StoryEditorOCM
NogometHALO ISTANBUL!

Nogometna obitelj prikupljala pomoć za nastradale u razornim potresima, sudjelovao i Tomislav Glumac iz Mokošice, nastavilo se prvenstvo: ‘Iskreno, malo kome se uopće igra’

Piše Tonči Vlašić
2. ožujka 2023. - 18:46

Jučer je bio sudionik humanitarne akcije koju su prenosile (podržale) gotovo sve televizije u Turskoj. Telefoni su non stop zvonili u pozivnom centru. Svaki poziv je značio koju tursku liru više za pomoć nastradalima u razornim potresima, koja su prije 24 dana pogodila južnu Tursku, ali i sjevernu Siriju, te odnijela više od 50 tisuća života. Još uvijek se tisuće i tisuće smatraju nestalima. Nećemo o materijalnoj šteti, koja je ogromna. Spasilački timovi su, i danas stižu vijesti s pogođenih područja, i dalje na terenu te pokušavaju pronaći stradale pod ruševinama.

Tako je i 32-godišnji nogometaš iz Mokošice, Tomislav Glumac, kao kapetan Umraniyespora, člana Super lige, najvećeg ranga, odgovarao na pozive.

Naša zemlja se suočila s velikom katastrofom. Izgubili smo mnoge živote. Imamo mnogo ljudi koji čekaju da im se rane izliječe. Podržite ih, malo im ublažite bol... – tim riječima je Turski nogometni savez pozvao građane da se uključe u akciju, te pomognu. Skupljeno je na kraju 845,7 milijuna turskih lira ili malo više od 42 milijuna eura.

Da, tužan je bio ponedjeljak, 6. veljače. Život su tad izgubili i brojni sportaši, među njima i nogometaš Christian Atsu, 31-godišnji igrač Hatayspora, bivši član Chelsea i ganski reprezentativac, koji je večer prije potresa bio strijelac pogotka u 1:0 pobjedi protiv Kasimpasa u 23. kolu.

Život je izgubio i vratar, 28-godišnji Ahmet Eyup Turkaslan, članu drugoligaša Yeni Malatyaspora, a nekadašnji igrač Umraniyespora, suigrač Glumca...

Naravno, sva sportska natjecanja u Turskoj su prekinuta nakon razornih potresa. Sad, više od tri tjedna poslije, nastavlja se i nogometno prvenstvo, ali neki klubovi su odustali, a jedan od njih je upravo Hatayspor. Njegov grad je uništen, tisuće izgubljenih života, nastradali su i mnogi članovi kluba... Odustao je i Gaziantep. Još jedan klub iz pogođenih područja Turske. Ni on neće nastaviti prvenstvo.

- Oni će imati zaštićen status. Što se nas tiče, već smo odigrali odgođenu utakmicu protiv Adana Demirspora, sastava koji je pobjedom protiv nas mogao do trećeg mjesta. Uspjeli smo izboriti bod, postigli smo pogodak u 89. minuti. Tu utakmice smo trebali igrati tog tužnog ponedjeljka, 6. veljače. Ovaj vikend se igra 24. kolo, svi igraju osim ova dva kluba. Utakmice protiv njih će se registrirati 3:0 u korist suparnika, dakle, mi ćemo dobiti šest bodova. Ankaragucu i Kasimpasa su igrali protiv Gaziantepa odnosno Hatayspora u drugom dijelu, te izgubili zbog čega će oni dobiti samo tri boda. Što opet nije pravedno, iako to ide nama na ruku, ali tako su odlučili. Kako sad stvari stoje, s obzirom na sva ova tužna događanja, umjesto četiri kluba, koliko ih je treba ispasti, govori se kako će ispasti dva, ali postoji mogućnost da na kraju nitko ne ispadne, a što je bio slučaj i 2020. godine, kad je sve stalo zbog korone. Iskreno, s obzirom što se dogodilo, kakva je i danas situacija, malo kome se uopće igra – javio se Glumac iz Istanbula.

Umraniyespor je u subotu, 4. ožujka, u 24. kolu gost Trabzonspora, šestoplasiranog sastava Super lige, koji se bori za nastup u europskim kupovima. Glumac i ekipa su na začelju s 15 bodova, imaju šest bodova manje od sastava koji drži 17. mjesto, koje po novom donosi ostanak u najvećem rangu. Još je se ima dosta igrati, 42 boda su u igri..

Glumac je s kapetanskom trakom na ruci odigrao čitavu utakmice protiv Adana Demirspora.

03. svibanj 2024 16:15