StoryEditorOCM
ZabavaUsporite starenje

Imate bore, tamne krugove, koža vam je sve opuštenija...? Namirnice bogate kolagenom vraćaju koži sjaj i elastičnost

Piše dv
28. lipnja 2023. - 19:50

Ljudsko tijelo ima sposobnost konstantne sintetizacije kolagena koji je potreban za rast i zamjenu istrošenih tkiva te za zacjeljivanje i obnovu ozlijeđenih tkiva. Međutim, s vremenom se sposobnost njegove obnove postupno smanjuje zbog procesa starenja, trajnog preopterećenja organizma ili autoimunih bolesti, piše nezavisne.com.

U mladosti se gubitak kolagena brzo nadomješta, ali s godinama postaje sve izraženiji, a računa se da nakon 25. godine tijelo gubi prosječno 1,5 posto kolagena godišnje. No, nedostatak kolagena možete nadoknaditi pravilnom konzumacijom hrane bogate mineralima i vitaminima.

Što je kolagen?

Kolagen je protein koji je u osnovi građevni blok vaše kože. To je ujedno i glavni razlog zašto je to jedna od najučinkovitijih "anti-age" tvari koju možete osigurati svom tijelu i tako vratiti mladolik izgled. Pogotovo ako su dvadesete već iza vas, jer nakon dvadesete vaše tijelo proizvodi sve manje kolagena, pogotovo ako vam nedostaju osnovni graditelji.

Znakovi ovog opasnog nedostatka su:

duboke bore,

sve opuštenija koža,

tamni krugovi,

istaknuto spušteni obrazi,

brada itd.

Zato je važno svom organizmu odmah priskočiti u pomoć i pobrinuti se za što veće usporavanje procesa starenja i vraćanje mladolikog izgleda. U nastavku smo izdvojili nekoliko namirnica koje će vam u tome pomoći.

Nemasni proteini

Kolagen je najzastupljenija vrsta bjelančevina u tijelu, prvenstveno zaslužna za jaku i zdravu kožu, kosu i nokte, a kako bi ga uvijek bilo dovoljno, tijelu su potrebne bjelančevine iz hrane kao dijelovi za njegovu proizvodnju. Protein koji jedemo se tijekom probave razgrađuje na aminokiseline, koje se zatim ponovno sastavljaju u kolagen. Stoga svoj tanjur napunite namirnicama bogatim proteinima s malo masti, poput pilećih prsa ili puretine.

Grašak

Mali, ali vrlo moćan – to je opis zelenog graška. Samo jedna šalica graška sadrži gotovo osam grama proteina. Ako ga ne volite jesti samog, možete ga dodati u salatu, dodati u juhu ili pomiješati sa svježim začinskim biljem i napraviti pesto kojim možete preliti tjesteninu.

Mrkva

Osim kolagena, mrkva je i odličan izvor vitamina A. Stručnjaci je preporučuju jesti je samostalno, u salati ili pomiješanu sa slanutkom (koji je još jedan dobar izvor proteina).

Juha od goveđe kosti/koljenice

Za ne-vegane, mesna juha je jedan od najboljih izvora kolagena, posebno juha od goveđih kostiju, koja je izvrstan izvor kolagena tipa I – tipa kolagena koji igra najvažniju ulogu u zdravoj koži, kosi i noktima.

Lisnato povrće

Tamno lisnato povrće, uključujući špinat, kelj i blitvu, sadrži vitamine A i C te cink koji pomaže u proizvodnji kolagena.

Sardine

Riblji kolagen nalazi se u kostima, koži i ljuskama riba. Dakle, ako želite iskoristiti sve blagodati ovih morskih plodova, birajte manje ribe koje možete jesti cijele ili gotovo cijele, poput sardina ili sardina, piše nezavisne.com.

29. travanj 2024 13:12