StoryEditorOCM
ZabavaNajsavršeniji i najljepši ‘stroj‘ na svijetu u projektu ‘Woman by Doris‘ dubrovačke fotografkinje Doris Jakić

"Moje boudoir fotografije u Dubrovniku su dočekali na nož, ženama su govorili da je grozno što su se skinule..."

Piše Dora Lozica
26. ožujka 2023. - 21:16
Dubrovačka fotografkinja već nekoliko godina radi projekt ‘Woman by Doris‘ kojim su žene iz cijele Hrvatske oduševljeneDoris Jakić/

Ženska seksualnost još je uvijek tabu u suvremenom društvu. Tome svjedoči i činjenica da uživanje žene u seksualnom odnosu i ženski orgazam nisu bili prihvaćeni sve do 20. stoljeća, a u pojedinim dijelovima svijeta nisu ni danas. Istodobno, žensko je tijelo na sve načine seksualno eksploatirano i objektivizirano, od žena se očekuje fizička savršenost u svim fazama života, ali i čednost, suzdržanost i samokontrola. Sve to čini žene zbunjenima, nesigurnima, često sklonima isticanju nesavršenosti na svojim tijelima. Tome je na kreativan, poticajan i oslobađajući način doskočila mlada i talentirana Dubrovkinja Doris Jakić koja je osmislila projekt Woman by Doris. Radi se o boudoir fotografiji, portretu žena u izazovnom donjem rublju, u intimnom okruženju spavaće sobe u kojoj se ispred Dorisinog objektiva događa magija.

image

Projekt dubrovačke fotografkinje Doris Jakić ‘Woman by Doris‘

Doris Jakić/

Kad pogledate fotografije objavljene na Instagram stranici woman_by_doris prvo ćete promisliti da se radi o nekoj kampanji za izazovno donje rublje za koje su razvikani brendovi zatražili usluge profesionalnih fotomodela. Uskoro ćete shvatiti da ste potpuno u krivu! Na slikama su obične žene, one koje svaki dan susrećete putem, na poslu ili u dućanu, majke, bake, kćeri, uspješne žene, kućanice, mlade žene i one malo starije, vitke, plus size, rastavljene, udane, slobodne... Sve su to Dorisine žene koje su odlučile pronaći u sebi zatomljenu žensku seksualnost kako bi u snažnoj umjetničkoj sinergiji profesionalno dotjeranog portreta i senzualnosti proslavile žensko tijelo, ali i oslobodile svoje strahove i nesigurnosti.

U ovoj je priči Doris Jakić fotografkinja zaslužna za jedan dio seksualne revolucije žena koja se proširila diljem Hrvatske. No, ona je puno više od toga, ova 31-godišnja Dubrovkinja po struci je diplomirana knjižničarka, supruga i majka dviju djevojčica. Za sebe kaže da je ratno dijete s fotoaparatom u ruci već pola života. Prvi fotoaparat, popularni „idiot“, dobila je prije 15 godina, a s njim je fotografirala većinom zalaske sunca. S vremenom su zalaske zamijenile ženske grudi i stražnjice.

image

Projekt dubrovačke fotografkinje Doris Jakić ‘Woman by Doris‘

Doris Jakić/

„Kad radite umjetničku fotografiju, sve vam brzo dosadi, uvijek sam tražila nešto novo, nešto drugo. Usputno sam krenula fotografirati portrete, a dosta sam se godina bavila modnom fotografijom, slikala sam modele. I to mi je dosadilo, zasitila sam se namještenog, insceniranog i teške šminke. Kako sam vazda bila okružena djecom, jer obožavam djecu, počela sam s obiteljskom fotografijom, a onda sam se s prijateljicom dogovorila probati nešto novo. Uzele smo sobu u jednom dubrovačkom hotelu, donje rublje i tako je nastalo moje prvo boudoir fotografiranje koje je bilo, pa bilo je wow!“, priznaje nam Doris.

Boudoir fotografija je portret žene u donjem rublju u intimnom okruženju spavaće sobe ili nekog drugog prostora u kojem se osjeća ugodno. Ono što je karakteristično za takvu fotografiju je isticanje profinjene ženske seksualnosti. Boudoir je erotska fotografija, ali s naglaskom na estetiku i s velikom dozom ukusa.

Vjerujući u svoj projekt kojeg je pokrenula prije tri godine, Doris je u početku fotografirala obične, mlade žene i to besplatno u zamjenu za fotografije koje je objavljivala kako bi zakotrljala priču. Dubrovnik i krajnji jug Hrvatske, ni onda, a ni danas, nije bio spreman na takvu vrstu umjetnosti. Prekrasni Dorisini modeli su umjesto pohvala dobili – pokude.

