StoryEditorOCM
ZabavaNije mu lako

U kasnim sam četrdesetima, osjećam se nervozno, tužno, sve me boli i često ‘planem‘. Odmah su mi dali dijagnozu

Piše Dv
11. srpnja 2023. - 14:55

U posljednjih pola godine sam nervozan, nemam snage, preko dana sam napet i često ‘planem‘ na svoje bližnje. Što mi se događa?

Upitao je jedan muškarac svoju liječnicu, inače iskusnu doktoricu u svojoj 64. godini koja je odmah prepoznala da ovaj 49-godišnji muškarac možda ulazi u andropauzu, poznatiju kao "mušku menopauzu".

Ovo su znakovi i simptomi koje muškarci često opisuju:

1. Ne budim se s jutarnjom erekcijom.

2. Umoran sam, nemam snage.

3. Napet sam i nervozan.

4. Depresivan sam i malodušan.

5. Razdražljiv sam i ljut ili neraspoložen.

6. Slabo se koncentriram i pamćenje mi je oslabjelo.

7. Imam problema s partnericom.

8. Imam smanjeni libido i spolnu energiju.

9. Imam problema s potencijom i erekcijom.

10. Koža, posebno na licu i rukama, mi je suha.

11. Osjećam bolove u leđima i zglobovima.

12. Teško dišem (danju i noću).

13. Puno pijem.

14. Stalno osjećam da sam pod stresom.

15. Nisam u dobroj fizičkoj formi.

16. Brzo se zapušem.

17. Ten mi je postao loš.

18. Teško mi je naći zadovoljstvo u nekim stvarima kojesu me prije veselile.

19. Ne bavim se nikakvim sportom.

20. Imam previše kilograma.

21. Emocionalnu nestabilnost ‘liječim‘ hranom, posebno uvečer.

22. Osjećam se staro, iako po godinama i nisma tako star.

23. Ne sviđa mi se moj odraz u ogledalu.

24. Nekad sam čangrizav, nekad tužan.

25. Televiziju gledam više nego prije.

Prema Hrvatskoj enciklopediji LZ Miroslav Krleža andropauza je ukupnost organskih i psihičkih promjena u muškaraca između 50. i 70. godine života koje nastupaju s prestankom lučenja muških spolnih hormona, prvenstveno testosterona. Naziv je nastao analogijom prema riječi menopauza. Opadanje spolne moći u to je vrijeme postupno i kod pojedinaca različito. Stvaranje sperme (spermatogeneza) postoji i nakon prestanka stvaranja muških spolnih hormona.

Kad muškarci dođu u godine života između 40-te i 55-te, mogu iskusiti fenomen sličan ženskoj menopauzi, nazvan andropauza. Za razliku od žena muškarci nemaju jasan znak kao što je to prestanak menstruacija koji bi obilježio ovu tranziciju. I jedni i drugi, međutim, imaju sniženje u razini hormona, estrogena u žena, testosterona u muškaraca, navode u članku za Pliva zdravlje Goran Perko, dr. med., Diana Mihok, dr. med., Hrvoje Radašević, profesor kineziologije i prim. mr. sc. Spomenka Tomek Roksandić, dr. med., specijalist gerontolog.

Opažate da naši stručnjaci navode da se u andropauzu može ući odmah iza četrdesete.

- Tjelesne promjene u muškaraca nastaju vrlo postupno, te mogu biti praćene promjenama u ponašanju, raspoloženju, javlja se premorenost, gubitak energije, seksualnog poriva i fizičke agilnosti. Štoviše, studije su pokazale da ovo sniženje testosterona može izložiti pojedinca i drugim zdravstvenim rizicima kao što su srčane bolesti i osteoporoza.

Kako se ove promjene događaju u vrijeme kad mnogi muškarci preispituju svoje vrijednosti, dostignuća i smjer u životu, često je teško shvatiti da su promjene koje nastaju povezane s nečim drugim nego samo s vanjskim uvjetima.navode naši stručnjaci, uz napomenu kako za razliku od menopauze, koja općenito nastaje u žena koje su u srednjim 40-tim do srednjim 50-tim godinama života, muška "promjena" je puno postupnija i proteže se nekoliko dekada. Stav, psihološki stres, alkohol, ozljede ili operativni zahvati, lijekovi, pretilost i infekcije mogu doprinjeti nastanku andropauze.

Iako će s godinama pad u testosteronu nastati kod praktički svih muškaraca, ne postoji način na koji bi se moglo predvidjeti tko će iskusiti andropauzalne simptome dostatne jakosti da potraže medicinsku pomoć. Također je nepredvidljivo u kojoj dobi će simptomi nastati kod pojedine osobe. Simptomi kod svakog čovjeka mogu biti drugačiji, zbog toga je nužan individualan pristup ukoliko su se javile zdravstvene poteškoće vezane za pad razine testosterona.

Testosteron je krivac za sve, evo kako mu podići razinu

Testosteron je muški spolni hormon (androgen), koji u manjoj mjeri imaju i žene. Što više testosterona muškarac ima, to je snažniji, mišićaviji, samouvjereniji, borbeniji i spolno moćniji.

I muškarci i žene proizvode testosteron; muškarci u testisima i nadbubrežnim žlijezdama, a žene u jajnicima i nadbubrežnim žlijezdama.

