StoryEditorOCM
TenisODRŽAN ŽDRIJEB

Dubrovkinja doznala suparnicu na startu jedinog hrvatskog WTA turnira, a taj meč će izravno prenositi televizija

Piše Tonči Vlašić
4. lipnja 2024. - 05:35

Lucija Ćirić Bagarić će na startu WTA Makarska Open hosted by Valamar igrati protiv Njemice Elle Seidel. 20-godišnja Dubrovkinja je bila na ždrijebu turnira u društvu još četiri igračice, Petre Martić, Petre Marčinko, Kristine Mladenović i Mayar Sherif, zatim direktora turnira Feliksa Lukasa, te župana Splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana i gradonačelnika Makarske Zorana Paunovića.

Osam igračica iz TOP 100 nastupa u glavnom turniru. Prva nositeljica je 17. tenisačica svijeta Španjolka Sara Sorribes Torm, druga je braniteljica naslova i najbolja egipatska tenisačica u povijesti Mayar Sherif, koja je na 53. mjestu WTA rang liste...

Ovo je najjači turnir 125 u svijetu – istaknuto je na ždrijebu jedinog hrvatskog WTA turnira.

Slovakinja Anna Karolina Schmielova je treća nositeljica turnira podno Biokova (54. mjesto WTA rang liste). Zatim, Kineskinja Xiyu Wang je četvrta nositeljica, a nju, 61. sa svjetske rang liste, čeka na startu kvalifikantica. Taj par se ‘križa’ u 2. kolu s parom Ćirić Bagarić – Seidel. Splićanka Petra Martić je peta nositeljica (81. mjesto), Čehinja Brenda Fruhvirtova šesta (89. mjesto), Japanka Nao Hibino sedma (96. mjesto), a Amerikanka Katie Volynets osma (108. mjesto).

Kristina Mladenović, deveterostruka Grand Slam pobjednica u parovima u kojima je bila broj jedan, danas 55. tenisačica svijeta, dobila je pozivnicu za nastup u turniru parova. Francuska reprezentativka je u ženskim parovima četiri puta osvajala Roland Garros, te dva puta Australian Open, koji je dva puta osvojila i u mješovitim parovima, u kojima je jednom slavila i u Wimbledonu. Australian Open je 2022. osvojila igrajući s našim Ivanom Dodigom. Najbolji plasman u pojedinačnoj konkurenciji joj je 10. mjesto, a dubrovački sport je pamti kao suparnicu 2009. godine Andrei Konjuh na startu juniorskog Australian Opena. Andrea Konjuh je bila prva Dubrovkinja u glavnom turniru jednog juniorskog Grand Slama, dok Mladenović na Touru ima omjer 2:2 protiv Ane Konjuh, Andreine mlađe sestre. Zanimljivo, Mladenović je na Australian Openu dobila Andreu, a izgubila osam godina poslije od Ane, i to također na startu, ali kad se igralo za svjetske bodove.

Ćirić Bagarić je prije Makarske bila u Roland Garrosu gdje je s tri pobjede prošla kvalifikacije, te postala druga Dubrovkinja u povijesti profesionalnog tenisa, koja je zaigrala u glavnom turniru jednog Grand Slam turnira. Zahvaljujući upravo tome uspjehu napredovala je na svjetskoj rang listi za 14 mjesta, te je danas 170. tenisačica svijeta, a što je njezin najbolji plasman.

Lucija će 1. kolu turnira u Makarskoj igrati u srijedu, 5. lipnja. Seidel je trenutno na 158. mjestu svjetske rang liste. 

Sportklub televizija će izravno prenositi turnir, a finale u nedjelju, 9. lipnja, od 20 sati i HTV na svom drugom programu.

20. lipanj 2024 10:52