StoryEditorOCM
ZabavaDoza inspiracije by Karmen

Kroje li nam podsvjesna uvjerenja život?

Piše Karmen Kmetović Prkačin,
psihoterapeutkinja, umus.hr
1. ožujka 2023. - 09:50

Pitate li se ikada zašto vam se ponavljaju slična iskustva? Recimo nemate dovoljno novaca za ono što želite; šef vam uvijek zadaje najviše posla; prijatelji vam se povjeravaju, a za vas nemaju vremena… Riječ je o duboko potisnutim uvjerenjenima koja kreiraju život, a možemo ih nazvati podsvjesnim opstruirajućim programima koji nas onemogućavaju u postizanju onoga što na svjesnoj razini života želimo.

Priča o klokanu

Kao predškolka gledala sam crtani film o klokanu koji je spasio curicu od divljih zvijeri. Nosio ju je u svojem tobolcu i vratio ju kući na sigurno. Crtani film toliko me se dojmio, da sam istoga trenutka poželjela imati takvog klokana, onog, koji bi me čuvao, štitio i bio uz mene.

I gle čuda, u jednoj šetnji s roditeljima u izlogu ugledam klokana iz filma. Veličine odraslog čovjeka, taman da mu stanem u tobolac. Molila sam svoje da mi kupe klokana no rekli su da ne može jer je klokan preskup. Ja sam inzistirala i plakala, a moji su mi kupilu drugu igračku da me smire. Istu sam bacila i podivljala. Vikali su me.

Često sam slušala priču o sebi na način kako su to moji roditelji vidjeli:

”Kada si bila mala htjela si klokana koji je košato previše. Kada smo ti ponudili zamjensku igračku ti si ju bacila. Kako si samo bila nezahvalna i bezobrazna. Čak si i vrištala i bacala se po podu. Morali smo te vikati.”

Ono što je moj dječji mozak tada zapamtio bilo je; “ Ne možeš tražiti ništa što je skupo jer to nećeš dobiti. Budi zahvalna na zamjenskoj igrački i prihvati ju. Jer ako je ne prihvatiš, slijede posljedice.”

Podsvjesna uvjerenja

Moj dječji mozak umrežio je negativna iskusta i emocije, te kako bi se sljedeći put od boli branio, osmislio je podsvjesno uvjerenje; “Nećeš dobiti ono što želiš, zato pristani na manje.”

Mnoge životne odluke temeljila sam na ovom uvjerenju. Recimo nisam upisala fakultet koji sam željela jer je za mene taj fakultet predstavljao “klokana” tj. ono što ne mogu imati ne smijem niti tražiti. Zadovoljavala sam se s drugim izborima, jer su oni za mene bili sigurni. Štitili su me da ne osjetim ponovnu bol koja je pohranjana u mojoj implicitnoj memoriji.

Najčešća podsvjesna uvjerenja

Svi mi nosimo u sebi predodžbe o nekomu ili nečemu. Te predodžbe nastaju vrlo rano u dječjoj dobi, načešće između druge i osme godine. Limbički mozak gradi uvjerenja i zaključke te kroz njih doživljava svijet ostatak života. Najčešća podsvjesna uvjerenja koja većina ljudi nosi su; Ja ne zaslužujem biti voljen/a, Ja nisam vrijedan/a, ovakav kakav jesam sigurno neću biti prihvaćen/a, žene su slabe…

Kako funkcioniraju podsvjesna uvjerenja?

Podsvjesna uvjerenja su nezreli način doživljavanja svijeta koji dominira našim umom i koji nam kontrolira ponašanja. Ti unutarnji doživljaji svijeta su moćniji od realnosti. Ono što je vanjsko uklapamo u unutarnji doživljaj (npr. želim određeni fakultet “klokana”, no pošto vjerujem da ne mogu upisati taj fakultet ne pokušavam, već odustajem te upisujem drugi jer “zamjenska igračka” predstavlja sigurnost).

Naš unutarnji sustav ustvari prepravlja stvarnost da se uklopi u podsvjesna uvjerenja, ignorirajući sve ono što se ne uklapa s namjerom da se ispune očekivanja od okoline.

Funkcija potisnutih uvjerenja

Duboko potisnuta uvjerenja daju nam prividan osjećaj kontrole i služe kao zaštita na način da nas pripreme na određene situacije tako što ih podsvjesno očekujemo. Ovo u nama ponovo kreira bol jer duboko u sebi imamo suprotne potrebe (želja da upišem baš taj fakultet, a ne zamjenski). Otkrivanje podsvjesnih uvjerenja pomaže nam u preuzimanju veće kontrole nad žvotom.

 

03. svibanj 2024 03:18