StoryEditorOCM
VaterpoloDUBROVAČKI VJESNIK NA OLIMPIJSKIM IGRAMA U PARIZU

Hrvatska ne gubi polufinala! Imamo medalju, Lolo, Marko, Maro i ekipa slomili Mađarsku!

Piše Tonči Vlašić
9. kolovoza 2024. - 20:44

HRVATSKA U FINALU

Mađarska – Hrvatska 8:9

PARIZ La Defense Arena. Gledatelja 13.200. Suciu: Frank Ohme (Njemačka) i David Gomez (Španjolska).

MAĐARSKA: Vogel (9 obrana), Angyal (1), Manhercz, Molnar, Vamos (2), Nagy (1), Zalanki, Fekete (1), Vigvari, Varga (19, Jansik (2), Harai, Banyai. Izbornik: Zsolt Varga.

HRVATSKA: Bijač (11 obrana), Burić, Fatović (5), Lončar, Joković (1), Bukić (2), Vukičević, Žuvela (1), Marinić Kragić, Vrlić, Biljaka, Kharkov, Popadić. Izbornik: Ivica Tucak.

Četvrtine: 3:3, 2:4, 2:2, 1:0

Hrvatska je u finalu Olimpijskih igara. Vaterpolisti su osigurali sedmu medalju na Igrama u Parizu, a uspjeli su što nitko nije – jedini smo koji smo na sva tri velika natjecanja u ovoj godini na pobjedničkom postolju, i na svakom u finalu (Europsko prvenstvo – srebro, a Svjetsko prvenstvo – zlato).

Izbacili smo nakon Španjolske i Mađare u nokaut fazi, nakon 1:3 u prvoj četvrtini preuzeli kontrolu utakmice. Loren Fatović je ‘bušio‘ protivnika, Marko Bijač ga je izluđivao obranama…

Kad Hrvatska igra polufinale, ne gubi. Dobila je i četvrto (Atlanta 1996., London 2012., Rio 2016. i sad Pariz 2024.), osvojila, tj. osigurala četvrtu medalju u povijesti, a hoće li drugi put biti olimpijski pobjednik ili treći put doprvak, doznat ćemo u nedjelju, 11. kolovoza, kad od 14 sati igra finale protiv Srbije.

image

Slave hrvatski navijači

Tom Dubravec/Cropix

POLUFINALE

Početak za pet, i to je potegao igrač u kapici s brojem 5, Maro Joković, kojem su ovo pete Olimpijske igre. Ostao je sam, šut sa srednjeg – 1:0. Potom je Szilard Jansik iznenadio našu obranu na stativi, ni nakon toga nije bilo dobro jer se nastavio niz Mađara – 1:2, pa 1:3 (Marton Vamos i Gergo Fekete).

Ali, oglasio se Loren Fatović, ne jednom, već dva puta do kraja prve četvrtine te smo izjednačili na 3:3.

Nismo bili dobri u obrani, ali srećom Marko Bijač brani, pa je Luka Lončar zaradio igrača više, ali Jerko Marinić Kragić nije uspio na prvu pogoditi. Što smo vidjeli u prvoj četvrtini? Mađari su igrali agresivno, pogotovo njihovi bekovi, vrebali su kontru, izgurali su našeg srednjeg u napadu, koji je tako nije bio opasan po gol Mađara, ali i za dodavanje. Kasnio je Josip Vrlić u povratku, te su Mađari radili višak, napad 6 na 5. Fatović odličan na igraču više.

Druga četvrtina? Martonu Vamosu brani peterac Bijač, ali Mađar je prvi na odbijenoj lopti, te mu je drugi zadatak bio lakši – 4:3. Razbranio se Soma Vogel, i to nije bilo dobro. Ali, raspoložen je u napadu Fatović. Realizirao je peterac, njegov treći pogodak (4:4, 13. minuta). Potom majstorija Denesa Varge. Ne možeš mu ne zapljeskati. I onda opet igrač više za nas, i tko će, ako neće Fatović (5:5, 14. minuta, 4/4 u polufinalu).

