StoryEditorOCM
VaterpoloDUBROVAČKI VJESNIK NA OLIMPIJSKIM IGRAMA U PARIZU

Adiós España (doviđenja Španjolska), Hrvatska u polufinalu!

Piše Tonči Vlašić
7. kolovoza 2024. - 15:10

Hrvatska - Španjolska 10:8

PARIZ La Defense Arena. Gledatelja 15.000. Suci: Boris Margeta (Slovenija) i Darren Spiritosanto (SAD).

HRVATSKA: Bijač (8 obrana), Burić (1), Fatović (2), Lončar, Joković (2), Bukić, Vukičević (1), Žuvela (1), Marinić Kragić, Vrlić 81), Biljaka, Kharkov, Popadić. Izbornik: Ivica Tucak. 

ŠPANJOLSKA: Aguirre (5 obrana), Munarriz (2), Granados (2), Sanahuja (2), Del Toro (1), Larumbe, Famera, Cabanas, Tahull, Perrone (1), Biel, Bustos, Lorrio (4 obrane). Izbornik: David Martin. 

Igrač više: Hrvatska 3/9, Španjolska 6/10

Četvrtine: 2:0, 4:3, 2:2, 2:2

Hrvatska je u polufinalu Olimpijskih igara, četvrti put u povijesti! Bila je četvrta u skupini, a protiv sebe imala Španjolsku, jedinu reprezentaciju koja je u Parizu dobila svih pet utakmica u skupini. Ali, kad je bilo najvažnije, vidjeli smo sjajno izdanje naših. Pogotovo u prvom poluvremenu, i tih plus tri smo uspjeli sačuvati u nastavku. 

U petak naše čeka bitka za finale. Suparnik će im biti bolji iz ogleda Mađarska - Italija. Sva tri prethodna polufinala su dobili, te na kraju igrali finale (pobjeda u Londonu 2012., porazi u Atrlanti 1996. i Riju 2016. godine).

BITKA ZA POLUFINALE

Poveli smo pogotkom Mara Jokovića, koji je realizirao igrača više, a kojeg je izborio Josip Vrlić. Isključen je bio Felipe Perrone, a zatim je na drugoj strani potegao Alvaro Granados, ali nije pogodio okvir gola. Zatim se naša ‘petica‘ opet oglasila, Jokovićeva ruka je opet bila u zraku, slavio se pogodak za 2:0. 

Nakon što smo se obranili s igračem manje, šut Lorena Fatovića zaustavio je Unai Aguirre, a poslije nove dobre igre u obrani,, sjajan blok naših, Luka Bukić je zatresao okvir gola Španjolske. Marko Bijač zatim brani udarac Miguela de Tora. Nismo iskoristili novu priliku za 3:0, ali smo se opet obranili s igračem manje. Del Toro je bio na stativi, a Bijač je opet pobjednik. 

Aguirre brani udarac Bukića, korner. Luka Lončar je zaradio potom igrača više. Nismo ga iskoristili, ali smo dobili novih 20 sekundi za napad. Sudac Boris Margeta se oglasio: Marko Žuvela - dva metra. 

Prva četvrtina? Izgurali su naši presingom vanjsku liniju Španjolske, koja je sporo otvarala napad jer im je kasnio centar. S druge strane suparnik je počeo s dubokom M zonom gdje je srednji bio povučen. Nismo mogli proigrati centra, ali je je vanjska linija imala prostora za šut. Nakon 0:2, Španjolska je zaigrala presing nakon čega se vraćala u zonu.

Prvi pogodak smo primili nakon 10 minuta i 33 sekunde igre (Granados). Zatim je krenulo - Konstantin Kharkov 3:1, Bernat Sanahuja 3:2, Žuvela 4:2 (istek 12. minute). Potom nije pogodila Španjolska, ali jest Hrvatska (Fatović 5:2, 13. minuta). Bijač upisuje četvrtu obranu, Roger Tahull radi isključenje, a naš izbornik Ivica Tucak zove minutu dogovora. Možemo li doći do novog pogotka i vodstva 6:2? Nismo uspjeli, Aguirre brani, pokušao je Joković, ali brani na drugoj strani i Bijač kad je isključen bio Kharkov. 

Novu priliku za 6:2 smo iskoristili. Ante Vukičević je pogodio (15. minuta). Perrone je zatim iskoristio isključenje Žuvele, te loš blok (6:3). Šut Jerka Marinića Kragića, kad je bio isključen Sergi Cabanas, završio je u bloku. Plus tri za naše na poluvremenu. Najbolje poluvrijeme Hrvatske u Parizu.

Može li Hrvatska u nastavku nastaviti s takvom igrom. Nije, ali je uspjela obraniti prednost. Španjolska je četiri minute prije kraja četvrte četvrtine drugi put u zadnjih osma minuta došla na pogodak zaostatka. Prvo njeno približavanje odbio je pogotkokm Rino Burić (9:7), drugo Kharkov (10:8).

Velika pobjeda Hrvatske! 

ČETVRTFINALNI DAN

Još igraju, srijeda, 7. kolovoza, 15.35 sati: Grčka - Srbija, 19 sati: Australija - SAD, 20.35 sati: Italija - Mađarska

U polufinalu, u petak, 9. kolovoza, Hrvatska - pobjednik Italija/Mađarska, te pobjednik Grčka/Srbija - pobjednik Australija/SAD.

19. rujan 2024 23:38