StoryEditorOCM
ZabavaHOLLYWOOD U GRADU

Hrvatska je sve zanimljivija i traženija destinacija za filmaše, najbolje to pokazuje primjer Dubrovnika, a suradnja sa središtem američke filmske industrije tek je počela

Piše Antea Burazin/SD
2. listopada 2022. - 10:01

Hrvatska. Mala, donedavno još uvijek nepoznata mediteranska zemlja postala je magnet za svjetski poznate filmaše. Ne moramo dodatno naglašavati da nas je snimanje ultra popularne serije “Game of Thrones” stavilo na sam vrh svjetske kinematografske karte. Horde vjernih obožavatelja “Igre prijestolja” u Split i Dubrovnik dolazile su samo kako bi obišle lokacije na kojima se serija snimala, naravno, “opalile fotku” koja se bespućima društvenih mreža širila i prenosila dobar glas o tajanstvenoj Hrvatskoj. Kulisi “Igara prijestolja”.

Dubrovnik, u kojem je serija snimana na više od 15 lokacija, pretvoren je u Kraljev Grudobran. Samo 20-ak kilometara od Dubrovnika, ili Kraljeva Grudobrana za sve odane fanove, nalazi se mjesto Arboretum Trsteno, u čijim su se prekrasnim vrtovima smišljali planovi o budućnosti Sedam kraljevstava. Otočić Lokrum, desetak minuta udaljen od Dubrovnika, kao i stonske zidine, također su poslužili kao kulisa za snimanje serije.

Pola Dubrovnika pretvoreno u set

Snimateljska ekipa nije zaobišla ni Dioklecijanov grad, koji se uz tvrđavu Klis za potrebe serije pretvorio u fiktivni grad Meereen. U Dioklecijanovim podrumima odvijale su se kultne borbe moćnih zmajeva. Na filmskom platnu ove megapopularne serije osvanuli su i prizori Kaštela, Trogira i Šibenika.

image

Emilia Clarke na izlazu iz Dioklecijanovih podruma
Foto: Tom Dubravec/CROPIX



 

Tom Dubravec/Cropix

Za sve zagrižene fanove u svibnju prošle godine stigle su dobre vijesti. Najavljeno je snimanje nove serije “House of the Dragon” koja prikazuje radnju prije “Game of Thronesa”, a koja se prema najavama iz IMDB-a, filmske baze podataka, uz Maroko i Island snimala i u Hrvatskoj. Prva sezona na ekrane HBO-a stigla je u kolovozu ove godine. Međutim, ove je godine odjeknula još jedna optimistična vijest o mogućem nastavku snimanja “Game of Thrones”, koji bi se fokusirao na Jona Snowa kojega je u seriji utjelovio glumac Kit Harington. O koliko se utjecajnoj seriji radi, koja je nemjerljivo pridonijela promociji Hrvatske u turističke svrhe, govori podatak o 59 osvojenih Emmyja, prestižne nagrade koju se još naziva i televizijski Oscar.

Središte filmske industrije i ovih se dana preselilo na krajnji jug zemlje. U mjesto Kupare pored Dubrovnika, gdje trenutno boravi Oscarom nagrađena glumica Kate Winslet. Glumica koju najviše pamtimo po nezaboravnoj ulozi Rose iz “Titanica” u ovom filmu oživljava legendarnu modnu i ratnu fotografkinju Elizabeth Lee Miller, koja je uz to nekada davno krasila i naslovnice Voguea. U nadolazećem biografskom filmu “Lee” redateljice Ellen Kuras i scenaristice Liz Hannah glume i Jude Law i francuska glumica Marion Cotillard. S obzirom na to da je Miller tijekom Drugoga svjetskoga rata svojim objektivom zabilježila brojne ratne prizore, od kojih se ističe zračna bitka “Blitzkrieg”, stari hotel “Grand” u filmu će predstavljati ruševine iz rata.

Winslet se, kako su izvijestili brojni mediji, nedavno se ozlijedila na setu i završila u dubrovačkoj bolnici, gdje su je na ulazu u zgradu “ulovili” fotoreporteri te se tako i saznalo da u Hrvatskoj boravi zbog snimanja filma. Dubrovnik i okolno područje tijekom posljednjih se godina “zapečatio” kao destinacija na kojoj se snimaju vrsni filmovi hollywoodske produkcije.

image

Kate Winslet rujan je provela u GraduTonČi Plazibat/CROPIX

Tonci Plazibat/Cropix

Od “friških” filmskih setova koji su se nedavno odvijali na hrvatskom teritoriju ne smijemo izostaviti ni filmove “Gray Man” redateljske braće Russo, seriju “Nasljeđe”, Netflixov hit “The Weekend Away”…

’Nasljeđe’, ‘The Weekend Away’...

