StoryEditorOCM
ZabavaRASTU RIZICI

Moždani pogađa sve mlađe: Liječnica tumači što pad temperature čini našim žilama i na koje simptome treba hitno liječniku!

Piše SD
10. siječnja 2023. - 13:01

Dobna granica pacijenata koji dožive moždani udar sve je niža. Stručnjaci neprekidno upozoravaju da je najvažnije pravovremeno uočavanje simptoma i javljanje liječniku, kako bi se pomoć mogla pružiti na vrijeme, te kako bi se smanjio rizik od fatalnih posljedica.

Stručnjaci mlade pacijente koji dožive moždani udar dijele u dvije kategorije.

"U jednoj grupi su pacijenti s bolestima koje su nekad bile karakteristične samo za stariju populaciju, a kako se vremena mijenjaju i život je brži i stresniji, hipertenzija je nerijetka i kod osoba od 20 godina. Mlade osobe najčešće uopće ne liječe povišeni tlak, često ga nisu zapravo ni svjesni, ne liječe šećernu bolest koja je u početnoj fazi, tako da za njih kažemo da imaju faktore rizika starije populacije.

S druge strane su mladi koji imaju rijetke i neočekivane uzroke moždanog udara, njih je mnogo manje", komentirala je dr. Marjana Vukićević u razgovoru za mondo.rs.

Iznijela je i mišljenje o poveznici između meteoroloških prilika i povećanog broja pacijenata s ovim zdravstvenim problemom.

image
/Shutterstock

"Kad naglo zahladi, kad imamo velike skokove temperature, razlike između jutarnje i dnevne, povećava se i broj pacijenata. Ima tu nekakve logike, jer naglo zahlađenje dovodi do sužavanja krvnih žila, tako se brani naše tijelo, tako da dolazi do skoka krvnog tlaka, za koji znamo da je jedan od najznačajnijih faktora rizika", ustvrdila je dr. Vukićević.

Kad je moždani udar u pitanju, važno je prepoznati simptome na vrijeme, jer to spašava život, apelirala je dr. Vukićević, dodajući kako teški moždani udar dovodi do velikih oštećenja mozga, nosi visoku smrtnost i ostavlja teški invaliditet.

image
/Shutterstock

Osnovni simptomi su trnjenje dijela tijela, izmijenjen govor, slabost ruke ili noge, nestabilan hod... Na takve znakove treba smjesta reagirati.

Govoreći o prevenciji, dr. Vukićević ističe koliko je važno držanje visokog krvnog tlaka pod kontrolom. Bitno je držati pod kontrolom sve srčane bolesti, jer one dovode do aritmija i mogu utjecati na funkcije mozga, piše mondo.rs.

03. svibanj 2024 15:51