StoryEditorOCM
Nogometpromjena trenera

Jakobušić otkrio zašto je smijenio Leku: ‘Ove godine moramo osvojiti naslov, s njim to ne možemo‘

Piše SPORT SD
24. listopada 2023. - 11:07

Mislav Karoglan je novi trener Hajduka. Jučer navečer je stigla vijest o promjeni na Poljudu, četiri poraza u posljednjih šest prvenstvenih utakmica su nagovijestili da su promjene potrebne. Ovo je drugi Karoglanov mandat na klupi Hajduka, u prvom se zadržao tek nešto više od tri mjeseca, u kojima je bio bez poraza.

Karoglan, Jakobušić i Nikoličius su se ovom prilikom obratili medijima iz press salona s Poljuda, prenosi Slobodna Dalmacija.

UŽIVO:

Prvi je govorio predsjednik Jakobušić:

- Nisam mislio da ću se ponovno naći ovdje, zadnji put sam predstavljao Leku. Prvo mu se želim zahvaliti na svemu, s punom zahvalnošću za proteklo razdoblje. Ovo je bila jako teška odluka i za mene osobno. Gledam na ovo kao i na svoj poraz, ali mislim da je bila točna odluka. Ovo je suprotno od onoga što sam zagovarao. Koliko smo trenera promijenili u 18 godina, koliko sam i ja trenera promijenio. Malo smo licemjerni ovdje, želimo kontinuitet, ali i promjene želimo. Ali, najvažniji je kontinuitet procesa, i to je najvažnije.

- Apsolutno ne mislim da je bila pogreška dolazak Leke, to bih uvijek ponovio. Dobili smo hajdukovca, kapetana, ime. Ali, kao da se od početka nismo dobro spojili, igrači i on, klub i on. Kao da smo negdje zapeli. Jasno vam je koja je očekivanja imao kad je došao. Nemojte misliti da nam je lani mogao donijeti titulu, mislim da nismo bili zreli kao klub.

- Nije nam on oduzeo titulu prošle godine. Stali smo iza njega i na kraju prošle sezone, jer smo mislili da je ovo ta sezona. Tako smo i krenuli u sezonu, nismo osvojili Superkup, nije se dogodilo, naravno, opet smo stali iza njega, ali cilj je bio da igramo Europu i ne da se borimo za prvo mjesto, nego da budemo prvaci.

- Ova godina je označena kao ta kada trebamo biti prvaci, kulminacija svega što smo odredili. Nismo uspjeli u Europi i to je za mene bilo jako bolno. Imamo neke starije i iskusnije igrače koji su nam trebali pomoći u tome. Ali smo stali iza trenera. Ne vjerujem da s Ivanom možemo biti prvi u šestom mjesecu, i to je jedini razlog svega ovoga.

- Hajduk ove razine, ovog vođenja i modela, treba igrati u Europi, to je dio i moje krivice. Ništa se neće dogoditi ako Hajduk ne bude prvak, samo će biti neki drugi ljudi. Nismo sada četvrti, ili peti. Mi u petak možemo biti prvi. Nije ovo šok, meni bi bilo najbolje da smo Ivana ostavili. Izabrati Karoglana za trenera je sve, samo ne populizam. Mislav je bio jedini kandidat.

- Još mi je teže bilo smijeniti Leku jer je stvarno živio za ovo. Život ide dalje. Ne bi bilo dobro ostaviti Ivana, i opet mu se zahvaljujem. Mislav nije najbolji trener, ali je najbolji za Hajduk. Ovo je moje preuzimanje odgovornosti. Ovo nije nestabilnost, nego promjena. Moj će biti veliki neuspjeh ako ne osvojimo naslov, ali imamo potencijal. Ali, pored nas je i Dinamo, ali i Rijeka. Ne bih zaboravio Goricu i Osijek, ali mi želimo biti prvi. Možete reći da su ovo priče, ali mislim da Hajduk mora biti prvak i igrati finale Kupa, zbog ove emocije i ljudi.

- Vrijeme je da Hajduk bude uspješan i dobar. Lipanj će doći brzo, vrijeme će pokazati, Mislav nema potporu javnosti, nije brend, ali pokazat će se jesmo li bili u pravu. Karoglanu je teško braniti i dva neriješena, a Leko može braniti i tri poraza. Da smo doveli trenera većeg brenda, opet bi mi bili dobri.

Nakon predsjednika, govorio je i sportski direktor Nikoličius:

- Zahvaljujem se Leki i njegovom stožeru. U ovom trenutku je Mislav za mene jedini kandidat. Vjerujem da je on taj koji može povesti momčad. Inteligentan i stručan, želim mu svu sreću.

I novi trener Karoglan se naposljetku obratio:

- Zahvaljujem se prvo Bogu. Ne mogu izraziti čast i odgovornost što sam trener najvećeg kluba. Godinu sam iskusniji, i s velikim nestrpljenjem čekam da se ponovno susretnem s momčadi. Siguran sam da i ovaj put možemo biti jako dobri.

