StoryEditorOCM
NogometUEFA LIGA NACIJA

Metkovac Nikša Martinac već je trideset godina uz ‘Vatrene‘. O tome koliko će naših navijača biti na finalu, atmosferi i utakmici protiv Nizozemske...

Piše Tonči Vlašić
16. lipnja 2023. - 16:29
Ovako je bilo na SP-u u Dohi - Nikša Martinac je zapjevao skupa s navijačima uoči nastupa ‘Vatrenih‘Tonči Vlašić/

Nikša Martinac je dio ‘Vatrenih‘ u kojeg nisu usmjerena svjetla reflektora. Svjedok je života unutar reprezentacije i Saveza već trideset godina.

- Svih dvanaest velikih natjecanja, svjetskih i europskih prvenstava na koliko je nastupila Hrvatske, je ‘mojih‘. Istina, prva dva na kojima smo bili nisam radio za vrijeme prvenstva, to su Euro 1996. i SP u Francuskoj 1998., iduća dva sam bio aktivan i za vrijeme natjecanja po pitanju ulaznica, bilo je to za SP u Japanu i Koreji 2002. te za Euro u Portugalu 2004., ali sam to radio iz Zagreba. Nakon toga sam na licu mjesta, s reprezentacijom, dakle, od SP-a u Njemačkoj 2006. godine – pričao je Metkovac krajem prošle godine, u Dohi, na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Pola godine poslije, koji dan više, ‘Vatreni’ su ostvarili novi veliki rezultat. U finalu su UEFA Lige nacija. U nedjelju ih čeka u Rotterdamu bitka za zlato sa Španjolskom.

Na polufinalu je u srijedu oko 15.000 ulaznica bilo u rukama hrvatskih navijača. Prodaja ulaznica ne ide preko Hrvatskog nogometnog saveza, već preko UEFA, te pitanje za Martinca glasi: Je li dva dana prije početka finala moguće reći koliko brojnu će podršku imati ‘Vatreni‘?

- Službene informacije nemam, ali moja procjena je da bi moglo biti oko 22000 naših navijača, dakle 20-30 posto više nego u polufinalu, ako UEFA uskoro otvori toliko ulaznica u prodaju, da naši mogu kupiti – kaže Martinac.

image

Nikša Martinac (iza leđa Stipe Pletikose) na travnjaku De Kuipa u Rotterdamu nakon utakmice s Nizozemskoj, pobjede 4:2 u polufinalu UEFA Lige nacija

Tonči Vlašić/
image

I Nikša Martinac je zapljeskao navijačima. Metkovac je, kao i svi, uživao nakon pobjede protiv domaćina u Rotterdamu, te plasmana u finale

Tonči Vlašić

Uživao je nakon polufinala i 4:2 pobjede protiv Nizozemske. Činilo nam se, s naših novinarskih mjesta, iako su se tribine u tom trenutku praznile, kako on ne želi otići podno tribina, pa s ostalima u hotel. Jesmo li u krivu?

- Prvo, atmosfera u srijedu u Rotterdamu protiv Nizozemske me podsjetila na utakmicu protiv Brazila u Berlinu (2006. Svjetsko prvenstvo – op.a.) ili Turske u Beču (2008. Europsko prvenstvo – op.a.), a i atmosfera je tijekom cijele utakmice bila izvanredna. Jedna od najboljih ikada. 

Kako je Nikša proživio trenutak kad smo primili pogodak u sudačkoj nadoknadi, a kako posljednje trenutke dodatnih 30 minuta, kad je bilo jasno kako smo mi pobjednici, kako idemo u finale?

- U pravilu mi iz logistike sjedimo na tribinama za vrijeme utakmice na takozvanim "Additional technical seats", koja su na ovom stadionu zbog čudne konfiguracije na suprotnoj strani od ulaza u svlačionice, i da bismo dalje mogli obavljati posao neposredno nakon što završi utakmica, moramo biti oko svlačionica, a kako je ovo bilo 4-5 minuta udaljeno, krenuli smo prema svlačionicama čim je sudac digao semafor sa 6 minuta nadoknade vremena, tako da nas je taj gol šokirao točno kada smo prolazili pored njega, doslovno su ga zabili pred nama, tako da je šok bio još malo naglašen ... i onda smo nažalost krenuli nazad na svoja mjesta odgledati, za nas sretnih dodatnih 2 puta 15 minuta.  

Nismo ga pitali, to je svima jasno, prije utakmice je na teren izašao sa zastavicom svog Nogometnog kluba Neretva, napravio sliku, njegovi ‘plavo bijeli’ to očekuju, a, tko ne zna, Martinac osim s njom, svugdje ide i s medaljama osvojenim na velikim natjecanjima. Sve to skupa drži u špagu. Kako je krenulo ‘Vatrene‘, a koliko je teška samo posljednja iz Dohe, bronca sa SP-a, čini nam se kako će ubuduće ipak trebat na utakmicu ići s torbom!

Hrvatska i Španjolska finale UEFA Lige nacija igraju u nedjelju, 18. lipnja, u Rotterdamu od 20.45 sati.

29. lipanj 2024 10:04