StoryEditorOCM
KošarkaANTE TOMIĆ DOŽIVIO PRVI PORAZ U EURO CUPU

Dubrovčanin s Joventutom prosuo deset koševa prednosti usred Beograda, dva puta su na kraju suci promijenili odluku...

Piše Tonči Vlašić
2. studenog 2021. - 23:23

Ante Tomić je s Joventutom izgubio borbu za prvo mjesto u skupini A Eurocupa, i to sa 68:67 u Beogradu od Partizana iako je posljednju četvrtinu dočekao s deset koševa viška (59:49). Međutim, četiri i pol minute bez koša u zadnjih 10 minuta...

Partizan je, isticalo se u najavi ogleda, impresionirao u prve dvije utakmice pod vodstvom trenera Željka Obradovića, deveterostrukog prvaka Europe, postigavši 95,5 koševa po utakmici, dok je Joventut svoje protivnike u prva dva kola ostavio na samo 56 koševa po utakmici što je 10 koševa manje od druge najbolje obrane natjecanja.

Obradović je prvi naslov prvaka Europe osvojio s Partizanom 1992., i to pobijedivši u finalu Joventut legendarnom tricom Aleksandra Đorđevića u finalu odigranom u Istanbulu, a dvije sezone poslije je s Joventutom bio prvak kad je u finalu u Tel Avivu svladao s dva koša razlike Olympiacos. Sezonu poslije bio je prvak s Real Madridom, pa nakon toga pet puta s Panathinaikosom, te jednom Fenerbahčeom.

Joventut je u posljednje tri minute utakmice ušao s vodstvom 63:57, pri rezultatu 65:64 za Joventut suci su svirali prekršaj na Tomiću, ali su nakon gledanja snimke presudile - prekršaj Tomića u napadu. Potom je Partizan poveo sa 66:65. Kad je do kraja ostalo 12 sekundi Pau Ribas je pogodio za 67:66 Joventuta, a zatim je Amerikanac u Partizanu Kevin Punter ubacio težak šut četiri sekunde prije kraja za 68:67. Lopta ide na Tomića, koji prosljeđuje za Ribas. Joventut je tražio prekršaj. Opet su suci gledali snimku, te presudili nakon dugog vijećanja kako nije bilo prekršaja, te kako je Ribas posljednji dirao loptu. Joventut zatim radi brz prekršaj na Aleksi Avramoviću, koji je promašio oba slobodna bacanja sekundu i pol prije kraja. Vremena za preokret Tomić i ekipa nisu imali, te su navijači Partizana, koji su posljednjeg mjesta ispunili dvoranu Pionir, njih gotovo 7000, mogli slaviti.

Tomić je igrao 24 minute, postigao je 10 koševa, ubacio 3 od 5 šuteva iz igre, te 4 od 6 slobodnih bacanja, bio prvi skakač utakmice (8 skokova), imao 3 asistencije, ukradenu loptu, ali i šest izgubljenih lopti. Punter s 18 koševa bio je prvi strijelac Partizana i utakmice.

Joventut u 4. kolu, 10. studenog, dočekuje Turk Telekom.    

26. travanj 2024 15:55