Onda je došlo vrijeme i za novinarska pitanja:

Za Jakobušića, rekli ste da je ovo vaš poraz i da želite biti prvak?

- To nam je cilj, i neuspjeh je da ne budemo prvi. Pitali ste me prvi dan kada sam došao hoću li dati ostavku. Ja mogu biti smijenjen, ne treba me se tražiti. Odgovara nam najviše status quo. I jeftinije je i lakše, ali mi se nismo na to odlučili. Kada ne bude mene, vjerujte, opet će biti kontinuitet. Sve što je dobro za Hajduk meni odgovara. Kada budem mislio da je u meni problem, neću biti tu.

Za Nikoličiusa, doveli ste osam igrača, nitko nije pojačanje, zašto niste vratili Dambrauskasa?

- Stojim iza ove momčadi, vjerujem u nju. S ovim momcima bih išao u rat. Mislim da su najbolji u Hrvatskoj. Vaše mišljenje da nisu pojačanja, ovi igrači će vam dokazati kakvi su. Rekao sam i prije da je Mislav jedini izbor za mene.

Za Jakobušića, jeste li se konzultirali s igračima?

- Nisam imao potrebe, kada vjerujem u nešto, ne trebaju mi konzultacije.

Je li zabrinjavajuće za vas da rezultati su ispod razine svega drugog što klub radi?

- Ovdje je najvažnije što je na terenu, ako nije teren najbolji, ne znači da u drugim segmentima ne trebamo biti najbolji. Ne možemo, zato što su nam drugi segmenti najbolji, da to stvara pritisak na prvu momčad. U ovom trenutku, ova sezona je ta, i sve ovisi o prvoj ekipi, to je najbitnije. To je utjecaj Hajduka, nije situacija toliko loša kao što ispada. Naš fokus je samo na prvoj ekipi, ako mislite da se bavim i marketingom, morate provoditi više vremena ovdje, u klubu. Danas imamo šest milijuna eura od prodaja, veći proračun od pola klubova. 

Za Jakobušića, koliko je bilo trenerskih rošada u tri godine, je li Karoglan vaš zadnji potez?

- Ja bih volio, ali ako budem mislio da treba opet napraviti promjenu, neću se libiti. Iako tada ni ja vjerojatno neću biti tu. Bio sam uvjeren, uvjeren da će Leko ostati do kraja. Možda je to bio i dio mog ega, ideja s Ivanom je bila da bude zadnji meni, i prvi sljedećem predsjedniku. Ako, da budemo prvaci treba napraviti još promjena, vjerujte, napravit ćemo ih.

Za Karoglana, što možete promijeniti, muči se Hajduk s napadom?

- Postoje određeni problemi, imamo i gust raspored, ali ovaj put neću govoriti čega nema. Imamo najbolju ekipu, i zanimaju me samo oni koji vjeruju da možemo biti prvi. Imamo i 25-28 igrača, svi prvotimci. Postoji i dio igrača koje ne poznajem, ali kada sam zadnji put bio ovdje, sve je funkcioniralo na bazi iskrenosti.

Za Nikoličiusa, rekli ste da ste prije otkaza Dambrauskasu ponudili i svoj mandat, jeste li to i sada napravili?

- Kao što je predsjednik rekao, ako sam problem, postoji procedura da me se makne. Ovo je i moj projekt i moja momčad, stvarno vjerujem da možemo biti prvaci i to je to.

Za Jakobušića, rekli ste da dovođenje Leke nije bila greška, ali da nije kliklo od početka? Što ima klub od ovih deset mjeseci?

- Klub ima iskustvo, radi se o tome da, kada nešto radite, morate biti uvjereni u to. Ovo može biti pogreška. Ja najviše grešaka radim, najviše radim, pa je to normalno. Dovođenje Leke je od svih bilo opravdana odluka. Nije se razvilo kako treba. Ja i dalje s njim imam odličan odnos, ovo nije preko noći. I nakon Istre i Gorice. Nije se dogodio neki klik između momčadi i njega. On se previše iskorigirao. Propatili smo pet mjeseci i stali iza njega. Malo smo patili i jedni i drugi, i očekivanja svih su velika. Morate u jednom trenutku donijeti odluku, kada ste dugo negdje, stvar je i ega, želite se dokazati.

- Volio bih da se u nekom obliku vrati u Hajduk i sve ostvari što nije uspio. On je i kapetan i ostvaren trener. Jesmo li u pravu, pokazat će lipanj. Puno bih ja toga i kod sebe promijenio, ovo je Hajduk, nije privatni klub. Donosim odluke u interesu Hajduka, vjerujem u njih. Sada više ne mislim da ćemo biti prvi, i da je Leko dobio sada dvije-tri utakmice, ja ne bih i dalje mislio da Leko može biti prvi. Dobio je i Mislav iskustvo u Hajduku, ali mu je Istra puno veće iskustvo. Nije išlo, kad ne ide, ne treba forsirati.

Za Jakobušića, prihvatili ste odgovornost?

