StoryEditorOCM
OstaloPLIVANJE

Juraj Barčot doplivao do nova dva naslova državnog prvaka, Lara Šurković do nove tri medalje, a novi Jugaš na postolju je Andrej Stojanovski

Piše Tonči Vlašić
17. prosinca 2023. - 12:54
Juraj Barčot, Lara Šurković i Andrej Stojanovski - članovi Plivačkog kluba Jug na pobjedničkom postolju PH u malim bazenima 2023. godine

Novih šest medalja, dva zlata, srebro i tri bronce, osvojili su Jugaši u predzadnjem, šestom dijelu Prvenstva Hrvatske u malom, 25-metarskom bazenu, koje se održava u Rijeci, te sad dubrovački klub ima ukupno 24 medalje od čega je osam zlatnih, sedam srebrnih i devet brončanih.

Novi trijumf ostvario je Juraj Barčot, koji je osvojio nova dva naslova državnog prvaka. Doplivao je prijepodne do juniorskog i mlađe seniorskog naslova najboljeg na 400 metara mješovito. Bio je brži od srebrnog Roka Krpine iz Medveščaka za gotovo deset sekundi. Barčot 4:20.67, a Krpina 4:30.37.

Barčot, koji je junior, rođen je 2005. godine, u Rijeci je do sad osvojio ukupno osam zlata i postao novi juniorski rekorder na 200 metara mješovito, disciplini u kojoj je sinoć potpisao prvi naslov seniorskog prvaka u karijeri. Poslijepodne, u zadnjem dijelu prvenstva, čeka ga seniorsko finale na 400 mješovito u koje ulazi s najboljim vremenom kvalifikacija.

I Lara Šurković je opet na pobjedničkom postolju. U šestom dijelu prvenstva može se pohvaliti kako je mlađe juniorska doprvakinja Hrvatske na 50 metara leptir, brončana u istoj disciplini u juniorskoj konkurenciji i brončana na 50 metara leđno u kategoriji mlađih juniorki. Malo je nedostajalo i za medalju u mlađe seniorskoj konkurenciji na 50 metara leptir.

Redom, u njenom uzrastu na 50 leptir samo je bolja bila Ana Bobanović iz riječkog Primorja, koja je imala 19 stotinki sekunde bolje vrijeme. Bobanović 28.14, a Šurković 28.33. Treća Hana Knežević iz Kantride zaostala je za Jugašicom četiri desetinke sekunde... Bronca u mlađe seniorskoj konkurenciji ‘pobjegla’ je Lari za 11 stotinki sekunde. Toliko je brža bila četiri godine starija Lana Punek iz Pule, koja je imala treće vrijeme.

Do bronce na 50 leđno u mlađe juniorskoj konkurenciji doplivala je s vremenom 30.01. Srebrna Lana Vićan iz zagrebačke Dubrave bila je brža 3 stotinke sekunde, a naslov je osvojila godinu dana starija Petra Mance iz Nevere, koja je imala 36 stotinki sekunde bolje vrijeme od Jugašice.

Lara će poslijepodne plivati u dva seniorska A finala. Njenih 28.33 na 50 leptir bilo je peto vrijeme kvalifikacija u apsolutnoj konkurenciji, a 30.01 na 50 leđno sedmo vrijeme kvalifikacija.

Andrej Stojanovski je postao treći član Plivačkog kluba Jug na pobjedničkom postolju prvenstva u Rijeci. Svoju prvu medalju, broncu, osvojio je na 50 metara leđno s vremenom 26.24. Srebrni Josip Papić Maslać iz Mladosti imao je samo stotinku bolje vrijeme, dok je zlato osvojio Vito Polanšćak iz Mladosti s vremenom 24.99. Stojanovski će također plivati u A finalu. Imao je četvrto vrijeme kvalifikacija.

Plivački klub Jug imat će ukupno četvoricu svojih članova u finalima posljednjeg dana prvenstva. Četvrti je Bruno Tošović, kojeg čeka ‘B’ finale na 400 metara mješovito (4:45.57). Tošović je imao dvanaesto vrijeme kvalifikacija, a bio je peti u svom uzrastu – mlađih juniora.  

Plivački klub Jug na prvenstvu u Rijeci nastupa pod vodstvom Frane Ćirka i Andreja Drobca.

04. svibanj 2024 04:12