StoryEditorOCM
VaterpoloDUBROVAČKI VJESNIK NA OLIMPIJSKIM IGRAMA

Hrvatska nastavila niz protiv Crne Gore pod krugovima, pobjedom počela nastup u Parizu!

Piše Tonči Vlašić
28. srpnja 2024. - 17:46

POBJEDA!!!

Hrvatska – Crna Gora 11:8

PARIZ Aquatics centar. Gledatelja 5000. Suci: Margeta (Slovenija) I Gomez (Španjolska).

HRVATSKA: Bijač (5 obrana), Burić (2), Fatović (3), Lončar, Joković (1), Bukić (2), Vukičević, Žuvela (2), Marinić Kragić, Vrlić, Biljaka, Kharkov (1), Popadić (3 obrane). Izbornik: Ivica Tucak.  

CRNA GORA: Lazović (11 obrana), Mršić, Perković, Vujović, Mačić, Popadić (2), Vidović (1), Đurđić (3), Đ. Radović (1), Spaić (1), Matković, V. Radović, Tešanović. Izbornik: Vladimir Gojković.

Igrač više: Hrvatska 6/12, Crna Gora 2/10

Peterci: Hrvatska 2/3

Četvrtine: 3:1, 2:4, 3:1, 2:2.

Naš kapetan Marko Bijač je izašao prvi na predstavljanje. Sa zastavicom u ruci. Nakon Tonija Popadića, koji je bio naš zadnji, trinaesti, opet je na podij izašao vratar, Petar Tešanović, kapetan Crne Gore, pa nakon njega crnogorski broj jedan na kapici – Dejan Lazović. Bijač je održao govor pred golom, ali je potom preselio na klupu, a među vratnice stao Popadić.

Razlog? Bijač je tijekom završnih priprema u Šibeniku napravio jedan krivi potez u teretani, osjetio je bol u leđima. Ništa strašno, ali očito još najbolji vratar posljednja dva EP-a, koji je bio sjajan i na SP-u, nije sto posto spreman. Iako nismo imali prvi napad, prvi smo postigli pogodak u našem prvom napadu u kojem smo imali igrača više. Maro Joković, njegove pet igre, uputio je brzu loptu na drugu stranu odakle je iz prve potegao Luka Bukić za 1:0. Potom smo se obranili s igračem više, trebalo je to napraviti dva puta, a oba puta je sjajan bio Toni Popadić. Nismo nakon toga iskoristili igrača više, ali nakon nove obrane našeg vratara, Josip Vrlić je izbacio Jovana Vujovića, a tu novu priliku s igračem više realizirao je Marko Žuvela – 2:0.

Kad Konstantin Kharkov nakon bijega nije uspio prevariti Lazovića, Popadić u redovima Crne Gore, Vlado, prevario je prezimanjaka. Taj prvi pogodak smo primili u 6. minuti u kojoj smo realizirali novog igrača više – Loren Fatović 3:1 (realizacija igrača više 3 od 4). Zatim je Vladan Spaić, centar Crne Gore, napravio prekršaj u napadu, ‘uzvratio’ je naš Luka Lončar, koji će u idućem napadu izboriti peterac, koji nije iskoristio Jerko Marinić Kragić (pobjegla mu je lopta, šteta).

U drugoj četvrtini prvi su pogodak postigli Crnogorci (Bogdan Đurđić sa srednjeg vanjskog) u lijevu stranu Popadića. Prije toga nismo iskoristili igrača više, ali jesmo nakon toga. Odlično je Bukić pronašao na stativi Rina Burića, koji je još ljepše zaključio akciju – 4:2.

U 12. minuti opet je sjajno potegao Đurđić iz daljine. Imali smo prije toga napad s igračem više, ali Vrliću je udarac zaustavio Lazović, koji je s dvije nove obrane osigurao Crnog Gori napad za izjednačenje što je uspio Stefan Vidović (4:4, 14. minuta).

Zatim gol Hrvatskaaaa! Dva puta je Joković zaljuljao Lazovića, a zatim naciljao gornji lijevi kut vratara Crne Gore. Odmah je Crna Gora uzvratila. Treći put je Đurđić strijelac. Marinić Kragić nije realizirao igrača više. Sreća, nije Crna Gora uspjela preokrenuti, a ni mi doći do novog vodstva na kraju prvog poluvremena (5:5, druga četvrtina 2:4). Nakon što smo realizirali 3 od 4 igrača više, potom nismo peterac, te samo jedan od idućih pet brojčanih prednosti (Crna Gora je imala samo tri igrača više, te realizirala jednu situaciju). Iako imamo dva centra, naš izbornik Ivica Tucak je igrao s ‘trećim‘, a u toj ulozi je bio Burić. U obrani nismo dobro pokrivali vanjsku liniju suparnika. Đurđić nas je kaznio čak tri puta.

Iako ne ide niti jedan pogodak na dušu Tonija Popadića, Bijač je na početku nastavka stao među vratnice. Poveli smo sa 6:5 kad je Fatović realizirao peterac. Đuro Radović je izjednačio s igračem više. I mi smo potom realizirali igrača više (Bukić). Tih 7:6 sačuvao je Bijač u situaciji kad smo imali igrača manje. Zatim je Jokoviću, kao Mariniću Kragiću prilikom peterca, ispala lopta iz ruke, a imali smo igrača više. Ali, opet Bijač!

Novu priliku za opet otići na plus dva nismo propustili. Majstor je Fatović (8:6). U završnici treće četvrtine su suci provjeravali je li Crna Gora postigla sedmi pogodak ili ne, je li Bijač obranu upisao kad je lopta prošla gol liniju? Nije, te smo bili na plus dva, kao i na kraju prve četvrtine.

Treću priliku za plus tri u nastavku smo iskoristili. U 25. minuti Žuvela je realizirao igrača više (9:6). Potom smo se obranili s igračem više, Vrlić je zaradio peterac, koji je pogodio Kharkov (10:6, 26. minuta), koji je nakon toga blokirao šut kad smo imali igrača manje. Kad je Crna Gora postigla sedmi pogodak, do kraja je ostalo tri minute, kad je potom došla na 8:10,. ostalo je do kraja dvije minute i 19 sekundi... 

Bijač je uoči posljednje minute upisao novu obranu, Burić je pogodio za konačnih 11:8.

Hrvatska je pobjedom počela nastup na Olimpijskim igrama u Parizu. Bio je ovo sedmi ogled pod krugovima protiv Crne Gore. Izgubili smo prvi u Pekingu 2008., a sad smo nastavili naš pobjednički niz. Šesta pobjeda Hrvatske!

image

Loren Fatović

Tom Dubravec/Cropix
image

Hrvatska - Crna Gora

Tom Dubravec/Cropix
image

Zlatko Mateša, Ratko Rudić...

Tom Dubravec/Cropix
image

Kolinda Grabar-Kitarović

Tom Dubravec/Cropix
image

Marko Žuvela

Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image

Toni Popadić

Tom Dubravec/Cropix
image

Jerko Marinic Kragić

Tom Dubravec/Cropix
image

Marko Žuvela

Tom Dubravec/Cropix
image

Jerko Marinic Kragić

Tom Dubravec/Cropix
image

Rino Burić i Vasilije Radović

Tom Dubravec/Cropix
image

Toni Popadić

Tom Dubravec/Cropix
image

Ivica Tucak

Tom Dubravec/Cropix
image

Hrvatska

Tom Dubravec/Cropix
image

Hrvatska

Tom Dubravec/Cropix
20. rujan 2024 01:17