Akcijski triler iz 2022. “Gray Man” redateljske braće Russo u kojem Ryan Gosling glumi odmetnutog CIA agenta koji je postao plaćeni ubojica, a lovi ga, pak, drugi agent kojega glumi Chris Evans, dijelom se snimao na Mljetu na Velikom jezeru. Međutim, pozorni gledatelji uočili su da se na otočiću Svete Marije umjesto benediktinskog samostana nalazi dvorac kojega je filmska ekipa kompjuterski instalirala. Riječ je o poznatom francuskom renesansnom dvorcu Chantilly, koji se u filmu naziva Zbrka.

Uz ovaj glumački dvojac u filmu glumi i Ana de Armas, Jessica Henwick, Julia Butters, Regé-Jean Page, Wagner Moura, Alfre Woodard i Billy Bob Thornton. Film je na Netflixu izišao u srpnju i u tom je tjednu postao najgledaniji sadržaj na toj platformi.

Tijekom srpnja 2019. godine na hrvatskoj se obali snimala i popularna HBO-ova serija “Succession”, ili u prijevodu “Nasljeđe”. Druga sezona serije snimala se na Cavtatu, Korčuli, Mljetu, Šipanu, Zagrebu i Rijeci, a serija je osvojila 13 “Emmyja”. Fabula se vrti oko obitelji koja je vlasnik jednog od najvećih medijskih konglomerata na svijetu i prati njihov buran život i odnose. Kako su izvijestili iz Hrvatskoga audiovizualnoga centra, Hrvatska je u seriji predstavljena kao destinacija koju je obitelj odabrala za odmor.

Zvijezda Manhattana, točnije četvrti Upper East Side, Blair Waldorf, koju je u teen dramskoj seriji “Gossip girl” vrhunski odglumila Leighton Meester, nedavno je snimala u Splitu. Netflixov film “The Weekend Away”, u kojem su uloge igrali i hrvatski glumci, izazvao je poprilično negativne reakcije javnosti na društvenim mrežama. Ovaj triler o ubojstvu u potpunosti je sniman u Splitu, a ono što je Splićane i sve one koji poznaju Split “raspalilo” je to što su snimatelji pobrkali lokacije. Primjerice, u jednoj sceni Meester ulazi u zgradu u kojoj je smještena tijekom odmora u Splitu (Hrvatski dom u Tončićevoj ulici), a pogled s balkona stana jasno upućuje da se stan ne nalazi tu već u zgradi iza crkve svetoga Frane, s kojega puca pogled na Rivu. Od svih plaža u Splitu snimateljska je ekipa za potrebe snimanja odlučila upotrijebiti plažu na Matejuški, što je izazvalo izrugivanje svih onih koji znaju da se na Matejuški nitko ne kupa te da je to glavno odredište za druženje prije noćnog izlaska.

image

Sa seta ‘Game of Thrones’ Tonči Plazibat/CROPIX

Tonci Plazibat/Cropix

Stradun je kulturno blago

Klub “Zenta” prikazan je kao elitni noćni klub, a ironija je da već nekoliko godina ne radi baš najbolje, a pred koji mjesec zbog problema u poslovanju stavio je ključ u bravu. Ukratko, film je prepun scena u kojima se glumci kreću po jednoj lokaciji, a zatim iznenada završe na nekom trgu ili odredištu koje se ne nalazi u blizini i nema nikakve poveznice s tim kuda su se kretali. Ostatak glumačke ekipe čine Christina Wolfe (Kate), Ziad Bakri (Zain) i Luke Norris (Rob), a ulogu ima i glumac Amar Bukvić.

Prije pet godina u “Gradu gospara” započelo je snimanje filma “Robin Hood: Origins” u kojem je Dubrovnik pretvoren u industrijski srednjovjekovni grad Nottingham. Glavnu ulogu epskog pljačkaša i ratnika odigrao je Taron Egerton, a u filmu glume i Jamie Fox, Eve Hewson i zvijezda “Pedeset nijansi sive” Jamie Dornan. Izuzev Dubrovnika, film je sniman i u istarskom selu Završje, koje je prikazano kao Robinovo rodno mjesto.

I tako, dok je Kate Winslet snimala film u Kuparima u Župi dubrovačkoj, istovremeno se na ulicama Dubrovnika snimala nova serija “Vikinzi: Valhala”, koja je nastavak originalne serije “Vikinzi”. Dubrovnik je tako, po tko zna koji put, pretvoren u filmski set, ovoga puta mitsko mjesto čije su ulice preplavili nordijski ratnici. U glavnoj glumačkoj postavi su Sam Corlett, Leo Suter i Frida Gustavsson. U pauzama od snimanja članovi glumačke ekipe bili su poprilično raspoloženi pa su s obožavateljima i turistima koje su se zatekli u Dubrovniku vrlo rado “opalili” i koji selfie.

