StoryEditorOCM
VaterpoloDUBROVAČKI VJESNIK NA OLIMPIJSKIM IGRAMA U PARIZU

Drama, prepuna Arena izviždala suce, Hrvatska doznala suparnika u polufinalu, te kad igra

Piše Tonči Vlašić
7. kolovoza 2024. - 22:37

ZAVRŠNICA

Srijeda, 7. kolovoza, četvrtfinala: Hrvatska - Španjolska 10:8, Grčka - Srbija 11:12, Australija - SAD 7:7/nakon peteraca 10:11, Italija - Mađarska 9:9/nakon petaraca 10:12

Petak, 9. kolovoza, polufinala, 14.35 sati: Srbija - SAD, 19.35 sati: Hrvatska - Mađarska.

Nedjelja, 11. kolovoza, 10.35 sati: utakmica za broncu, 14 sati: finale

Mađarska je dobila Italiju na peterce, te će biti suparnik Hrvatske u polufinalu, koje se igra u petak, 9. kolovoza, od 19.35 sati. 

Bit će svega nakon posljednje utakmice četvrtfinala, to nema dileme, a bit će jer je Italija oštećena. Francesco Condemi je isključen bez prava zamjene dvije minute i 24 do kraja druge četvrtine pri rezultatu 3:2 za Mađarsku, peterac i četiri minute igrač više za Mađare nakon toga, a prepuna La Defense Arena je na velikim ekranima imala priliku gledati snimku, koju su gledali i suci, te je vidjela kako nije talijanski igrač pogodio mađarskog u glavu. 

I unatoč tome, Rumunj Adrian Alexandrescu, te Veselin Mišković iz Crne Gore, potonji je gledao snimku, nisu promijenili odluku. Kako su skakali Talijani, kako je njihov izbornik Alesandro Campagna vikao na suce. I nakon utakmice je imao što reći Miškoviću. Nevjerojatna situacija, u Areni je više od 13.000 ljudi, svi gledaju snimku, zvižde, protestiraju, pokazuju kako nije bilo udaranja, a suci ostaju pri svome...

Talijani u suzama na kraju, nisu se mirili s porazom, a izgubili su na peterce. Kao i u trećoj utakmici četvrtfinala (Australija - SAD), tako je i u posljednjem četvrtfinalu na taj način odlučen pobjednik. Bilo je 9:9 kad je zaključena četvrta četvrtina, a zatim 3:1 na peterce za Mađarsku, koja je prva izvodila, točnije, učinio je to Denes Varga, koji nije pogodio. Suci su pokazali prvo kako je pogodak. I opet se gledala snimka, i opet su gledatelji protestirali i prije nego je snimka puštena jer su svi vidjeli kako nije bio pogodak, ali ovaj put su nakon gledanja snimke to vidjeli i suci, te su ovaj put promijenili svoju odluku. 

Mađarska je otvorila utakmicu vodstvom 2:0, imala potom 3:1, 4:2, Italija je serijom 4:0 okrenula utakmicu u svoju korist, vodila je i sa 7:5, te 8:6. Zatim 3:0 Mađarske, koja je povela 9:8 dvije minute i 50 sekundi do kraja. Italija je izjednačila minutu i 23 sekunde do kraja, imala je i napad za vodstvo, ali nije uspjela nakon čega je Mađarska hitala u kontru, dva na jedan, nakon čega je Szilard Jansik bio oči u oči protiv Marca del Lunga, ali velika obrana vratara Italije 16 sekundi do kraja. 

Peterci? Nakon što Denes Varga nije pogodio za Mađarsku, nije za Italiju ni Francesco di Fulvio, a nakon što je Marton Vamos bio siguran u drugoj seriji, nije na drugoj strani za Italiju ni Andrea Fondelli, a obojica Talijana nisu jer je Soma Vogel obojici obranio petrac. Nije u četvrtoj seriji za Italiju pogodio ni Edoardo di Somma. Opet Soma Vogel. Ka je u petoj Krisztian Manhercz pogodio, Mađarska je mogla slaviti - 3:1 pobjeda na peterce, ukupno 12:10. 

I tad se Campagna okrenuo prema sucima... Di Fulvio je počeo plakati, zatim Fondelli, pa Nicholas Presciutti, koji je jedini pogodio peterac za Italiju. S druge strane Mađari su slavili. Vogel je primao čestitke suigrača. Obranio je tri od četiri peterca Italije.

18. rujan 2024 08:04