StoryEditorOCM
RukometEURO 2020. |

POVIJESNI DVOBOJ, SRETNO HRVATSKA ‘Ako dođeš kao ekipa, ako igraš s puno energije, ako se boriš, možeš daleko dogurati!‘

Piše Tonči Vlašić
18. prosinca 2020. - 12:08
Mogle su izgubiti s jednim pogotkom razlike te se plasirati u polufinale, ali to nije način Hrvatske, najvećeg iznenađenja prvenstva, koja je dobila i Njemačku, te izborila svoje prvo polufinale u povijesti – Europa piše o hrvatskim rukometašicama, sipa hvalospjeve na njihov račun. Iznenadile su sve, baš sve, tako i čitav (rukometni) svijet.

Hrvatska se u središtu pozornosti našla i prije svoje pete pobjede na EHF EURO 2020, prije nego je zgrabila čvrsto (i zasluženo) drugo mjesto u skupini II, iza Norveške, te prije nego je bilo jasno kako je u polufinalu čeka branitelj naslova i olimpijski doprvak, Francuska.

- Nevjerojatan je način na koji smo igrali obranu tijekom cijelog turnira. Za nas je utakmica s Njemačkom bila poput četvrtfinala, i dobili smo je. Išli smo u Dansku bez bilo kakvih očekivanja, sad smo tu gdje jesmo i jasno je da ćemo učiniti sve da nastavimo biti senzacija ovog Europskog prvenstva – istaknuo je Nenad Šoštarić, naš izbornik, tvorac čuda.

- Sad kas smo u polufinalu, slutim kako naše cure više nisu nepoznate – dodao je Šoštarić.

image
Tea Pijević, vratarka hrvatske reprezentacije iz Stabline pokraj Ploča foto: hrs.hr

image
Kristina Prkačin iz Mokošice slavi uzdignutih ruku foto: kolektiff


Hrvatska protiv Francuske čeka pobjedu na velikim natjecanjima pune 23 godine. Francuska je od prvog ogleda, kojeg je dobila Hrvatska 1997. u prvom krugu Svjetskog prvenstva u Njemačkoj s 21:20, dobila iduća tri. Zadnji put smo se na velikim natjecanjima ogledali prije 13 godina na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj kad smo u prvom krugu izgubili s 28:26. Međutim, sve je to davno bilo. Danas je polufinale. Hrvatska je na putu do njega dobila i aktualne svjetske prvakinje, Nizozemke, dobila je i Mađarsku, Srbiju, dobila je i Rumunjsku, te Njemačku. 24,9 godina je prosjek starosti hrvatske reprezentacije, Francuskinje su u prosjeku tri godine starije. Naše su u prosjeku odigrale 25 utakmica za reprezentaciju, Francuskinje četiri puta više – 100.

- Hrvatska je dokazala da ako dođeš kao ekipa, ako igraš s puno energije, ako se boriš, možeš daleko dogurati. Hrvatska je bez poznatih imena, ali ovo je ekipni sport. Borba, energija, imena su ništa bez ekipe - i to je rečeno o Hrvatskoj posljednjih dana. 

Francuska je peti put u polufinalu Eura, prije dvije godine je jedini put, kad je bila domaćin, prošla u finale, te otišla potom do kraja. Ukupno je dvanaesti put u polufinalu velikih natjecanja. Hrvatska igra svoje prvo polufinale Eura, i ne samo Eura. Na niti jednom natjecanju otišla ovako daleko, a želi još dalje.

Hrvatska i Francuska ovog petka, 18. prosinca, od 18 sati kreću u boj za finale. Televizije Planet Sport i HTV 2 izravno prenose povijesni dvoboj iz Danske. 
26. lipanj 2024 08:23