Muškarci luče vrlo velike količine testosterona, prosječno 260 - 1000 nanograma na decilitar krvne plazme, a žene 15 - 70 nanograma, navodi prof. Ozren Podnar za Vaše zdravlje.

Testosteron daje veću otpornost na stresu, a raste nakon sportske aktivnosti, osobito ako ste u njoj postigli dobre rezultate, npr. svladali protivnika ili ostvarili zadani cilj.

Testosteron je prirodan antidepresiv na tri načina: primarno, on već i biološki djeluje tako da pruža dobro raspoloženje, potiče optimizam, hrabrost i libido.

Muškarac koji ima abnormalno nisku razinu testosterona ne samo što ne može računati na taj prirodni antidepresiv, nego je smanjeno privlačan okolini, što na njega djeluje stresno i demoralizirajuće.

Dr. Sanja Validžić je za Polikliniku analiza napisala tekst o testosteronu. 

Taj hormon povećava mišićnu masu, oštri pamćenje, jača libido, podiže razinu energije… Muškarcima u zrelim godinama ovo zvuči poput čarobne anti-aging formule. Testosteron je moćan hormon, ali i s njim je potreban oprez.

Terapija testosteronom je godinama korištena u terapiji hipogonadizma (abnormalno niska razina testosterona), a odnedavno se propisuje i zdravim muškarcima u cilju održavanja optimalne razine testosterona kroz puni životni vijek.

Prirodni pad razine testosterona

Ulaskom u 40-e muško tijelo proizvodi manje testosterona, glavni muški spolni hormon koji održava mišićnu masu i snagu, raspodjelu masti, gustoću kosti, proizvodnju sperme, seksualni nagon i potenciju. Mnogi ovaj pad testosterona nazivaju “muška menopauza” ili “andropauza” i izjednačavaju je s menopauzom kod žena. Kod većine muškaraca razina testosterona pada, ali još uvijek ostaje unutar optimalnih granica te ne izaziva nikakve vidljive probleme.

Nedostatak testosterona može prouzrokovati ozbiljne efekte na tijelo, uključujući:

-pad energije

-smanjenje mišićne mase i snage

-pad spoznajnih funkcija

-smanjenje seksualnog interesa i potencije

-depresivno raspoloženje

Kod pojave simptoma manjka testosterona , upravo kao i kod pojave bilo koje druge bolesti ili poremećaja zdravlja, i liječnici i pacijenti su skloni posegnuti za naizgled najjednostavnijim rješenjem – tvorničkim lijekom. Liječnik ispiše recept koji pacijent preuzme u prvoj ljekarni i problem je riješen.

No veliki broj lijekova, a posebice hormonski nadomjesci, često uzrokuju čitav niz negativnih učinaka na zdravlje i funkciju organizma. Već smo naveli pozitivne učinke testosterona na muško tijelo i mozak, a koji su potencijalni rizici?

Stimulira benigni rast prostate: potrebna je laboratorijska kontrola PSA (terapija testosteronom je kontraindicirana kod povećane razine PSA);

Povećanje grudi – ginekomastija (preporučeno je pregledati prsa prije početka terapije);

Ograničena proizvodnja sperme (neplodnost);Uzrokuje ili pogoršava apneju tijekom sna.

Analizirajući podatke medicine temeljene na dokazima Medicinski institut (Institute of Medicine – IOM) američke Nacionalne akademije došao je do zaključka da je terapija testosteronom prikladna samo za muškarce koji proizvode malo ili uopće ne proizvode muški spolni hormon testosteron. Nisu zabilježeni nikakvi pozitivni efekti dugotrajne primjene testosterona kod zdravih muškaraca, te IOM liječnicima ne savjetuje primjenu hormona u cilju prevencije ili smanjenja fizičkih i psihičkih učinaka starenja.

Kako PRIRODNO povećati razinu testosterona?

Uvijek se vraćamo na jednostavne postulate dugovječnosti: promjena životnih navika, korekcija prehrane, izbjegavanje negativnih učinaka okoliša…

► Postepeno smanjenje tjelesne težine, jer višak kilograma uzrokuje poremećaj ravnoteže estrogena i testosterona;

►Jesti više oraha, lješnjaka, badema, kikirikija (“Nuts are good for your nuts”) jer su istraživanja pokazala da muškarci koji jedu više monozasićenih masti imaju višu razinu testosterona;

►Izbjegavati alkoholna pića;

►Jesti redovito i ne preskakati obroke, tijelu je potreban stalan dotok kalorija za proizvodnju testosterona;

►Izbjegavati dijete s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom proteina jer smanjuju proizvodnju testosterona, udio masti bi trebao biti oko 30% (testosteron se u tijelu proizvodi iz “dobrog” kolesterola;

►Ne spavati manje od 7-8 sati dnevno, jer kvaliteta i količina sna utječu na jutarnju razinu kolesterola;

►Stanje erekcije povećava razinu testosterona. Jutarnji je seks dobar način da se održi visoka razina tijekom dana;

►Razinu testosterona povećava tjelesna aktivnost koja mobilizira velike mišićne grupe, ali ne pretjerati s aktivnošću jer u ekstremnim tjelesnim naporima razina testosterona pada i za 40%.

03. svibanj 2024 00:16