StoryEditorOCM
ZabavaŠOKANTNA STUDIJA

Nećete vjerovati koliko je slučajeva raka uzrokovano ‘zdravom‘ hranom bogatom otrovnim metalima - evo gdje ih sve ima...

Piše dv
12. prosinca 2023. - 21:01

Otrovni metali koji se nalaze u hrani poput tamne čokolade, lisnatog zelenog povrća i dječje hrane po prvi su put povezani s tisućama slučajeva raka godišnje u SAD-u.

Razine olova, arsena i kadmija u hrani posljednjih su godina u porastu jer prodiru u tlo i vodu i zagađuju usjeve koji se koriste za prehranu posebno ranjive populacije poput djece.

Desetljećima su se ti metali povezivali s rakom i drugim zdravstvenim problemima, ali dosada nije postojao broj.

Sada su istraživači otkrili da se 13.000 slučajeva raka mjehura, pluća i kože svake godine može povezati s kontaminiranom hranom - prenosi Daily Mail.

image

In the Hospital Sick Male Patient Sleeps on the Bed. Heart Rate Monitor Equipment is on His Finger.

/Shutterstock

Paradoksalno, načelno zdrava hrana poput riže, pšenice i lisnatog zelenog povrća najvjerojatnije je uzrokovala rak.

Otrovni metal kadmij - koji se nalazi u hrani poput krumpira i tamne čokolade - ima ‘vrlo velike‘ šanse da izazove rak gušterače, koji je teško otkriti i ubija više od 90 posto pacijenata nakon što se proširi.

Stoga je istraživački tim pozvao Upravu za hranu i lijekove (FDA) da donese stroža ograničenja za metale u hrani i natjera prehrambenu industriju da usvoji sigurnije postupke, budući da ta hrana ima veće razine od preporučenih. Također su pozvali na snažnija upozorenja potrošačima.

image

ILUSTRACIJA

/Shutterstock

U siječnju je FDA izdala ograničenje za olovo od 10 dijelova na milijardu (ppb) u voću, nekom povrću i jogurtu, te 20 ppb u korjenastom povrću - što uključuje mrkvu, ciklu i krumpir - kao i suhim žitaricama.

Agencija je također izjavila da bi prehrambena industrija trebala ograničiti razinu arsena u rižinim pahuljicama za dojenčad na 100 ppb. Prema američkoj Agenciji za zaštitu okoliša (EPA), voda za piće ne smije sadržavati više od 10 ppb.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuje da se dnevna konzumacija kadmija ograniči na 0,0002 miligrama po kilogramu.

Dr. Felicia Wu, glavna autorica studije i znanstvenica za hranu na Sveučilištu Michigan State, rekla je: ‘Rezultati ovih studija imaju važne implikacije na propise o sigurnosti hrane, politike javnog zdravlja i svijest potrošača.‘

Tim je analizirao studije na ljudima i životinjama provedene između 2000. i 2023. koje su ispitivale učinak olova, kadmija i arsena na rak i druge bolesti poput bolesti srca, zatajenja bubrega, oštećenja jetre i zaostajanja u razvoju.

Otkrili su da je hrana "prožeta" metalima povezana sa 6000 slučajeva raka mjehura i pluća. Arsen je posebno pridonio u 7000 slučajeva raka kože.

Dokazano je da hrana koja sadrži olovo povećava rizik od raka bubrega, mozga, mokraćnog mjehura, dojke i želuca. Bilo je najjače povezan s rakom bubrega, od kojeg svake godine oboli 81.800 Amerikanaca i ubije 14.890, prema Američkom društvu za rak (ACS).

image

ILUSTRACIJA

/Shutterstock

Olovo je također povezano s učincima na razvoj djece, što je u skladu s drugim nedavnim istraživanjima. CDC upozorava da mala djeca izložena olovu mogu imati smetnje u razvoju mozga i živčanog sustava. A oko 2,5 posto djece mlađe od pet godina bilo je izloženo opasnim razinama olova, smatraju stručnjaci.

Kao rezultat toga, ona mogu imati usporen rast, teškoće u učenju, poremećaje ponašanja, probleme sa sluhom i govorom.

Olovo se najčešće nalazi u cikli, čokoladi i dječjoj hrani.

Ranije ove godine, FDA je upozorila da je jedna vrsta voćnog pirea za djecu bogata olovom nakon što je četvero djece u Sjevernoj Karolini imalo ‘ekstremno visoke‘ koncentracije u krvi.

Istraživači su također otkrili da je arsen, koji je otkriven u dječjoj hrani, plodovima mora, riži i gljivama, bio povezan s većom vjerojatnošću razvoja raka kože i mjehura.

Arsen je također ‘vrlo vjerojatno‘ doveo do mnogih slučajeva srčanih bolesti. Također se povezuje s većim izgledima za smrtnost dojenčadi.

Istraživači su također ispitali nazočnost kadmija, otrovnog metala koji se nalazi u orasima, krumpiru, sjemenkama, žitaricama i zelenom lisnatom povrću poput špinata.

Od karcinoma povezanih s kadmijem, rak gušterače bio je vrsta za koju je postojala ‘vrlo velika‘ vjerojatnost.

Rezultati studije su objavljeni nakon što je listopadsko izvješće nadzorne organizacije Consumer Reports pokazalo da jedna trećina čokolada ima visoke razine olova ili kadmija, a svaka je imala mjerljive razine tih metala.

image

ILUSTRACIJA

/Shutterstock

Prošlog ljeta Consumer Reports bio je oglasio uzbunu nakon što je otkrio da je nekoliko marki dječje hrane još uvijek prepuno olova, arsena i kadmija, unatoč preporuci FDA da se ti metali ograniče u dječjoj hrani.

Istraživači planiraju provesti dodatne studije o učinku toksičnih metala na dugoročno zdravlje - piše Daily Mail.

27. travanj 2024 23:59