- Nemojte zaboraviti da smo velike odluke donijeli, ukinuli drugu momčad, mnoge suradnje. Nama su se i rugali, sjetite se. Ja se u nogomet ne razumijem, financije, marketing isto. Odakle mi kvalifikacije da se bavim svim, zato što sam odgovoran. Ova godina je ta da na terenu klub bude velik u svakom smislu. Samo sam jednom ušao u svlačionicu, to ne radim, nije to moje. Od sto tisuća navijača, svi bi htjeli biti s igračima. Cijeli moj fokus rada je u smjeru da Hajduk bude prvi.

Za Karoglana i Nikoličiusa, vraća li se Nikola Kalinić?

Jakobušić: - Nikola Kalinić je netko s kim sam osobno vezan, nisam bio zadovoljan s tim kako je to završilo, ali prihvaćam odgovornost. Leko je rekao svoje, Nikola svoje, i suradnja se nije nastavila. Ako dođe do ponovne suradnje, mi je prihvaćamo.

Karoglan: - Tek sam došao, nisam ni pogledao ugovor, tolika je razina povjerenja. Popričat ću s Kalinićem, uvijek je dobrodošao.

Za Karoglana, kako ćete vratiti Livaju u formu?

- Nema sumnje, vratit će se u formu, cilj mi je da daje lakše golove. Marko daje preteške golove, to želim promijeniti.

Za Karoglana, osjećate li da ćete se oštrije mjeriti od Leke?

- Ja sam sam sebi najveća kritika, želim biti puno bolji nego zadnji put.

Hoćete li nešto mijenjati, što se tiče postave?

- Svi su naša dica, i Rokas je naše dite. Vjerojatno ću mijenjati nešto u postavi. Ne želim sada analizirati, prvenstveno napad treba poboljšati. Hajduk ne zabija dovoljno golova. Imam plan, i već u petak ćemo imati dobar impuls.

Za Jakobušića i Nikoličiusa, smatrate li da je bila dobra prodaja Mlakara?

- Apsolutno ne, Mlakar je nekoliko puta izrazio želju da ode. Mi smo ga jako jeftino otkupili i dobili smo pravu ponudu. Super posao za Hajduk.

Za Karoglana, što se u Istri dogodilo?

- Izgubio sam od Dinama i Rijeke, protiv Rijeke je bilo posebno bolno. Istra ima jednu pobjedu, i to protiv Hajduka, želim im sve dobro, osim protiv nas. Istra mi je veliki neuspjeh u karijeri.

Za Nikoličiusa, imate li planove za pojačanja na zimu?

- Apsolutno, imamo plan.

Za Karoglana, rekli ste i prije šest mjeseci i sada, da Livaja daje pre teške golove, što se konkretno po tom pitanju može napraviti.

- Moramo promijeniti osnove, što možeš napraviti u šesnaestercu, moramo se posvetiti osnovama. Te stvari trebaju biti bolje. Navike nisu ispravne. Kako optimizirati igru, i u ova tri dana, što mogu napraviti, je biti jako koncizan u tri-četiri stvari koje možemo promijeniti da budemo bolji.

Za Jakobušića, što je s Vuškovićem, može li konkurirati, pogotovo zbog ozljeda brojnih stopera?

- Volim da me pitate, iako to nije pitanje za mene. Priča s Vuškovićem je završena, najveći transfer u povijesti. Trenira s prvom ekipom i konkurira. Igra za juniore kada ne konkurira za prvu momčad. Bitan mu je kontinuitet igre do prvog mjeseca, onda ćemo vidjeti što ćemo. Ideja je da vratimo Prpića iz Radomlja na zimu. Nema za Vuškovića nikakvih ograničenja.

Za Karoglana, što vam se čini, koja je momčad Hajduka bolja koju trenirate? I tko će vam biti u stožeru?

- Ona je bila najbolja, ova je još bolja. Danas ćemo većinom kompletirati stožer.

Za Jakobušića, ako Hajduk bude prvi, ostajete li u Hajduku?

- Nisam ja uopće bitan. Meni ističe mandat, pitali ste me prije deset minuta odlazim li, sada bi da ostanem. To nije pitanje za mene. Lipanj će brzo doći, meni su ove tri godine bile kao cijela vječnost. Nije lako. Možda i za Božić ne budem tu, Hajduk je čudan. Ja upravljam Hajdukom, a netko upravlja i sa mnom.

Novac od transfera Nikole Vlašića ništa nije dobro donio, hoće li novac od Vuškovića biti bolje iskorišten?

- Mislim da je i taj novac dobro iskorišten. Ne troši se samo od pojačanja. Deset milijuna eura je potrebno Hajduku godišnje van prve momčadi. Mi ove godine nismo ušli u Europu, kako mi to možemo skupiti. Da prodamo Pukštasa i Sigura mi smo kupili mir godinu dana. Ali to nam nije cilj. Naša obveza je što bolje trošiti novac. Da imamo viška novaca, najviše bi volio uložiti u terene i kamp. Novac od Vuškovića je dobro iskorišten. 

28. travanj 2024 19:52