Iako je Dubrovnik već neslužbeno proglašen europskom filmskom prijestolnicom, prije koji je dan Europska filmska akademija to je potvrdila tako što je Stradun uvrstila u kategoriju “Blaga europske filmske kulture”. Na najpoznatijoj dubrovačkoj šetnici snimao se, uistinu, velik broj filmova, a neki među njima su “Okus nasilja” iz 1961., “Tri fantastična superčovjeka” iz 1967., “Goya – oder Der arge Weg der Erkenntnis” iz 1971., “Kapetan Amerika” iz 1990., “The Pope Must Die” iz 1991. i brojni drugi.

Teško da ćemo moći pobrojati sve, ali moramo spomenuti da se lani u Hrvatskoj snimala i britanska krimi-serija “The Ipcress File”, koja je za tu prigodu našu metropolu pretvorila u Berlin za vrijeme hladnog rata, a snimalo se i u Splitu, Rijeci i Opatiji.

Nicolas Cage u Dubrovniku je 15 dana snimao film “The Unbearable Weight of Massive Talent” redatelja Toma Gormicana, a ne zaboravimo i na znanstveno-fantastičnu dramu “Bliss”, u kojoj su Splitom danima defilirali Salma Hayek i Owen Wilson.

image

I Nicholas Cage prije dvije godine snimao je u Dubrovniku
Božo Radić/CROPIX

Bozo Radic/Cropix/Cropix

Sijedom ove uspješne filmske priče naše male zemlje koja je, nedvojbeno, i dobra podloga za ozbiljniji i planski razvoj filmskog turizma, poslali smo upit Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ) o tome kakav potencijal Hrvatska ima za dodatan razvoj filmskoga turizma.

- Hrvatska je, kao turistička zemlja i destinacija, u ovom segmentu unazad nekoliko godina ostvarila značajan napredak te postala kulisa za brojne svjetski poznate filmove i serije kao što su “Igra prijestolja”, “Ratovi zvijezda”, “Robin Hood”, “Mamma Mia 2”, “The Hitman’s Bodyguard” i mnoge druge. Hrvatska turistička zajednica, zajedno sa sustavom turističkih zajednica, prepoznaje potencijale koje nudi filmski turizam te se u skladu s time provode i određene promotivne aktivnosti, kao i kvalitetna suradnja s drugim institucijama, u prvom redu s Hrvatskim audiovizualnim centrom (HAVC). Rezultat te suradnje su, između ostalog, posebni promotivni eventi koji su u zajedničkoj organizaciji održani na tržištu SAD-a i koji su okupili neke od ključnih dionika filmske industrije, koji također potvrđuju da je Hrvatska sve zanimljivija i traženija destinacija u filmskoj industriji. Jedno takvo događanje planira se i krajem ove godine u Los Angelesu, u samom središtu američke filmske industrije – odgovorili su nam iz HTZ-a, a upitali smo ih i koje konkretno strategije poduzimaju za razvoj filmskog turizma u Hrvatskoj.

’Croatia Your Next Filming Destination’

- Ovisno o aktualnosti određenog filma ili serije, Hrvatska turistička zajednica u suradnji sa sustavom turističkih zajednica organizira studijska putovanja za svjetske novinare, blogere i influencere na najpoznatije filmske lokacije i destinacije u Hrvatskoj. Tu su i pisma podrške produkcijskim kućama, kao i kvalitetne ponude na razini samih destinacija koje uključuju posebne turističke ture, tematizirane promotivne materijale i ostale sadržaje povezane s određenom filmskom tematikom. S ciljem još učinkovitije promocije Hrvatske kao filmske destinacije HTZ je, u suradnji s producentskom kućom Balduči film, kreirao i posebni promotivni film “Croatia Your Next Filming Destination”, a koji je osvojio nekoliko međunarodnih nagrada i priznanja. Također podsjećamo na to da je HTZ u svibnju ove godine, u sklopu 75. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, u suradnji s HAVC-om organizirao promotivno događanje koje je za cilj imalo predstavljanje naše zemlje kao atraktivne turističke, ali i filmske destinacije Mediterana. Tako se ovim povodom na plaži Mademoiselle Gray, koja se nalazi u neposrednoj blizini festivalske palače Palais des Festivals, okupilo tristotinjak uzvanika iz svijeta filma, medija, ali i turizma. HTZ će svakako nastaviti provoditi sve aktivnosti i suradnje koje za cilj imaju daljnje pozicioniranje Hrvatske kao kvalitetne filmske destinacije, kako za brojne posjetitelje i fanove, tako i za produkcijske kuće i njihove buduće projekte – pojasnili su nam iz HTZ-a taktike kojima nastoje privući svjetske filmaše.

image

U Gradu se snima i treća sezona ‘Vikinga’

Bozidar Vukicevic/Cropix/Cropix
03. svibanj 2024 17:32