image

Projekt dubrovačke fotografkinje Doris Jakić ‘Woman by Doris‘

Doris Jakić/

„U Dubrovniku su fotografije dočekali na nož, ženama su govorili da ne mogu vjerovati da su se skinule, da je to grozno“, prisjetila se. No to je nije zaustavilo, uskoro je uključila ekipu influenserica iz Zagreba, platformu supermame.hr kojima je ponudila tzv. Secret weekend u Dubrovniku, a one su ga rado prihvatile. Secret weekend uključuje atraktivnu lokaciju za fotografiranje, ali ne samo to. To je poziv ženama da pobjegnu na vikend bez muževa i djece, osim fotografiranja organizirana im je i joga, zvučna kupka, frizura i šminka, a fotografija sebe u izazovnom izdanju je šlag na torti. Iako je ideja bila da će žene dolaziti k Doris na krajnji jug, Dubrovnik je i dalje ostao konzervativan, ali ova hrabra Dubrovkinja nije. Osim Secret weekenda ponudila je i osnovni paket bez dodatnih sadržaja, ali i svoj dolazak u grad prema dogovoru. Danas je za Dorisinom boudoir fotografijom prava pomama svugdje, osim u Dubrovniku. U Zagrebu je gotovo nemoguće pronaći slobodan termin, Zadar je također rasprodan, a s fotoaparatom u ruci svako malo posjećuje i Rijeku i Split...

Čitajući komentare žena koje su se odlučile stati ispred njenog objektiva, shvatile smo da se u toj sobi događa nešto magično. Doris ističe kako se ne radi samo o erotskoj slici, to je tek vrh ledene sante, priča je dublja i opširnija. Žene su gledajući sebe na tim fotkama doživljavale emotivne katarze, jedan pogled na svoje tijelo iz perspektive druge osobe činilo ih je samopouzdanijim, neke su s nevjericom tvrdile da to nisu one, gdje su nestale sve one silne nesavršenosti kojima se svakodnevno opterećuju? Boudoir fotografija je krajnji produkt, no žene zapravo uživaju u procesu kojeg sasvim legitimno možemo nazvati foto-terapijom.

image

Projekt dubrovačke fotografkinje Doris Jakić ‘Woman by Doris‘

Doris Jakić/

„Osnovni paket uključuje jedan sat fotografiranja s mojim stručnim vodstvom. Pomažem odabrati outfit i detaljno pokazujem svaku pozu. Nastojim opustiti klijentice i to mi uglavnom polazi za rukom, puštam glazbu i potičem ženu da ona sama sugerira neko rublje ili pozu. Jedan sat prođe za tren, a onda na mail dobijete najmanje 30 fotografija. Za svaku ženu napravim od 400 do 500 fotografija, najveći je posao obraditi ih i odabrati koje poslati, jer su sve dobre, pa ih pošaljem više. Ja baš jednostavno gledam na to, sve smo žene, dijelimo iste izazove i strahove, preda mnom se nemaju što sramiti, problem je ako se srame pred sobom, ali zato i jesmo tu“, otkriva nam Doris.

Njene su klijentice danas žene iz svih krajeva Hrvatske u dobi od 20 do 60 godina! Najveći je strah od poziranja, priča nam, no njeno opušteno vodstvo potakne žene da daju svoje ideje, a za fotografiranje nije potrebno nikakvo predznanje. Obrađivanje fotografije ne uključuje photoshop, nema peglanja i nerealnih postulata ljepote, a na fotkama sve redom izgledaju kao profesionalni modeli. U čemu je tajna?

„Tajna je u pozi i u svjetlu, tajna je u dobroj fotografiji. Svaka žena koja dođe prvo kaže što ne voli na sebi i pita možemo li to sakriti. Ako baš ne voli neki dio tijela, možemo ga ublažiti kadrom, svjetlom, pozom, ali ne diramo celulit, ne diramo strije, njih koristim kao dodatni začin na fotografiji. Žene najčešće ističu svoje mane, pogotovo one starije od 30 koje su već prošle sve i svašta, koje su rodile i po nekoliko puta, preživjele porode, carske rezove... Sve smo nezadovoljne određenim dijelom tijela i to je normalno. Ali, moramo cijeniti svoje tijelo, ono daje novi život, čini toliko posla o kojemu nitko ne priča, a mi ga samo kudimo. Na ovaj način, ovom fotografijom ga slavimo“, zadovoljno je istaknula Doris koja i sama voli stati ispred objektiva.

image

Projekt dubrovačke fotografkinje Doris Jakić ‘Woman by Doris‘

Doris Jakić/

Ako krenemo od nas samih, ako razvijemo svijest o sebi i svom tijelu, uvjerena je, i druge će se stvari početi mijenjati. Zato projekt Woman by Doris daje veliki obol seksualnoj revoluciji Hrvatica koja već neko vrijeme tapka na mjestu, neke smo stvari prisiljene ponovno dokazivati. Cijena ovog fotografiranja je luksuzna, ali ne toliko da je ne bi mogle sebi priuštiti jednom u životu, ili jednom u pet godina.

Hoće li fotografija biti objavljena ili neće, ostaje osobni izbor svake klijentice. Doris nam kaže da žene uglavnom pristaju objaviti, najčešće fotografije na kojima se ne vidi lice, a ponekad u oduševljenju sobom im ni to nije važno. Dorisina boudoir fotografija je buknula, priča je narasla, a i ćemo vam samo reći da su novi termini za Dubrovnik otvoreni za jesen.

20. travanj 2024 10:36