StoryEditorOCM
ZabavaJASMIN STAVROS

Od najperspektivnijeg bubnjara na ovim prostorima do ‘kralja zabave‘: ovo je bogata karijera obožavanog Splićanina

Piše dv
4. svibnja 2023. - 08:43

Kralj zabave Jasmin Stavros izgubio je borbu s rakom kostiju te je preminuo u dobi od 68 godina. Tužnu vijest je potvrdio njegov menadžer, Ljubo Šeperić

Poznati glazbenik, rođen je kao Milo Vasić 1.studenog 1954. godine u Splitu, kao dijete glazbene obitelji: Njegov pokojni otac je bio glazbenik, djed i brat su se bavili glazbom, a Jasminova majka je pjevala u HNK-u Split, donosi Slobodna Dalmacija.

Završio je osnovnu glazbenu školu (klavir) i srednju glazbenu školu (kontrabas). Također je dvije godine išao na sate solo pjevanja kod profesorice Ristić u Splitu koja ga je naučila tehnikama pjevanja i disanja, koje su mu omogućile ovako dugu pjevačku karijeru. Od dvanaeste godine svira bubnjeve, a s 15 godina profesionalno svira u brojnim splitskim sastavima: Delfini, Mladi batali (današnji Magazin), grupi More.

image
Nikša Duper/Cropix

Stavros 1973 godine počinje otkrivati jazz glazbu, a od 1978 godine radi kao studijski bubnjar u Jugotonu. Bio je jedan od najtraženijih bubnjara u bivšoj Jugoslaviji. Surađivao je s Josipom Lisac, Arsenom Dedićem, Duškom Lokinom, Mišom Kovačem, Ivicom Šerfezijem, Nedom Ukraden, Ljupkom Dimitrovskom i brojnim drugim glazbenicima. Najveći financijski uspjeh mu je donijela pjesma Julie, koju je snimio s Danijelom Popovićem.

80-ih godina je otišao u Ameriku, gdje se zadržao dvije godine i završio privatnu jazz akademiju Stanley Spector u New Yorku. Kao jedan od najboljih studenata i zapravo najbolji student iz Europe dobio je 1982. godine zelenu kartu za boravak u Americi. U tom je trenutku već imao ženu i dvoje djece zbog kojih se ipak odlučio vratiti u domovinu.

image
Duje Klarić/Cropix

Prije odlaska u Ameriku svirao je 4 godine udaraljke u HNK, a dirigirali su mu: Vjekoslav Šutej, Nikša Bareza, Bardeli, Papandopulo. Paralelno je snimao ploče svirao u bendu Olivera Dragojevića i Meri Cetinić.

Na ideju das postane pjevač došao je igrom slučajnosti 1986. Godine kada je s Doris Dragović snimio duet ‘‘U tebe se neću zaljubiti‘‘ na ploči ‘‘Željo moja‘‘. Izvođač koji je trebao s Doris otpjevati duet nije došao, a preslušavši snimku Jasmin je shvatio da nije samo talentirani bubnjar nego i dobar pjevač, a kasnije će se ispostaviti i vrhunski zabavljač. Prvu ploču izdao je 1987. Godine u suradnji s Rajkom Dujmićem i sa Stevom Cvikićem. Ploča je prodana u preko 50000 primjeraka, a prvi veliki koncert ima devedesete u Lisinskom. Ploča ‘‘Ljubio sam anđela‘‘ na kojoj je bio i hit Umoran, dosegnula je platinastu nakladu dok su uglavnom svi ostali albumi imali zlatnu tiražu. Kasnije su uslijedili veliki koncerti u Mariboru i Splitu na Gripama što je Stavrosa lansiralo u sam vrh glazbene scene na kojoj je poznat kao ‘‘Kralj zabave‘‘.

Kritičari su mu zamjerili pjevanje zabavne glazbe jer je bio vrhunski bubnjar. Surađivao je i s diskografskom kućom Ariol u Njemačkoj od koje je dobio ponudu da radi za njih kao studijski bubnjar. I u ovom slučaju mu je obitelj bila važnija od inozemne karijere. Vraća se u domovinu gdje s pratećom grupom Naranča odradio preko 1500 koncerata. Početkom rata dvije godine nije ništa snimao već se odmah prijavio u vojsku, ali kako nije imao vojnu obuku jer je odbio služiti JNA uzeo je mikrofon u ruke i odradio preko 500 humanitarnih koncerata za podizanje morala (Osijek, Slavonski brod, Karlovac...). surađivao je s brojnim kompozitorima kao što su: Đorđe Novković, Nikica Kalođera, Kovačević iz grupe More.

image
Nikola Vilić/Cropix

Kasnije je karijeru nastavio u suradnji s Tončijem Huljićem i Fedorom Boićem koji su uz Dujmića i Cvikića njegovi najvažniji suradnici. U studenom 2017. godine izdao je novi album "Duga je noć“ kojem je posvetio puno pažnje i pomno birao pjesme koje će se na njemu naći. U prilog tome  govori i podatak da su na albumu radili sve redom autori koji su iznjedrili mnoge hitove za niz drugih izvođača. 

image

Jasmin Stavros i sin mu Milo

Biljana Blivajs/Cropix

Osim pjevanja Jasmin Stavros bio je poznat i kao strastveni ribolovac i skijaš. Šest mjeseci provodi na Korčuli, a ostatak godine u Zagrebu i zaseoku Kupeč dol kod Sv. Jane. Njegov sin Milo također je vrhunski bubnjar, mlađi mu se sin Krešimir bavi trgovinom, a njegova žena Žarka dizajnom. Ona je i najzaslužnija za cjelokupni Jasminov izgled.

Novu autorsku suradnju ostvaruje 2012. s Dušanom Bačićem koji uvodi novu svježinu velikim hitovima „Opala“ i „Ljubomorni ljudi“ po kojemu je i nazvan Stavrosov zadnji album koji je izašao 2013, piše Menart.

01. svibanj 2024 18:28