Ivica Tucak je ‘poludio‘ na Davida Gomeza, španjolskog suca. Ante Vukičević s dvojicom na leđima, brani Vogel, a naš izbornik je pokazivao kako su Mađari udarili našeg reprezentativca po ruci, te je dobio žuti. Marko Žuvela je potegao potom za deset (6:5, 15. minuta), a 9 sekundi do kraja druge četvrtine Fatović se oglasio peti put. Zadrška, pao je Gergo Zalanki, ali i Vogel (7:5, obranili smo se, te je to bio rezultat prvog poluvremena).

U nastavku su prvo pogodili Mađari, a zatim je Joković pokazao kako ima sve pod kontrolom, te je servirao loptu Luki Bukiću, koji je strijelac za 8:6. Nažalost, idući dvoboj istih aktera, 21. minuta, dobio je mađarski vratar, te tad nismo uspjeli doći do 9:6, a Mađarska je potom izborila igrača više, pa peterac, ali ni jedno, ni drugo nije realizirala. Nismo ni mi novu priliku za plus tri, te je stigla kazna (8:7, Jansik je iskoristio kašnjenje Vukičevića, te je naciljao gornji desni kut gola Bijača, 23. minuta). Ako je bio lijep pogodak Mađara, jest odmah nakon toga i Hrvatske (Bukić šut na prvu, donji desni kut Vogela, 9:7). Potom treći četverac za Mađarsku! Markooooooooo Bijaaaaaaaaač!!! Vamos opet nije uspio. Mađarska se u zadnjim sekundama četvrtine obranila s igračem više (Vogel brani udarac Marinića Kragića). Što smo još vidjeli u trećoj četvrtini? Osim što je dirigirao napadom, Joković se ‘zalijepio‘ za Vargu. Opasniji smo bili s Lončarom na centru, iako je i Vrlić slao Mađare u kućicu.   

Zadnja četvrtina? Računajući i treću, sedam puta smo imali priliku otići na plus tri, nismo uspjeli, ali smo se obranili bulikan puta kad je Mađarska lovila izjednačenje. Međutim, sve četiri prilike, kad smo izborili polufinale, smo iskoristili!

Bravo naši!

image

Markooooooo Bijaaaaaač!!!!

Tom Dubravec/Cropix
image

Jerko Marinić Kragić i Jure Marelja

Tom Dubravec/Cropix
image

Gooooool - Marko Žuvela

Tom Dubravec/Cropix
image

Hrvatskaaaaaaa!!!

Tom Dubravec/Cropix

NEZABORAVNA ČETVRTFINALA

Grčka je bila prva u skupini ‘A‘, a Španjolska u skupini ‘B‘ u kojoj je Australija bila druga. Italija je pak bila druga u skupini ‘A‘. Dakle, niti jedna od četiri najuspješnije reprezentacije natjecanja po skupinama nije u polufinalu.

Srijeda, 7. kolovoza, četvrtfinala: Grčka (A1) - Srbija (B4) 11:12, SAD (A3) - Australija (B2) 11:10, Italija (A2) - Mađarska (B3) 10:12, Hrvatska (A4) - Španjolska (B1) 10:8. 

Petak, 9. kolovoza, razigravanje za poredak od 5. do 8. mjesta: Italija - Španjolska 9:11, Grčka - Australija 15:9, polufinala: Srbija - SAD 10:6, Mađarska - Hrvatska 8:9. 

FINALNI DAN

Zadnji dan turnira vaterpolista je ujedno zadnji dan Igara u Parizu. 

Program u nedjelju, 11. kolovoza, u vodi La Defense Arene počinje u 9 sati ogledom za peto mjesto Španjolska i Grčka, zatim u 10.35 sati igra se za broncu (SAD - Mađarska). Utakmica za sedmo mjesto je na programu dan prije, u subotu, 10. kolovoza, od 19.35 sati. 

Finale Srbija - Hrvatska igra se u nedjelju od 14 sati, dok svečanost zatvaranja Olimpijskih igara u Parizu, koje će se održati na Stade de Franceu, počinje u nedjelju u 21 sat. 

19. rujan 2024 23:36