StoryEditorOCM
VaterpoloEUROPSKO PRVENSTVO DO 19 GODINA

Čudo kako se određuje poredak u skupini kad su u ‘krugu’ više od dvije reprezentacije! Hrvatska doznala idućeg suparnika

Piše Tonči Vlašić
3. rujna 2024. - 22:38

Španjolska je dobila Mađarsku sa 16:11 u zadnjoj utakmici natjecanja po skupinama, te se zatvorio krug – tri reprezentacije u skupini ‘A’ s po 6 bodova, po dvije pobjede i jedan poraz. Naši su izgubili od Mađarske s 9:10, a dobili Španjolsku s 11:9. Crna Gora je izgubila od svih, te je bez boda, četvrta. 

Tko je prvi, tko drugi, a tko treći? U obzir su se uzeli međusobni rezultati, a tu su svi pobjeda i poraz, te se gledala pogodak razlika: Španjolska plus 3, naši plus 1, a Mađarska minus 4. 

I sad novo pravilo: Španjolska je prva, i ona se više ne računa, a nakon toga se gleda međusobni rezultat preostale dvije reprezentacije, a mi smo izgubili od Mađarske, te je ona druga, a ne mi, te je ona uz Španjolsku izravno u četvrtfinalu, a ne mi. 

Uglavnom, Hrvatska po ovim novim propozicijama natjecanja je treća, te razigrava za mjesto među osam, a suparnik je u srijedu, 4. rujna, drugoplasirana reprezentacija skupine ‘C’, a to je Turska. Ako bude uspješnija, u četvrtfinalu će igrati protiv Grčke, drugoplasirane reprezentacije skupine ‘B’. U eventualnom polufinalu bi igrala protiv pobjednika utakmice Španjolska – Italija ili Rumunjska

Drugi dio ždrijeba: pobjednik Crna Gora – Nizozemska ide u četvrtfinalu na Srbiju, koja je bila pobjednik skupine ‘B’, a pobjednik Njemačka – Bugarska u četvrtfinalu ide na Mađarsku

Novi sustav natjecanja je takav – prvi razred su skupine ‘A’ i ‘B’, to je TOP 8 najboljih s prethodnog prvenstva, a ostalih osam reprezentacija je u drugom razredu, skupinama ‘C’ i ‘D’. Dva najbolja iz skupina prvog razreda idu u četvrtfinale, a treći i četvrti razigravaju s dva najbolja iz skupina ‘C’ i ‘D’ za mjesto među osam. Treći i četvrti iz skupina ‘C’ i ‘D’ u nastavku prvenstva igraju za poredak od 13. do 16. mjesta.

Čudo kako se određuje poredak u skupini kad su u ‘krugu’ više od dvije reprezentacije! Ali, tako je netko odredio, i tako su naši treći, i čeka ih borba za četvrtfinale.

image

Slavi Vlaho Pavlić pogodak protiv Crne Gore

Aniko Kovacs/ea/

Najvažnije, čudo je u naše dvije pobjede u skupini bio Vlaho Pavlić, Jugaš koji je u 11:9 uspjehu protiv Španjolske postigao sedam pogodaka, a danas u 8:7 pobjedi protiv Crne Gore šest pogodaka, zadnji, šesti - sekundu prije kraja utakmice, a peti kad je do kraja ostalo 36 sekundi. Hrvatska je tako od 6:7 došla u zadnjoj minuti do druge pobjede na EP-u.

Ukupno je pet Jugaša na EP-u (Maro Šušić, Ivuša Burđelez, Mauro Prkoča i Ante Jerković), a pomoćnik izbornika Zorana Bajića je Igor Računica.

Od 28 pogodaka Hrvatske na EP-u, koje se igra u Bugarskoj, Jugaši su postigli 22! (Pavlić 15, Šušić 5, Burđelez 2). Odličan na našim vratima je Mauro Ivan Čubranić, vratar riječkog Primorja EB. 

17. rujan 2024 12:21