StoryEditorOCM
ZabavaEnglez u Dubrovniku

So this is Christmas...: Dobili smo Pelješki most, sjajne Vatrene i Putinove horde

Piše Mark Thomas
19. prosinca 2022. - 09:58

“So this is Christmas, and what have you done? Another year over, and a new one just begun,” poznata je pjesma Johna Lennona koja ovih dana odjekuje na gotovo svim radio postajama. E, pa gospodine Lennon, idemo pogledati kakva je bila 2022., ali ćemo baciti oko i na 2023. Ovo je bila godina gradnje, ali i rušenja mostova, godina u kojoj se (ponovo) razgovaralo o klimatskim promjenama i nestanku prirodnih izvora energije, godina u kojoj se govorilo o jednoj Kraljici i o tri premijera, godina u kojoj se vratilo normalno, odnosno, novo-normalno.

image

Ukrašeno božićno drvce

Darko Tomas/Cropix

Čini se da je John Lennon bio vrlo ozbiljan ispisujući stihove “I ovo je Božić, za slabe i jake, bogate i siromašne, rat i dalje traje.” Pa počnimo s najočiglednijim, krajem pandemije. Novo- normalno je tu. Zapravo, novo-normalno jako nalikuje na ono staro, prije pandemije. Pozitivan strana je to da smo se vratili na staro, međutim negativna strana starog-normalnog nam baš i nije trebala, trebali smo iskoristiti situaciju za promjenu.

Čovjek bi pomislio da su nas kao društvo ove dvije godine karantene nečemu naučile. Jesu li? Sve ono što smo mogli naučiti i biti pametniji za ubuduće, samo se pomelo ispod tapita i izbrisalo iz kolektivnog sjećanja. Snove o samoodrživosti otpuhali su vjetrovi promjene.

Turizam se vratio u Dubrovnik u gotovo istom omjeru kao i prije i sve sliči na propuštenu priliku da se stvar digne na višu i kvalitetniju razinu. Nadam se da će sve ostati bar na ovoj razini. Pozitivna strana ove godine svakako je Pelješki most koji je (napokon) spojio jug s ostatkom Hrvatske.

Sve to dogodilo se u pravo vrijeme, u trenutku ulaska Hrvatske u Schengensku zonu. Pelješki most zasigurno je najveći hrvatski projekt u posljednjih nekoliko desetljeća. Dizajnirao ga je Slovenac, platila ga Europska unija, a izgradili ga Kinezi, Austrijanci i Grci.

image

Pelješki most

Palčići Dubrovnik/facebook/

Godina 2023. ojačat će naše veze s ostatkom Europe i europskom obitelji. Ne samo da ulazimo u Schengen nego mijenjamo valutu u euro. “Ovo će mi bit četvrta valuta u životu: dinar, hrvatski dinar, kuna i evo ga sad euro,” rekla je moja punica smijuljeći se.

S druge strane, svjedoci smo rušenja mostova zbog Putina i njegovog sna o Sovjetskom savezu, Velikoj Rusiji. Svijet se u veljači ove godine hvatao za glavu gledajući tenkove kako ulaze u Ukrajinu. I sam sam ostao bez riječi nakon susreta i razgovora s ukrajinskim izbjeglicama i pričama o njihovim sudbinama. Ljudska glupost doista nema granica. Veliki je Marin Držić napisao “Rat, poguba ljudske naravi”.

Sve ovo, naravno, vodi u nestašicu plina, nafte i žita. Dok zapadnjaci jadikuju nad cijenama benzina, drugi po veličini kontinent, Afrika, vodi borbu kako prehraniti stanovništvo. Iz Afrike dolazi i najbogatiji čovjek svijeta koji je za jednu društvenu mrežu platio iznos od 44 milijarde dolara.

Da bismo ovu činjenicu stavili u kontekst, recimo da je za Twitter platio iznos koji je veći od BDPa 38 afričkih država od njih sveukupno 54. Pa, ko je tu lud? Za Veliku Britaniju 2022. je donijela kraj jedne ere; nakon 70 godina provedenih na tronu 8. rujna preminula je Kraljica Elizabeta II. U svojoj dugoj vladavini susrela je 13 američkih predsjednika i 15 engleskih premijera.

image

Ove godine nas je napustila kraljica Elizabeta II

Lindsey Parnaby/Afp

Kad već pišem o premijerima u Velikoj Britaniji moram spomenuti kako su Englezi u 2022. uspjeli izabrati ne jednog, ne dva, već tri premijera. Možda su čuli za zakone iz Dubrovačke Republike i sistemu izbora kneza. Svako mjesec dana novi knez, pa da vidimo kako će to funkcionirati?

Ova je godina također donijelo Svjetsko nogometno prvenstvo u zemlju koja je po veličini ko kvarat Hrvatske i u kojoj je nacija s 4 milijuna stanovnika pobjedila onu s 213 milijuna. U ovoj se godini na istoku Antarktika odlomio dosad najveći komad ledene mase, dok se na sastanku Ujedinjenih Naroda o klimatskim promjenama koji se održava Egiptu države i dalje svađaju i prepucavaju u vezi s tom temom.

Ova će godina biti zapamćena i po tome što je na Svjetskom nogometnom prvenstvu po prvi put sudjelovala ženska reprezentacija, a i po tome što je u Sjedinjenim Američkim Država zabranjen abortus. Godina u kojoj su Putinove horde prouzročile nezamislive ljudske tragedije, a mjesec dana nakon toga mediji su brujali o glumcu koji je “pokupio” šamar na dodjeli Oskara. Bila je ovo zaista luda godina. Je li ovo novo-normalno?

05. srpanj 2024 09:55