StoryEditorOCM
ZabavaDUBROVČANI O EUROSONGU

U glazbi nije važan žiri nego publika, a Let 3 ju je osvojio! Zaslužili su pobijediti, no Eurovizija je poznata po onom ‘tko će kome ako ne svoj svome‘

Piše Ahmet Kalajdžić
15. svibnja 2023. - 13:34

Dojmovi publike nakon završetka Eurovizije još se nisu slegli, još se čuju žučni komentari plasmana riječkih rokera iz grupe ”Let 3, kao i glasina o namještanju pobjede predstavnice Švedske za 50. obljetnicu uspjeha ”Abbe” koja je iduće godine. Ogromna većina glazbenika i ljubitelja glazbe ipak je suglasna: ako ne žiri, publika nas je sjajno prihvatila a refren „Mame ŠČ” je postao globalno poznat i prepoznatljiv. Evo i komentara dijela dubrovačkih glazbenika o plasmanu ”Leta 3”

image

Ibrica Jusić

Duje Klaric/Cropix

Ibrica Jusić, kantautor: - Profesionalno, kako to cijeli život rade, ”Let 3” je odradio nastup na Eurosongu i poslali jaku antiratnu poruku, a to što im žiri nije bio sklon...nećemo o ukusima. Dečki su dobili ono po što su pošli: lijepi poticaj za dobit brojne gâže po svijetu i čestitam im na trudu. Iako, tu nema pjesme koliko je umjetničkog performancea. Iako imaju zarazni refren, puno je važnija poruka koju su poslali svijetu. I publika je to nagradila. A Eurovizija je poznata po onom ”tko će kome ako ne svoj svome”. Malo su naši susjedi zatajili, inače bi bili puno bolje plasirani. Ali, što se tiče glazbe Eurosong je završio s pobjedom Celine Dion, danas nema pjesme, sve je gimnastika. Izrael i Australijaa su tu zbog veće konkurencije, ali veće kvalitete kao rezultata nema. A pobjeda Švedske s fenomenalnom pjesmom je zaslužena i nema mjesta glasinama o ”namještanju” za obilježavanje 50 godina pobjede ”Abbe”.

image

Valetudo 

Valetudo/

Srđan Obad iz grupe Valetudo:- Sve pohvale za nastup i izvrsni performance i scenski nastup Let 3, atipični art i angažirana pjesma. Nezahvalno je komentirati jer smo htjeli da pobjede, ali su imali nešto posebno i iskoristili su boravak u Britaniji i podigli rejting. A to je cilj hrvatske glazbene scene i 13.mjesto je nerealno: očekivao sam ih među prvih pet, ali znamo kako to ide i uvijek nam miriše na neku namještaljku. Ipak, pokupili su glasove publike te imamo otvoreni put za predstavnika Hrvatske na europskoj, a možda i svjetskoj glazbenoj sceni. I danas slušamo Abbu koja je ostvarila najveći uspjeh nakon Eurosonga, ali je čudna koincidencija da Švedska osvari uspjeh na tu obljetnicu. Naravno, treba obilježiti Abbu, ali ne na ovaj način. Vidi se da je to na neki način bila namještena priča za Švedsku, možda se pojavi i Abba ili čak bude i kandidat, ali na Eurosong trebamo gledati kao na izvrsno mjesto prezentacije naših glazbenih proizvoda. No, pregledi Leta na Youtubeu govore o kvaliteti benda i performancea, ali u glazbi nije bitan žiri nego publika, a mi smo ga osvojili. Ova je Eurovizija bila vrlo natjecateljska, posebno nakon prve večeri kad je Let 3 podigao ljestvicu gore, a u samom su finalu izvođači dali sve od sebe, tako Izrael i Australija koji su dali svoj obol art-crti cijele priče.

image

Silente

Mihael Barisic/Cropix/Cropix

Sanin Karamehmedović iz grupe Silente:- Na Eurosongu - ništa neočekivano, pa nije to bilo koji bend. Let3 su divovi muzike i umjetnosti. Apsolutno zasluženo. Dapače, i više su zaslužili. Posebno se divim Mrletovoj posvećenosti toj priči. Komentar spekulacije da je namješteno za 50 obljetnicu pobjede abbe: Ne znam za te spekulacije, tko bi se zamarao time. Nije ni meni pobjednička pjesma bila najbolja tamo, ali zar nije uvijek takva neka priča? Smatram li da je zbog dodatne konkurencije došla do izražaja kvaliteta showa i izvedbe možda, ali kvaliteta same pjesme ne, to zna ostat zatrpano u ovakvim situacijama. A kad pitate što je omelo Let3 da postignu više, mogu reći: nije ih ništa omelo, pa bili su odlični! Dobar rezultat i razvaljivanje eurovizijske scene. ŠČamo pravo!

image

Pero Šiša

Cropix/Privatni Arhiv

Pero Šiša, glazbenik i kompozitor:- Pjesma ima jednostavnu sekvencu i samim tim možemo je smatrati velikim hitom! Signal u sekvenci izričaja glazbe jako je moćan i prepoznatljiv, poglavito drugi dio (”jedan mali psihopat”) gdje su radili varijaciju, u principu djeluje jednostavno, ali je glede upečatljivosti izričaja jako moćno i smišljeno napravljena glazba. Zvuči skoro dječje, ali jako moćno. U povijesti glazbe su takve jednostavne stvari ispale antologijske. Stoga je 13.mjesto užasno loš plasman, jer je zaslužila biti prva! Ukusi su različiti i ne znam što je presudilo lošijem plasmanu. Možda je to avangardno, ali mi ne odgovara skidanje u donje rublje. Možda je to malo presudilo, ali ih je publika prihvatila kao i antiratnu poruku. Simptomatično je da je za takvu pjesmu tako puno žirija dalo užasno malo glasova! Let 3 je išao na originalnost i provokaciju, zaslužili su biti prvi. Pjesma nije evergreen niti je to Tom Jones, Beatlesi, Bethoven...ali je u onoj konkurenciji zaslužila biti prva. Iako sam u ozbiljnoj glazbi, tu nemam dileme!

04. svibanj 2024 00:02