamo sliku iz Zadra, od kad je snimio Jure Mišković prošlo je 480 dana, a na njoj jugaši s pokalom hrvatskog Superkupa, prvog i do danas jedinog u povijesti hrvatskog vaterpola. Na njoj slave. Među junacima uspjeha su Toni Popadić, Loren Fatović, Hrvoje Zvono, Matias Biljaka, Konstantinos Kakaris i Ivan Jurišić, te pomoćnik Hrvoje Koljanin, a koji danas nedostaju velikanu iz Gruža uoči odluke o pobjedniku drugog izdanja.

Popadić i Jurišić, prva dva vratara su izvan stroja, kao i Zvono, o njima sad ne vodi brigu jugov trener Vjeko Kobešćak, već liječnička služba. Ostali ne stanuju više u Gružu. Kakaris je u PRO Reccu, redovima aktualnog prvaka Europe, Fatović i Biljaka će biti na kontra strani sad kad se odlučuje o pobjedniku drugog izdanja domaćeg Superkupa, u redovima splitskog Jadrana, a Koljanin je trener Olympiacosa, koji za cilj ima skinuti PRO Recco s krova Europe.

Gledamo potom zapisnik te jedine utakmice u povijesti hrvatskog Superkupa, koja se igrala u Zadru, splitskom Jadranu nedostaju Rino Burić, koji je sad udarna snaga Juga, Nikša Dobud i Anđelo Šetka su freški umirovljenici, Marin Tomasović više ne stanuje na Zvončacu, ali tu su Konstantin Kharkov, Đuro Radović, Josip Vrlić, naravno, Fatović i Biljaka… Jadrana je vodio Mile Smodlaka, nije bilo u sastavu Mate Anića, tad je broj jedan kontra Juga bio Ivan Marcelić.

Junak prvog Superkupa, jugovog trijumfa, bio je Maro Joković, četiri pogotka i dvije asistencije, kojem je taj hrvatski Superkup bio 38. klupski trofej u karijeri. Danas ih ima 40 jer je Jug osvojio prošle sezone i Regionalnu ligu, a uzeo je i prvi trofej koji se dijelio ove sezone – Kup Hrvatske. U vitrinama Gruža je točno 70 trofeja, 43 su osvojena u ovom stoljeću!

Gledali smo trening jugaša uoči puta u Zagreb. Popadić i Zvono treniraju sa strane, bez lopte. Kobešćak ne može računati na njih. Jurišić još ne može na trening. Fran Čubranić i Jacob Merčep su nova imena u početak sezone, koji se igrao prije EP-a i SP-a. Prvi je vratar, koji je vraćen u bazen u kojem ga nije bilo duže vrijeme, a vraćen je jer je Jug po tom pitanju se našao u problemima. Drugi je povratnik u Gruž nakon gotovo šest godina. Igrao je u SAD-u, potom u Australiji za koju je nastupio na SP-u. Obojica su nekadašnji reprezentativci Hrvatske, koji su na SP-u 2018. u Beogradu osvojili srebro.

Uoči ogleda na Savi, kao i uoči Kupa Hrvatske u Višnjiku prije tri i pol mjeseca, Gruž nije u ulozi favorita, ali mu ne pada na pamet izvjesiti bijelu zastavu.

Utakmica za drugi hrvatski Superkup između Jug Adriatic osiguranja i splitskog Jadrana igra se u Zagrebu, na Savi, ovog četvrtka, 14. ožujka, od 21 sat uz izravan prijenos na drugom programu Hrvatske televizije. 

27. travanj 2024 13:57