StoryEditorOCM
KošarkaI DALJE SMO NIGDJE

Bez slavljenika, bez slavlja, po svemu sudeći opet i bez Svjetskog prvenstva

Piše Tonči Vlašić
26. veljače 2022. - 08:19

Novi poraz naših. Nakon Slovenije i Finske poraženi su i od Švedske, i to u Zagrebu sa 70:64. Nije bio uspješan debi Damira Mulaomerovića na mjestu izbornika, igrali smo sa šestoricom novih igrača u odnosu na prve dvije kvalifikacijske utakmice. I dalje nismo mogli računati na najbolje u ovom trenutku, Bojana Bogdanovića, Ivicu Zubac, Darija Šarić, Marija Hezonju, Antu Žižića, Kruna Simona..., nekih 'starih' smo se odavno odrekli (Ante Tomića prije svega, i ne samo njega), ali sve to je neka druga priča. Što se tiče prvih, kad će netko više udariti šakom o stol te reći kako nemaju smisla reprezentativne akcije kad najbolji ne mogu igrati!

Za utakmicu sa Švedskom nadali smo se kako će doći barem Mario Hezonja, kako će zaigrati na svoj 27. rođendan. S njim, vjerujemo, uspjeli bi ostvariti pobjedu. Ali, njega nije bilo. Nije dobio dozvolu kluba. To je ta priča, koja sve ovo čini smiješnim.  

Uglavnom, u ovim okolnostima u kojima se igra, nakon pola prvog kruga kvalifikacija, Slovenija, Finska i Švedska imaju po dvije pobjede, a naši niti jednu. Iako će se u drugi krug plasirati tri od četiri reprezentacije skupine, dakle, samo jedna će otpasti, teško će dalje naši pogotovo ako u ponedjeljak ne uzvrate Švedskoj u njenom domu.

Ukratko, 27 godina smo bez medalje na velikom natjecanju, u godinama kad ne možemo računati na NBA igrače i igrače u Euroligi nismo napravili korak naprijed. Na kraju, ne dogodi li se čudo, igrat ćemo pretkvalifikacije za Eurobasket. Može li gore?

BAJRAMOVIĆ, KUNCE, REPEŠA...

Novom porazu hrvatske košarke svjedočili su u Draženovom domu i Dubrovčani. Denis Bajramović je bio igrač Juga 80-ih, generacije koja je igrala prije 40 godina Prvu 'B' ligu bivše države, poslije trener. U povijesti dubrovačke košarke pamti se kao prvi Dubrovčanin koji je bio trener jednog euroligaša (Olimpija Ljubljana), koji je kao trener osvajao trofeje u Hrvatskoj (Kup Krešimira Ćosića sa Zagrebom), bio je pomoćnik Acu Petroviću na klupi reprezentacije BiH na Eurobasketu 2013. godine.... Bio je između ostalog trener Šibenika, te sarajevske Bosne. 

Do Zagreba je navratio i Darko Kunce, dugogodišnji instruktor HKS-a, izbornik mlađe uzrasnih reprezentacija pod čijim je vodstvom Košarkaški klub Dubrovnik 2004. izborio povijesni uspjeh - mjesto u Prvoj hrvatskoj ligi 2004. godine, bio peti u prvenstvu u dva navrata, te igrao u Europi (osmina finala Challenge Cupa)... 

Ogled Hrvatske i Švedske pratio je i Jasmin Repeša, koji je igračku karijeru zaključio, a trenersku počeo u Dubrovniku. Repeša je bio pomoćnik Acu Petroviću 1995. kad je seniorska reprezentacija Hrvatske osvojila posljednju veliku medalju (bronca na Eurobasketu), Repeša je posljednji odveo Hrvatsku u polufinale jednog natjecanja (Eurobasket 2013. - četvrto mjesto), Repeša je vodio u Euroligi Cibonu, Tofas, Split, Slask, Fortitudo, Romu, Unicaju, Cedevitu, Milano i Budućnost.

U dresu reprezentacije protiv Švedske igrao je Filip Krušlin, 33-godišnji Zagrepčanin, koji je prije 12 godina nosio dres Dubrovnika u Prvoj ligi. 

28. svibanj 2024 22:19