StoryEditorOCM

‘Luda‘ kuća u Mađarskoj, naši strepe da im na vrata sobe ne zakuca ‘Andrija Jarak‘, a Ivan Čupić kaže: ‘To nerviranje više nema smisla!‘

Piše Tonči Vlašić
20. siječnja 2022. - 11:10

Tko igra protiv Crne Gore? Tko to zna. Testovi kasno dolaze. Bio je to problem kad su utakmice bile u večernjim terminima, a danas je naša utakmica prva, u 15.30 sati, te će izbornik Hrvoje Horvat znati na koga može računati doslovno pola sata prije utakmice.

Previše bi prostora oduzelo samo nabrajanje tko je otpao, tko je došao, koga je izbornik naknadno pozvao. Hvališ 'malog' Zvonimira Srnu nakon prve utakmice protiv Francuske – otpadne za drugu. Još je u izolaciji. Hvališ potom Matu Šunjića za izvedbe protiv Srbije i Ukrajine – otpadne zatim i on, te neće moći igrati protiv Crne Gore. Spomenuli smo samo njih dvojicu, obojica su Metkovci. Prvi je debitant, 24-godišnjak. Šunjić iskusan vratar, deset godina stariji od Srne.

Trojica su Metkovaca krenula na Euro, treći je neuništivi Ivan Čupić. Nema Domagoja Duvnjaka, korona i ozljeda, te je 35-godišnji Čupić preuzeo ulogu kapetana. U međuvremenu je Horvat posegnuo za još jednim Metkovcem, 25-godišnjim Marinom Jelinićem, koji igra u Nexeu, koji je debi na velikom natjecanju imao protiv Ukrajine.

Dabogda ti se Andrija Jarak javio ispred kuće – uzrečica je koja godinama prati dubrovačkog novinara, poznato i nagrađivano tv-lice. Ivica Maraš je glasnogovornik hrvatske reprezentacije. On nosi na prvenstvu rezultate testiranja. Postao je kao Andrija Jarak, svatko strepi da ne zakuca i na njegova vrata – napisao je kolega Dražen Pinević.

I kad je korona glavna vijest s Eura, eto njemačka reprezentacija, kandidat za vrh, razmišljala je odustati od nastupa nakon što je ostala bez čak trinaest igrača. Hrvatska je za sad bez devetorice. Njemačka nastavlja. Nastavit će i Hrvatska, samo je pitanje u kojem sastavu.  

Uglavnom, tko god bude danas igrao protiv Crne Gore zna što mu je činiti - baciti se na glavu za oba boda jer, vrijedi isto i za suparnika, tko izgubi, nema više izgleda za prva dva mjesta u skupini, a što donosi prolaz u polufinale. Zadatak našima je iovako težak, prenijeli smo poraz od Francuske, a u drugom krugu osim Crne Gore čekaju naše Danska, aktualni svjetski prvak, zatim Island i Nizozemska. Danska i Island su također prenijeli iz skupine dva boda.

image
Ivan Čupić - olimpijska bronca iz Londona, srebro i bronca sa svjetskih prvenstava, zatim dva srebra i dvije bronce s europskih prvenstava...
Ante Čizmić/Cropix

- Borimo se s vjetrenjačama. Pozitivni smo bez obzira na sve, ne razbijamo glavu sa stvarima koje dolaze svakodnevno. Planovi se mijenjaju, ali mi idemo dalje, jer nema nikakvog smisla trošiti se na stvari na koje se utjecati ne može – rekao je Čupić.

- Bili smo u šoku s Duvnjakom i Cindrićem u Osijeku, ali otkad smo došli u Mađarsku vidjeli smo da to nerviranje više nema smisla. Što se tiče utakmica, važno je da sebe nismo neugodno iznenadili. Nizozemsku i Crnu Goru nismo očekivali u drugom krugu. Oni nisu bili favoriti, ali gledajući ih u utakmicama koje su odigrali, pokazali su da su bolje momčadi i zasluženo su otišli dalje. Dobili smo teže protivnike nego što smo se nadali. Igraju bolji rukomet od Slovenije i Mađarske. Crna Gora je borbena, igra lijepo. I Island i Nizozemska puno igraju jedan na jedan, svi vole do kraja ulaz, a to su najteže momčadi za protivnika. Samo ih razlikuju prezimena u odnosu na velike. To su odlične selekcije. Vidjeli ste Nizozemsku, vodi pet pa gubi jedan pa se vraća do pobjede s Portugalom koji je rutiniraniji. To je uz sve i karakter momčadi. Ovako bi bilo bolje da su nam došli Slovenija i Mađarska, jer kažem ovi igraju bolje – tako razmišlja Čupić.

NAŠI U DRUGOM KRUGU

Skupina Budimpešta, četvrtak, 20. siječnja, 15.30 sati: Hrvatska - Crna Gora, 18 sati: Francuska - Nizozemska, 20.30 sati: Danska - Island. 

Poredak: 1. Danska 2 boda (+9), 2. Francuska 2 boda (+5), 3. Island 2 boda (+1), 4. Nizozemska bez boda (-1), 5. Hrvatska bez boda (-5), 6. Crna Gora bez boda (-9).

Hrvatska u subotu, 22. siječnja, igra protiv Danske (20.30 sati), u ponedjeljak, 24. siječnja, protiv Islanda (15.30 sati), te u srijedu, 26. siječnja, protiv Nizozemske (18 sati). Prva dva mjesta vode u polufinale. 

- Ne možemo se isključiti u nekoj utakmici, nemamo takav luksuz kao na prošlim natjecanjima, svaka utakmica nam je finale. Naše prvo finale je Crna Gora! – jasan je kapetan. 

Hrvatska - Crna Gora otvaraju drugi krug u Budimpešti. Sve utakmice izravno na RTL televiziji. 

30. travanj 2024 23:55